Torrey Canyon 120.000 ton petrol taşıma kapasitesine sahip olan bir süper tankerdi. 1967'de İngiltere sahilinde batması sonucu büyük deniz kirliliğine.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2. ADIM Sigortalı Çalıştır. SİGORTALI ÇALIŞTIR İş sözleşmesi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan herkes 5510 sayılı Kanunun 4/1/(A)
Konu : Araçların Boyutları – Yükleme – Tehlikeli Madde – Otoyol Koruyucu Tertibatı – Bisiklet ve Yaya 1-) Araçlar yüklenirken.
PNÖMATİK SİSTEM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
BİR ZAMANLAR…. BUGÜN (beton çağı) 2022.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Hazırlayan: Recep Gürkan TINÇ No:
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Er Ryan'ı Kurtarmak ( Saving Private Ryan)
Nuri KOCAİBİŞ Kimdir? tarihinde Konya’da dünyaya geldim. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktayım.
DOĞAL AFETLER.
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
Küresel ısınma.
Hazırlayan Damla AYDIN WALMART Sunumu.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
KESİRLERİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERMEK
Yaşlı Bilge Adam Başlamak için tıklayın..
2. Sağlık hizmetleri.
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Bu doküman; pratik bir şablon olarak isteyenlerin kullanması için hazırlanmıştır. Dosya hazırlanırken; Her bir etkinlik için 4’ten fazla fotoğrafa yer.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kırınım, Girişim ve Müzik
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
IŞIK VE GÖLGE.
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
MADDEYİ TANIYALIM.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Çevre teknikeri kimdir?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Çevre teknikeri kimdir?
Nitel Araştırmalar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
Sunum transkripti:

Torrey Canyon 120.000 ton petrol taşıma kapasitesine sahip olan bir süper tankerdi. 1967'de İngiltere sahilinde batması sonucu büyük deniz kirliliğine yol açtı. İngiltere ve Fransa kıyıları petrole bulandı, on binlerce deniz canlısı öldü veya zarar gördü. Boyu 297 metre, eni 38,2 m, derinliği 20,9 metre olan tanker, BP tarafından kiralık olarak kullanılıyordu.

Torrey Canyon'un son yolculuğu 19 Şubat 1967 tarihinde başladı Torrey Canyon'un son yolculuğu 19 Şubat 1967 tarihinde başladı. Kuveyt'in Mena el-Ahmedi limanıdan aldığı petrolle, 14 Mart'ta Kanarya Adaları'na ulaştı. Oradan da Milford Haven'e doğru yola koyuldu. 18 Mart 1967'de Torrey Canyon bir seyir hatası yüzünden İngiltere ile Fransa arasında kayalıklara oturarak ağır hasar aldı. Gemiden sızan petrol İngiltere ve Fransa kıyılarında büyük bir felakete neden oldu.

O dönemde böylesi bir durumda neler yapılması gerektiğine dair planlar henüz yeterince olgunlaşmadığından, tankeri yüzdürmeye çalışan Hollandalı kurtarma ekibinde bulunan bir işçi öldü. Gemi günlerce kayalığın üzerinde bekledikten sonra 26 Mart'ta parçalandı. İngiliz donanmasına ait uçaklar gemiyi bombalayarak denize dökülen petrolün yanmasını ve oluşacak zararın azalmasını sağlamaya çalıştılarsa da, atılan bombaların çoğu hedefi bulamadığı için felaketi daha da ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramadı.

İngiltere'de 190, Fransa'da da 80 kilometrelik sahil şeridi petrolle kaplandı. Yaklaşık 15.000 deniz kuşu ve canlısı öldü. Deniz yüzeyindeki petrol tabakasının temizlenmesi için kullanılan tonlarca kimyasal madde, felaketin boyutlarını daha da artırdı.

Torrey Canyon kazası sonunda INTERVENTION Civil Liability Convention (CLC) veya International Convention for the Prevention of Pollution from Ships gibi uluslararası anlaşmalar imzalandı, ancak çevre felaketleri son bulmadı. Petrol nedeniyle oluşan çok sayıda çevre felaketi nedeniyle, dünya her geçen gün daha da yaşanmaz bir hale geliyor.