KAFESTE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÇEVREYE ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
BALIK ÇiFTLiKLERi İbrahim Nazlım Elif Salmanoğlu
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
EVİMİZDE KULLANDIĞIMIZ TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SAĞLIMIZI TEHDİT EDİYOR
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
BİYOKÜTLE.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
BALIKÇILIK.
Akıntılı Havuzlarda Yetiştiricilik
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
Şubat SUNUM PLANI 1. Konya Su Ürünleri Varlığı 2. Desteklemeler 3. Faaliyetler 4. Hedefler.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Su Kalitesine Etkisi
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Amaç Dünya ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi Besin Elementleri ve Kaynakları Balık Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan Atıklar Atıkların Çevresel Etkileri.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
BALIK HASTALIKLARI 14. Hafta.
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
Çevre ve Beslenmenin Reprodüktif Performansa Etkisi
SAMSUN İLİNDE BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
Dünya Kömür Rezervleri:
DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
SOFRALIK ÜRÜN YETİŞTİRME Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Deniz Balıkları Yetiştiriciliği 8. Hafta.
Su ürünleri sağlığı ve BALIK HASTALIKLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

KAFESTE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÇEVREYE ETKİSİ Gökhan HAMZAOĞLU, Ayşe PARLAK AKYÜZ, Seval DERNEKBAŞI Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi gokhan_hamza98@hotmail.com Özet Her türlü insan faaliyetlerinde olduğu gibi gıda üretiminin de çevreye etkisi vardır (Pilay, 1992). Balık yetiştiriciliği çok uzun bir geçmişi olmayan bir sektör olduğundan çevresel etkilerine dair bilgiler oldukça sınırlıdır. Bununla birlikte üretim sistemlerindeki gelişmeler ve çiftliklerin sayısı ve kapasitesindeki hızlı artış sonucunda akuakültürün çevre üzerindeki etkilerinin araştırılması önem kazanmıştır (Ayık ve diğ., 2006). Kafes yetiştiriciliğinde gerek tatlı su gerekse denizel ortamda olsun stok yoğunlukları fazla olduklarından dolayı ortama aşırı besin tuzu girdisi ve sedimantasyonda bozulmalar gözlenir. Bu çalışmada, kafeste alabalık yetiştiriciliği yapan işletmelerin çevreye verebileceği zararlar araştırılmıştır. Giriş Su ürünleri yetiştiriciliği tek bir üretim modelini değil yüzlerce tür balık, kabuklu ve akuatik bitki kültürünü kapsar. Toprak ve beton havuzlar, kafes, kapalı devre sistemler olmak üzere 4 ana gruba ayrılabilecek yetiştiricilik sistemleri arasındaki farklar sadece su kullanma ve yemleme yöntemi bakımından önemlidir. Ülkemizde 1970’li yıllarda başlayan kültür balıkçılığı son yıllarda hızla gelişim göstermiştir (Emre ve ark., 2008) ve 2010-2011 yıllarında içsu ve denizlerde yetiştiricilikle elde edilen toplan su ürünleri üretimimiz Çizelge 1’de verilen değerlere ulaşmıştır (TÜİK, 2013) Su Kolonu ve Sediment Bilinçsiz yemleme sonucunda hem yemin yüksek maliyetinden dolayı ekonomik bir kayıp hem de balıkların yemediği yemler sistemin dip yapısına çökerek sedimentin yapısını bozmaktadır. Üstelik yemlerin belirli bir oranı suda çözündüğü için aşırı yemlemenin sonucunda bu olay sonucunda su kolonuna daha fazla azot ve fosfor girdisi olmaktadır. YEM (1500 kg) 660 kg C (%100) 116 kg N (%100) 14 kg P (%100) BALIK 158 kg C (%20) 35 kg N (%25) 4 kg P (%25) SUDA ÇÖZÜNEN 397 kg C (%60) 75 kg C (%65) 2 kg P (%15) SEDİMENT 132 kg C (%20) 12 kg N (%10) 8,5 kg P (%15) Çizelge 1. 2010-2011 Türkiye İçsu ve Denizlerde Yetiştiricilik Rakamları (TÜİK 2013)(Ton) Şekil 3. FCR 1.5 yaklaşık C,N ve P içeriği sırasıyla % 44, % 7,7 ve % 0,9 (Çelikkale ve ark., 1999) Balık Türü 2010 Pay (%) 2011 Değişim (%) Toplam 167 141 100 188 790 12,95 İçsu Alabalık 78 165 46,77 100 239 53,10 28,24 Aynalı Sazan 403 0,24 207 0,11 -48,64 Deniz 7 079 4,24 7 697 4,08 8,73 Çipura 28 157 16,85 32 187 17,05 14,31 Levrek 50 796 30,39 47 013 24,90 -7,45 Midye 340 0,20 5 0,00 -98,53 Diğer 2 201 1,32 1 442 0,76 -34,48 Ortamda azot ve fosforun fazla olması alg üremesinin aşırı artmasına,oksijen miktarının düşmesine ve ötrafikasyona neden olur (Rast ve Hollend, 1988) Şekil 4. Kafes yetiştiriciliğinin alansal etkileri (Okumuş ve Özdemir, 2007) Şekil 5. Kafes yetiştiriciliğinin su kolonu ve bentik ortama etkisi (Okumuş ve Özdemir, 2007) Antibiyotikler yem ile birlikte verildiğinde % 20-30’u balık vücudunda tutulmakta % 70-80’i ise çevreye geçmektedir. Bakteriyel balık hastalıklarında geçmiş dönemde sıklıkla kullanılan bir madde olan oksitetrasiklin ile tedavinin yapıldığı günden 13 gün sonra kafeslerin yakınında ve 400 millik mesafede yakalanan balıklarda ve 80 m uzaktan alınan midyelerde önemli miktarda antibiyotik birikimine rastlanmıştır. (Çelikkale ve ark., 1999). Su ürünleri yetiştiriciliğinde kimyasallar hastalıkların kontrolü, su kalitesi kriterlerinin arttırılması ve su bitkilerinin kontrolü amacıyla kullanılmaktadır (Haya, 2005). Su ürünleri yetiştiricilinde kullanılan kimyasallar şunlardır: antifaulingler (fauling organizmaları öldürücüler), dezenfektanlar (hijyen amaçlı kullanılırlar), algisidler (alg öldürücüler), herbisidler (bitki öldürücüler), pestisidler (bitki ve böcek öldürücülerin tümü), parazisidler (parazit öldürücüler) ve antimikrobiyaller (bakteri öldürücüler). Kültür ortamında yapılan üretimde, yetiştirilen türlerde hastalık görüldüğünde ilaçla tedavi yapılması kaçınılmazdır. Hastalıkları önlemek tedaviden daha kolay daha az masraflı, halk sağlığı ve çevre açısından daha güvenilirdir. Hastalıkların önlenmesi için alınacak tedbirler ilaç kullanımından doğacak olan sakıncaları gidermede etkin bir yoldur. Alınacak tedbirler arasında aşılama, probiyotik ve prebiyotik kullanımı sayılabilir. Ayrıca bakım ve besleme şartlarını iyileştirmek, aşırı stok yoğunluğunu önlemek, hijyen kurallarına uymak alınabilecek tedbirler arasındadır (Çağırgan, 2008). Şekil 1. Alabalık kafes işletmelerinin sayıca bölgelere dağılımı (Emre ve ark., 2011) Sonuç olarak, yetiştiricilik sistemlerinin çevreyle etkileşimi çok önemli bir durumdur. Su ortamının kirlenmesi yetiştirilen canlı üzerinde de olumsuz etkiler yapar ve canlının gelişiminde bazı istenmeyen olaylar gerçekleşebilir. Bunun dışında da sistemin dışında bulunan canlılığa etkileyerek ekosistemde istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bunun çözümü için ülkemizde son zamanlarda başlanılmış olan eksrüzyon teknolojisi ile üretilen yemler kullanılmalı ve doğru bir yemleme stratejisi belirlenmelidir. Balık hastalıklarında kullanılan kimyasalların yerine (özellikle antibiyotikler) alternatifler aranmalıdır (örneğin probiyotikler gibi). Şekil 2. Alabalık işletme kapasitelerinin bölgelere dağılımı (ton/yıl) (Emre ve ark., 2011) Yemleme Stratejisi ve Kimyasal Kullanımı Yem, organik ve inorganik maddelerden oluşmaktadır. Su ürünleri yemlerinde genel olarak % 0,9-1,5 oranında fosfor, % 7-8 oranında azot bulunmaktadır. Yemlerle alınan azot miktarı balık türlerine göre değişmekle beraber yaklaşık % 20-30 oranında olmaktadır, geri kalan % 70-80 ise suya geri atılmaktadır. Fosfor, azot, organik maddeler ve sudaki asılı katı maddeler balık çiftliklerinde kirliliğe yol açan etmenlerdendir (Yıldırım ve Korkut, 2004) KAYNAKLAR Başçınar N.S., 2011. Kafes Balıkçılığının Bentik Ortama Etkisi, Yunus Araştırma Bülteni (2): 23-27 Emre Y., Sayın C., Kiştin F., Emre N., Karaman S., 2011. Alabalık Kafes Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumuna Yönelik Bazı Değerlendirmeler, Bibad Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 4(1): 119-127 Koca S.B., Terzioğlu S., Didinen B.I., Yiğit N.Ö., 2011. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Dostu Üretim, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, Sayı:1, Cilt:3, 107-113 Şahin T., 2003. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Çevreye Etkisi, SÜMAE YUNUS Araştırma Bülteni 3:2. Yıldırım Ö., Korkut A.Y., 2004. Su Ürünleri Yemlerinin Çevreye Etkisi, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, (1-2):167-172 TÜİK, 2013. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=47.