Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Mısır danatında resim ve heykel
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Konu: Vāmana Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
Konu: Vāmana Purāṇa’dan Örnek Efsaneler III
Konu: Purāṇalar ve Hint Edebiyatındaki Yeri
JANR RESİM.
Konu: Vāmana Purāṇa’dan Örnek Efsaneler IV Vamana’nın Evrensel Formu
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ANLATIM TÜRLERİ.
Osmanlı Eğitim Sistemi
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri I
HİN 304- PURANALAR Konu:Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri IV
TEVFİK FİKRET (
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
HİN 304- PURANALAR Konu: Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
YEŞİLAY.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kişilik Gelişimiyle İlgili Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
SABİİLİK Sabiilik: Ortadoğu ve Mezopotamya coğrafyasında adından söz ettiren önemli dini geleneklerden biridir. Dinlerinin kökenini Hz. Âdem’e kadar geriye.
Sunum transkripti:

Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri II HİN 304- PURANALAR Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri II III. HAFTA Arş. Gör. Dr. Yalçın Kayalı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Hindoloji Anabilim Dalı

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 5- Bhāgavata Purāṇa: Purāṇalar’ın içinde en ünlü olanıdır. Hindistan’da çok iyi bilinir. Bhāgavata mezhebi bugün bile bu Purāṇa’nın büyük etkisi altında varlığını sürdürür.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bugün Hindistan’da bu eserin sayısız derecede çok elyazması ve yeniden basılmış nüshası ile, eser üzerine yapılmış yorum ve birçok Hint diline çevrilmiş olması, bu eserin Hindistan’daki büyük popülaritesinin ve sıra dışı ününün bir kanıtıdır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Üstelik bu eser, Avrupa’da ilk olarak çevrilen ve basılan Purāṇa’dır. İçeriği, açık bir şekilde Vishāu Purāṇa’ya dayanır.  

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 18 000 beyit, 332 bölüm ve 12 kitaptan oluşan bu eser, Purāṇa içinde dil, üslup ve ölçü bakımından en değerli olanıdır. Eserin en ilgi çekici kısmı onuncu kitaptır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bu kitap Krishṇa’nın çocukluğu, gençliği, ve çoban kız gopilerle yaşadığı aşk sahnelerinden bahseder. Özellikle Bhāgavata mezhebi bugün bile bu Purāṇa’nın etkisi altındır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 6- Nārada Purāṇa:   3500 beyitten oluşan Bu Purāṇa’da diğer Purāṇalar’da yer alan dünyanın yaratılışı vb. gibi konulara yer verilmez. Genel olarak Vishṇu için yapılan tören ve kutlamalardan bahseder.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Günalardan ve bu günahlara denk gelen cehennem azaplarının betimlemelerine yer verilir. Eserin birçok bölümünde kastların ve aşramaların (inziva yerleri) görevleri ile şrāddhalar (inançlar) ve cezalardan ayrıntılı bir şekilde bahseder.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 7- Mārkeṇḍeya Purāṇa:   9000 beyitten oluşur ve aziz Màrkaṇḍeya’nın adı ile anılır. Eser, Vyāsa’nın öğrencisi Caimini’nin Mārkaṇḍeya’nın yanına gidip ona bazı sorular sormasıyla başlar.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Ancak Màrkaṇḍeya nu lanetleyerek bir kuşa çevirir. Böyle ilginç bir başlangıca sahip olan Purāṇa, Purāṇalar içinde en eski olanıdır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bu durumun en önemli kanıtları ise Vedik dönem tanrıları İndra ve Brahma’nın epik dönem tanrıları Vishõu ve Şiva’dan daha üstün tutulmasıdır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Ayrıca Agni ve Sūrya’ya ait övgülerede yer verilir. Mārkaṇḍeya Purāṇa, diğerlerinde olduğu gibi dünyanın devirleri, soy ağaçları gibi konular da içerir.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 8- Bhavishya Purāṇa:   Yaklaşık 7 000 beyit olan bu Purāṇa gelecekle ilgili kehanetler yer alır. Brahmanların ayinlerinden ve bayramlarından ayrıca kastların görevlerinden bahseder.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25   Bu Purāṇa’nın bir tür devamı olan Bhavishyottara Purāṇa, her ne kadar birkaç eski mit ve öykü içerse de, daha çok dinsel törenlerin bir çeşit el kitabıdır ve 7000 beyitten oluşur.

9- Brahmavaivarta Purāṇa: HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 9- Brahmavaivarta Purāṇa:   Bu Purāṇa da Sūta tarafından Naimisha ormanında rishilere anlatılmıştır. 18 000 beyit ve Brāhma, Prakriti, Ganeşa ve Krishṇa Canma olmak üzere dört kitaptan meydana gelmiştir.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bu bölümlerde ilk olarak Brahma’nın yaratılışı ile ilgili bilgi verilmekte, Ganeşa ile ilgili epik öykülere anlatılmakta ve son olarak Krishṇa’nın doğumu, yaşamı, savaşları ve aşk maceraları anlatılmaktadır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 10- Agni Purāṇa: Vahni Purāṇa da denir. Bu Purāṇa’ya Agni adının verilmesi, bunun Agni tarafından ermiş Vasishtha’ya aktarılımıştır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Bu eserde aralarında Rāma ve Krishna’nın da bulunduğu tanrı Vishṇu’nun bedenlenmeleri (avataraları) anlatılır. Coğrafya, astronomi, astroloji, evlilik, ölüm gelenekleri, kehanetler, ev inşası ve

günlük yaşamla ilgili başka şeyler, HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 günlük yaşamla ilgili başka şeyler, hatta politika bilgisi (niti) ile savaş sanatı, hukuk, tıp, şiir ölçüsü, hatta ve hatta gramer ve sözlük bilgisi üzerine bölümler bulunmaktadır.

HİN 304- PURANALAR 2018/5/25 Eser, Ansiklopedik bir değer taşıması bakımından oldukça değerli ve dikkat çekicisdir.