GÖRSEL SANATLAR DERSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Işık Dalgalarının Girişimi - Kırınım
Advertisements

KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
DOĞRU-DOĞRU PARÇASI-IŞIN-PARALEL
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
DOĞRU VE DÜZLEM.
Pervane Çizimi ji ri/R ji ri P O O P/2p M B1" A B1 a A" B1" A B B**
BİR DOĞRUYA DİKME ÇIKMA VE DİKME İNŞA ETME
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
ERÜNAL SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
Emel ÖZDEMİR Nokta Çizgi Espas
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
♥ PéRspékTiF HakkınDa KaPsAmLı ÇaLışMaLaR… ☻
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
TEKNİK RESİM 2. HAFTA.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİ İÇİN YARDIMCI ÇİZGİLERİN ÇİZİMİ:
POSTA KESİTLERİ (EN KESİTLERİ)
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN
Hazırlayan Şerife Selalmaz
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
Renkli Resim Teknikleri
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
DÜNYA’MIZIN ŞEKLİ NEYE BENZER?
KOORDİNAT GEOMETRİYE GİRİŞ
BÖLÜM 6.
Merhaba arkadaşlar.
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
Ucu sivri bir kalemin kağıt üzerinde bıraktığı iz bir noktadır.
Temel Teknik Resim.
BİLGİSAYAR GRAFİĞİ Ders 5:PROJEKSİYONLAR
Grafik ve Animasyon.
1DOĞRU-2 IŞIN-3DOĞRU PARÇASI
ANİ DÖNME MERKEZLERİ Mekanizmaların hız ve ivme analizinde çeşitli noktaların hız doğrultularına, dolayısıyla bunların ait oldukları düzlemlerin.
TEKNİK RESİM Perspektifler.
TEKNİK RESİM.
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
SİMETRİ ELEMANLARI (TRANSLANSYONSUZ) Kristallerde bulunan yüzey, kenar ve köşe gibi aynı değerli kristal unsurların belli bir düzen içinde yerleşmiş.
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
PERSPEKTİF.
TASARIM ÖĞELERİ.
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
AKIMDA KÜTLENİN KORUNUMU VE SÜREKLİLİK DENKLEMİ
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
ANA ÖRGÜLER.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
DESEN NEDİR ? Tahta, çini, kumaş, kâğıt gibi yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, betimleme. Görsel bir etki yaratmak.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
HAZIRLAYAN Berfin AKTA Ş Marek Brzozowski,Tuval Üzerine Akrilik, 50x65 cm,1999.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
PERSPEKTİF Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
(Düzlem) Geometriye giriş:
KOMPOZİSYON Resimde kompozisyonun manası asrın ikinci çeyreği içinde daha genişlemiştir. Eskiden, kompozisyon kelimesi, içinde figür bulunan resimlere.
Sunum transkripti:

GÖRSEL SANATLAR DERSİ

SINIF: 6.SINIF

KONU: PERSPEKTİF

Perspektif Nedir?

Sözlükte "perspektif" ne demek? 1. Eşya ve nesnelerin uzaktan görünüşü, görünge. 2. Nesneleri bir yüzey üzerine görüldükleri gibi çizme sanatı. 3. Belli bir süreç.

Eşyanın sabit bir noktaya göre uzaklıklarının, aralarındaki duruş farklarının canlandırılacak şekilde resmedilmesidir. Perspektif, çizgi, biçim ve renk bakımından da olabilir. Eşyanın bizden uzaklaştıkça küçüldüğünü göstermesine «mimari perspektif», bunun renkle ifade edilmesine de «havai perspektif» denir. Perspektifin kaynakları, matematik, geometri ve coğrafyadır. Görebildiğimiz en uzak yer ufuktur. Gözle ufuk arasında uzanan yer, «perspektif alanı» diye anılır.

Nasıl yapılır? Planlanan proje  perspektif olarak hazırlanır. Proje başlamadan çok önce bitmiş şekli üzerinde daha teferruatlı çalışmalar yapılır. En basit perspektif çizim, bir kağıt üzerine çizilen yatay çizgidir. Bu yatay çizgi mesela o bölgenin ufuk hattını temsil eder. Bu çizgi üzerine bir gemi ve biraz üzerine bulutlar konulursa gökyüzü de temsil edilmiş olur.

Bir boyut perspektifi Bir nokta perspektifinde bir kutu şekli çizmek için birbirine yaklaşıp bir noktada birleşen iki doğru çizmek gerekir. Karayolu, demiryolu perspektif görünümü buna misaldir. Çizime ait kutu yüzey çizimleri, ufuk hattındaki kesişme noktasına göre düzenlenir.  

İki boyut perspektifi Buna açısal perspektif de denir. Kutu hafifçe çevrilirse kesişme noktası ufuk hattı üzerinde dönen yönün aksi istikametinde kayar. Tek nokta perspektifinde yatay boyutlar (genişlikler) çizim kağıdı kenarlarına paraleldir. iki nokta perspektifinde iki kesişme noktası vardır ve her iki kesişme noktasına göre çizilen resimde derinlik çizgileri, çizim kağıdı kenarına paralel değildir. İki kesişme noktası arasındaki ölçü resmin basit orantısıdır. İki nokta perspektif resim çizimini kolay anlamak için, demiryolu üzerinde duran ve elinde tuttuğu bir cam tabakayı sağa ve sola hafifçe çeviren bir kişinin gördüğü manzarayı düşünmek yeterlidir. Cam tabaka biraz sola çevrilirse tren raylarının ufuk hattında kesiştiği nokta sanki sağa kaymış gibi görülür.

Üç boyut perspektifi Çizim yatay doğrultuda iki kesişme noktasına ilave olarak dikey doğrultuda da üçüncü bir kesişme noktası ihtiva ediyorsa buna üç boyut perspektifi denir. Kullanma alanı çok sınırlı olup, tatbikatta bu tür çizimler yerine modeller kullanılır.

SEVTAP YAYLA SERT