Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)"— Sunum transkripti:

1 MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)
LEYLA İSA AKTUĞ İ.OKULU (KIRIKKALE)

2 MIKNATIS Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir. Mıknatısın çekebildiği maddelere ferromanyetik maddeler yada manyetik maddeler, çekemediği maddelere de manyetik olamayan maddeler denir.

3 MIKNATIS Mıknatıslar elde ediliş biçimlerine göre; Doğal Mıknatıslar
Suni Mıknatıslar Mıknatıslık sürelerine göre ise; Geçici Mıknatıs Daimi Mıknatıs olarak ayrılırlar.

4 MIKNATIS Mıknatısın çekme özelliği olan uç kısımlarına mıknatısın kutupları denir. Çubuk mıknatıs tam ortasından bir iple asıldığı takdirde kutuplardan bir kuzeye, diğeri güneye yönelir. Kuzeye yönelen uca kuzey kutup(N), güneye yönelen kutba ise güney kutbu(S) denir.

5 MIKNATIS Mıknatısın manyetik cisimleri her yönde çekebildiği alana mıknatısın çekim alanı yada mıknatısın manyetik alanı denir. Mıknatısın çevresinde oluşturduğu bu manyetik alan manyetik kuvvet çizgileri ile gösterilir. Manyetik kuvvet çizgileri, mıknatısın kuzey kutbundan(N) çıkıp güney kutbuna(S) dönecek şekildedir.

6 MIKNATIS Bir mıknatısın manyetik kuvvet çizgileri, mıknatısın uçlarına yakın bölgelerde daha sık, uzak bölgelerde ise seyrektir. Manyetik alan şiddeti manyetik kuvvet çizgilerinin sik olduğu yerlerde büyük ve manyetik kuvvet çizgilerinin seyrek olduğu yerlerde küçüktür.

7 MIKNATIS

8 MIKNATIS Bir mıknatıs bölündüğünde oluşan her parçacığın mıknatıslığı devam eder. Bu nedenle her parçacığın N ve S kutupları vardır. Mıknatısı bölme işlemi defalarca tekrarlandığında elde edilen her parçada N ve S kutuplarının etkisi devam eder.

9 MIKNATISLANMA Manyetik maddeler sürtünme, dokunma ve tesir ile mıknatıslanabilirler. Bir mıknatısın manyetik alanı içine yerleştirilmiş, mıknatıs özelliği olmayan bazı maddeler alan içinde belli bir süre kaldıktan sonra mıknatıslık özelliği kazanırlar. Bu tür mıknatıslanmaya tesir ile mıknatıslanma denir.

10 MIKNATISLANMA Mıknatıslık özelliği: Isıtma Çarpma
Manyetik alanın ortadan kaldırılmasıyla kaybolur.

11 MIKNATISLANMA Demir mıknatıslandığında mıknatıslığı geçici olur buna da geçici mıknatıslanma denir. Çelik ise mıknatıslık özelliğini uzun süre korur ve buna daimi mıknatıslanma denir

12 MIKNATISIN ÇEKME VE İTME KUVVETLERİ
İki mıknatıs birbirine yeterince yaklaştırıldığında aralarında çekme ve itme şeklinde bir kuvvet oluşur.

13 MIKNATISIN ÇEKME VE İTME KUVVETLERİ
Mıknatıslarda aynı tür kutuplar birbirlerini iter.

14 MIKNATISIN ÇEKME VE İTME KUVVETLERİ
Mıknatıslarda zıt kutuplar birbirlerini çeker.

15 YERİN MANYETİK ALANI Ortasından bir ip bağlanarak asılan çubuk mıknatısın belirli bir doğrultuyu alması, mıknatısa bir manyetik alanın etki ettiğini gösterir. Bu alan yerin manyetik alanıdır. Manyetik kuzey ve manyetik güney kutbunu, coğrafi kuzey ve coğrafi güney kutupları yakınındaki konumlarına göre adlandırıldıklarını kabul ederler.

16 YERİN MANYETİK ALANI Bir pusula iğnesi tam olarak coğrafi kutupları göstermez, manyetik kutupları gösterir. Yerin manyetik kutupları arasındaki eksen ile yerin dönme ekseni arasında yaklaşık 15 derecelik açı vardır.

17 YERİN MANYETİK ALANI Dünyanın manyetik alanın gösterdiği etki yerin merkezine konmuş büyük bir çubuk mıknatısın manyetik alanına benzer.

18 HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)
LEYLA İSA AKTUĞ İ.OKULU (KIRIKKALE)


"MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları