OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cerrahi Aspiratör Cihazi
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
MOTORLAR-10 HAFTA VURUNTU
Süzme ve Yüzdürme Karışımları oluşturan maddelerden birini diğerlerinden ayırmak için birçok yöntem kullanılır. Karışımın cinsine en uygun yöntem seçilir.
HAVA KOMPRESÖRLERİ Doç.Dr.Adnan Parlak.
Maddelerin Özellikleri
Demir-Karbon Denge Diyağramı
Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım
KUVVETLER VE MIKNATISLAR.
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
ÖZGÜR Motor & Generatör ÖZGÜR Motor & Generatör * Demirçelik * Çimento * Enerji * Ağaç * Plastik * Kimya * Sulama, arıtma * Petro.
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
DÖKÜM PRENSİPLERİ VE TEKNİKLERİ DERSİ
ISIL İŞLEM UYGULAMALARI Mehmet ÇAKICI AR-GE & Proses Kontrol Sorumlusu
BÖLMELER ( İNCE YAPI ) L.EMRE BAŞAR.
ORGANİK KAPLAMALAR.
WC Temizliği.
Renkli Resim Teknikleri
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
Elektro-Kimyasal İşleme
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
XI. BÖLÜM GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLKYARDIM
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
SEDAT KAYA ÖN KAPUT YAN BAĞLANTI PARÇASI PROF.DR.KERİM ÇETİNKAYA.
MIKNATIS ve ÖZELLİKLERİ
Temiz su kendi etkinliğimiz Temiz temizleyici. Deterjanların kullanılması sularımızı oldukca kirletmektedir.bizde bu yüzden kirletmeyen doğal ürünlerle.
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
NATURAL SHIELD ISI YALITIM SIVASI
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
ORGANiK KAPLAMALAR.
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
MIKNATISLAR.
Yüksek Hızlı Oksi – Yakıt
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ
TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BİTİRME İŞLEMLERİ – KALİTE KONTROL
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
Etkin Cami Halıları Temizliği. Türkiye’de Cami Zeminleri Birçok cami ve ibadethanede yer alan halılar; Tarihi Yüksek kaliteli, Uzun ömürlü ve Genellikle.
KALINLIK MAKİNESİ Kalınlık makinesi, bir yüzü planya makinesinde rendelenerek düzeltilmiş iş parçalarının kalınlıklarını eşit ve düzgün olarak rendelemede.
SIVI METAL GİRİŞİ İÇİN YOLLUK.
MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)
KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
SHOT-CRETE (PÜSKÜRTME BETON)
KEVLAR AHMET CAN FİLİZ SELİM TEMEL
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
DUVARLAR Kiriş döşeme gibi üst yapı elemanlarından gelen yükleri temele nakleden, binalarda mekanları birbirinden ayıran (bölen), mekanları çevreleyen.
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
3- Yağlama Sistemi.
CUERDA SECA (RENKLİ SIR TEKNİĞİ).
KİR ÇEŞİTLERİ.
ODA TEMİZLİĞİ.
ELEKTRO MIKNATISLARIN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ UYGULAMA ALANLARI Zeliha IŞIK
SULUBOYA.
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ.
Ototransformatorlar GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZAL TİMUR 11/A 517 SÜMEYYE GÖÇEN 11/A. + Genellikle üst taraf (üst yan)kırık, çıkık ve burkulmaları düşme, çarpma gibi darbelere bağlı olarak gelişir.Kırıklar,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karşılaştırmalı Hukuka Giriş
Sunum transkripti:

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ ÇATLAK KONTROLÜ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Çatlak, şiddetli darbe, iç gerilim, dengesiz ısınma ve soğuma, dengesiz sıkma, zorlama ve yorulma gibi sebeplerle parçanın yüzeyinde veya iç kısımlarda oluşan yarılmalardır. Motor parçaları sökülüp temizlenmeden ve temizlendikten sonra çatlak kontrolü yapılmalıdır. Motor parçalarına uygulanan çatlak bulma yöntemleri gözle, basınçlı hava veya suyla, özel boyalarla ve manyetik kontrol olmak üzere dört gruba ayrılır.

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ 1. GÖZLE KONTROL Bu yöntemde sökülen motor parçaları temizlenmeden ve temizlendikten sonra gözden geçirilir ve çatlak olup olmadığı araştırılır. Örneğin; yanma odasında oluşmuş karbon birikintileri temizlenmeden silindir kapağı gözle kontrol edildiğinde çatlak, karbon birikintileri arasında çizgi şeklinde görülür. Gözle kontrol çatlak bulmada yeterli bir yöntem değildir

2. BASINÇLI SU VEYA HAVA İLE KONTROL OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ 2. BASINÇLI SU VEYA HAVA İLE KONTROL Bu yöntemle su ceketleri ve kanalları ile bağlantısı olan ve sızdırma yapabilecek kadar genişlemiş çatlaklar bulunabilir. İçerisine basınçlı hava veya su gönderilebilen motor parçalarına uygulanır.

Basınçlı Hava İle Kontrol

Basınçlı Su İle Kontrol

3. ÖZEL BOYALARLA KONTROL OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ 3. ÖZEL BOYALARLA KONTROL Bu yöntemin farklı yolları vardır. Bunlardan en çok kullanılanlar, özel eriyikle ve zyglo yöntemi ile kontroldur. 3.1. Özel Eriyikle Kontrol Genel olarak bu metotta çatlağa kolaylıkla girebilecek eriyikler çatlak olduğundan kuşku duyulan yerlere bir fırça ile sürülür ve yaklaşık 10 saniye bekledikten sonra basınçlı hava ile yüzeyde kalan boya uzaklaştırılırsa çatlağa işlemiş olan eriyik buharlaşır ve yüzeye çıkarak çatlağın yerini belli eder.

3.2. Zyglo Yöntemi ile Kontrol OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ 3.2. Zyglo Yöntemi ile Kontrol Bu yöntem, mıknatıslanma özelliği olan veya olmayan her türlü parçaya (metal, seramik, cam vb.) uygulanabilir. Bu yöntemde; temizleyici (cleaner), nüfus edici (penetrant) ve neticelendirici (developer) olmak üzere üçlü sprey takımı kullanılır.

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Bu yöntemde öncelikle çatlak kontrolu yapılacak yerde kaba pislikler alınır ve temizleyici sprey püskürtülürerek yüzey temizlenir. Kontrol edilecek alana nüfus edici sprey püskürtülür ve en az 10 dakika beklenir. Bir bez parçası veya su ile yüzeydeki kırmızı renkli fazla nüfus edici sıvı temizlenir. Sonuç olarak neticelendirici sprey ince bir film tabakası olacak şekilde püskürtülür ve en az 10 dakika sonra çatlak kontrolü yapılır (Şekil 2.2). Çatlak kontrolu normal ışık altında yapılabilir. Ancak, siyah ışık altında yapılırsa daha iyi netice verir.

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ 4. MANYETİK KONTROL Mıknatıslanabilen, demir esaslı motor parçalarına uygulanan bir çatlak kontrol metodudur. Öncelikle parça üzerinde daimi mıknatısla veya elektromıknatısla manyetik alan oluşturulur. Daha sonra çatlak olasılığı olan yerlere demir tozları veya flüoresan ışını veren özel bir solüsyon püskürtülerek kontrol yapılır.

OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ