Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Şerife Selalmaz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Şerife Selalmaz"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Şerife Selalmaz
MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM – İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS Resim-İş Eğitimi Prof. Dr. Ümran BULUT Hazırlayan Şerife Selalmaz PERSPEKTİF 2013

2 PERSPEKTİF

3 Marek Brzozowski,Tuval Üzerine Akrilik, 50x65 cm,1999

4 İÇİNDEKİLER Perspektif Perspektif Çeşitleri
Perspektifte Temel Kavramlar Çizgi Perspektifi Paralel Perspektif Merkezi Perspektif Tek kaçış noktalı perspektif İki kaçış noktalı perspektif Ressamlardan Çizgi Perspektifine Örnek Resimler Renk Perspektifi Ressamlardan Renk Perspektifine Örnek Resimler Sözlük

5 Çevremizde gördüğümüz her şeyin gözden uzaklaştıkça küçülüyor gibi göründüğüne daha önce dikkat ettiniz mi?

6 Perspektif Perspektif iki boyutlu bir yüzeye üç boyutlu bir nesnenin resmini çizme metodudur.Manzara,oda içi,eşya çizimlerinde perspektifle ilgili bilgilere ihtiyaç vardır. Bulunduğumuz noktadan, dışarıda ya da iç mekanda bir görüntüye baktığımızda, nesneler bizden uzaklaştıkça küçülüyormuş gibi görünür. Resme bakacak olursanız; kaldırım kenarındaki demirler bizden uzaklaştıkça küçülüyor gibi görülmektedir.

7 Perspektif Çeşitleri Çizgi Perspektifi Renk Perspektifi Paralel Perspektif Merkezi Perspektif

8 Perspektifte Temel Kavramlar
Bakış Noktası : Çizilecek nesneye ya da manzaraya bakmak amacıyla durulan sabit noktaya denir. Ufuk Çizgisi : Bulunduğumuz yere göre göz hizamızdan geçtiğini varsaydığımız yatay çizgiye denir.

9 Kaçış Noktası : Kaçan çizgilerin birleşme noktasıdır.
Perspektifte Temel Kavramlar Kaçan Çizgi : Bulunduğumuz yerden baktığımızda bizden uzaklaştıkça daralan ve bir noktada birleşen çizgilerdir. Kaçış Noktası : Kaçan çizgilerin birleşme noktasıdır.

10 Çizgi Perspektifi Paralel Perspektif
Nesnelerin yatay ve dikey kenarlarının paralel olarak çizilmesiyle elde edilen perspektiftir.

11 Örneğin; Hepiniz, evinizde kullandığınız bir komidinin matematik dersinde öğrendiğiniz küp şekli ile aynı biçimde olduğunu görebilirsiniz. Kağıt üzerine çizdiğimiz bir küp şekli,aslında çevremizdeki bir eşyanın üç boyutlu olduğunu gösterebilmek içindir.

12 Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif
Merkezi Perspektif,gördüklerimizi bulunduğumuz yere göre ve göründükleri biçimde çizme tekniğidir.Örneğin,tren raylarına tam karşıdan baktığımızda bizden uzaklaştıkça küçülür ve bir noktada birleşiyormuş gibi görünür.Oysa ki gerçekte genişlikleri ve ara mesafeleri bizden uzaklaştıkça küçülmez,her zaman aynıdır.Ama bulunduğumuz noktadan baktığımızda gözümüz onu küçülüyor gibi görür.

13 Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif

14 Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif
Merkezi Perspektif,çizimi yapılacak cisme bakış açımıza göre tek kaçış,iki kaçış ve üç kaçış noktalı perspektif olarak üç bölümden oluşur.Biz burada tek ve iki kaçış noktalı perspektifi ele alacağız. Tek Kaçış Noktalı Perspektif Cismin dikey kenarları resim kağıdımızın dikey kenarlarına paralel çizilir.Diğer kenarlar ufukta bir noktada birleşerek tek kaçış noktasını oluştururlar.Kaçış noktasında buluşan bu çizgiler resmin kaçan çizgileridir.Kaçış noktası ufuk çizgisinin üzerinde bakış noktamızın tam hizasında bulunur.

15 Tek Kaçış Noktalı Perspektif
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek Kaçış Noktalı Perspektif Üstteki resimde ufuk çizgisi,kaçış noktası ve kaçan çizgileri görmektesiniz.Ufuk çizgisi baktığımız noktadan gözümüzün tam karşısında var olduğunu saydığımız çizgidir.Çizmek istediğimiz nesneye alttan üstten ve yandan bakışımıza göre kaçan çizgilerin açısı belirlenir.

16 Resimdeki kaçış noktası ve kaçan çizgileri gösteriniz.
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Kaçan Çizgi Kaçış Noktası Kaçan Çizgi Kaçan Çizgi Resimdeki kaçış noktası ve kaçan çizgileri gösteriniz.

17 Tek kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek kaçış noktalı resimlere örnekler

18 Tek kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek kaçış noktalı resimlere örnekler

19 Tek kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek kaçış noktalı resimlere örnekler Yanda gördüğünüz resim Osman Hamdi Bey’e aittir.Bu resim, tek kaçış noktalı perspektif kurallarına uyularak yapılmıştır. Burada da aynı resmin kaçış noktası,ufuk çizgisi ve kaçan çizgilerini görmektesiniz. Osman Hamdi Bey, Gebze’den Manzara, T.Ü.Y.B., 72x119, 1881

20 Tek kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek kaçış noktalı resimlere örnekler Yanda gördüğünüz resim Richard Estes isimli ressama aittir.Bu resim, tek kaçış noktalı perspektif kurallarına uyularak yapılmıştır. Burada da aynı resmin kaçış noktası,ufuk çizgisi ve kaçan çizgilerini görmektesiniz. Richard Estes,T.Ü.Y.B, 96x155 cm,2005

21 İki Kaçış Noktalı Perspektif
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif İki Kaçış Noktalı Perspektif İki tane kaçış noktası alınarak çizilen merkezi perspektif çeşididir.Çizeceğimiz nesneyi köşeden görüyorsak cismin yatay olan kenarları gözümüzden uzaklaştıkça daralıyor gibi görünür.Dikey çizgiler ise resim kağıdımızın dikey kenarına paraleldir.Burada da gözümüzün tam hizası ufuk çizgisini belirler.Kaçış çizgileri ufuk çizgisinin üzerinde gözümüzün tam karşısına gelen kaçış noktasında birleşir.Cisimlerin ufuk çizgisinin altında,üstünde veya hizasında olduklarına dikkat edilmelidir.

22 İki Kaçış Noktalı Perspektif
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif İki Kaçış Noktalı Perspektif Üstteki resimde ufuk çizgisi kaçış noktaları ve kaçan çizgileri görmekteyiz. Bu resimde cisimlere köşeden bakıyoruz.En üstteki cismi alttan,ortadakini karşıdan, alttakini ise üstten görmekteyiz.

23 İki kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif İki kaçış noktalı resimlere örnekler

24 İki kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif İki kaçış noktalı resimlere örnekler

25 İki kaçış noktalı resimlere örnekler
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif İki kaçış noktalı resimlere örnekler Maurits Cornelis Escher, Belvedere,Litografi,1958 Üstte gördüğünüz resim Maurits Cornelis Escher’a ait bir litografi baskıdır.Resim üzerinde kaçış noktalarını,kaçan çizgileri ve ufuk çizgisini görmektesiniz.Resimdeki yapıya köşeden bakıyoruz.Bu nedenle iki kaçış noktası vardır.

26 Yukarıdaki resimlerin kaç kaçış noktalı olduklarını söyleyiniz.
Çizgi Perspektifi Merkezi Perspektif Tek Kaçış Noktalı İki Kaçış Noktalı Yukarıdaki resimlerin kaç kaçış noktalı olduklarını söyleyiniz.

27 Ressamlardan Çizgi Perspektifine Örnek Resimler
Stanza di Raffaello, Atina Okulu, Fresk, Genişlik: 7.72m, Jan Van Eyck,Arnolfini’nin Nişan Portresi,Ahşap Üstüne Reçineli Tempera,1434

28 Ressamlardan Çizgi Perspektifine Örnek Resimler
Francesco Guardi,T.Ü.Y.B., 48x85,1758 Van Gogh, Forum Meydanında Gece Kahvesi, T.Ü.Y.B., 81x65,5-1888

29 Ressamlardan Çizgi Perspektifine Örnek Resimler
Anselm Kiefer, Varus, T.Ü.Y.B.ve Akrilik, 200x270, 1976 Nuri İyem, Sokak, T.Ü.Y.B.,1949

30 Renk Perspektifi Nesneler bizden uzaklaştıkça parlaklığını kaybederler. Bize yakın olan nesneler gerçek renkleriyle görünürler. Bize yakın nesnelerin daha parlak,uzak olanların ise daha mat ve renksiz görünmesi renk perspektifinin temelini oluşturur. Bu nedenle resimlerde çizgi perspektifinin yanı sıra,renk perspektifi de kullanılır.

31 Renk Perspektifi Renk perspektifi resimde uygulanırken yakında olan nesne ve figürlerin renkleri parlak ve dış hatları belirgin yapılır.Uzakta olan görüntünün (manzara,nesne,figür,…) renkleri ise daha soluk yapılır. Nesnelerin ve figürlerin dış hatları da belirgin değildir,hatta hava ile kaynaşıyor gibi görünür ve arka plan gittikçe kayboluyormuş gibi algılanır.

32 Ressamlardan Renk Perspektifine Örnek Resimler
Ivan Ayvazovski, Haliç Körfezi, T.Ü.Y.B., 83x104,1872 Ivan Ayvazovski, Topkapı’dan İstanbul, T.Ü.Y.B., 60,2 x 94,3,1874

33 Ressamlardan Renk Perspektifine Örnek Resimler
Leonardo da Vinci, Mona Lisa, Ahşap Üstüne Yağlıboya, 77x53 cm,1502 Dolayları Jean Béraud, T.Ü.Y.B.,1890

34 Ressamlardan Renk Perspektifine Örnek Resimler
George Caleb, T.Ü.Y.B., 96,8 x 123,2-1876 Fausto Zonaro, Göksu Sefası, T.Ü.Y.B., 19.y.y.

35 Ressamlardan Renk Perspektifine Örnek Resimler
Richard Brydges Beechey, The Rescue, T.Ü.Y.B., 136x89 cm,1875 Richard Brydges Beechey, Slea Head on the North Shore of Dingle Bay, T.Ü.Y.B.,79X112,1876

36 Sözlük Akrilik: Yağlı boya yoğunluğunda,su ile inceltilen,çabuk kuruyan sentetik boya. Fresk: Taze kireç sıva üzerine yapılan zor bir duvar resmi tekniğidir.İlk kez 1300 tarihinde Giotto tarafından kullanılmasına rağmen Mısırlılar ve Etrüskler de freski biliyorlardı. Litografi: Taş baskı Tempera: Yağ,reçine,yumurta akı ve kazein gibi yapıştırıcı maddeleri madeni boyalarla karıştırarak yapılan boyalara denir. Tempera yağlı boyanın bulunmasından önce Avrupa resminde kullanılmıştır. Tuval:Üzerine resim yapmak amacıyla, dört köşe birbirine monte edilen tahtaların üzerine bez gerilmesiyle elde edilen boş tablo. T.Ü.Y.B.: Tuval üzerine yağlı boya

37 Kaynakça Çağlarca, S., “Perspektif Resim ve Gölge Çizimi” , İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1996 Gombrich, E.H., “Sanatın Öyküsü” , Remzi Kitabevi, İstanbul, 2002 Metzger, P., “Perspektif Sanatı ,Herkes İçin Temel Klavuz” , Hayalperest Yayınevi, İstanbul, 2012 Turani, A., “Sanat Terimleri Sözlüğü” , Remzi Kitabevi, İstanbul, 2000 tr.wikipedia.org/wiki/Perspektif‎ perspektif.nedir.com


"Hazırlayan Şerife Selalmaz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları