TABAK GRUPLARINDA SIR AÇIĞININ AZALTILMASI 6 SİGMA PROJE SUNUMU TABAK GRUPLARINDA SIR AÇIĞININ AZALTILMASI PROJE LİDERİ : HANİFE KADIOĞLU
Sır Açığı
EKİP ÜYELERİ Problemin yaşandığı sürecin lideri Sır temin eden tedarikçi süreç lideri Bisküvi mamüllerin geldiği tedarikçi süreç çalışanı Problemin yaşandığı süreçte görevli bakımcı Sırlama süreci çalışanı
PROBLEMİN TANIMLANMASI Pareto En yüksek sır açığı hangi mamülde En fazla üretilen mamül hangisi Sır açığı nedeniyle en fazla hangi mamül zayi oluyor Hedeflerin belirlenmesi Sır açığı hatasının en düşük olduğu dönemlerdeki oranı kaç Sır Açığı İyileştirme Oranı % Hedeflenen Kazanç (YTL)
PROBLEMİN TANIMLANMASI Ekip eğitimi Kök Nedenlerin Araştırılması Proses haritası Beyin fırtınası, balık kılçığı Toplanacak Veriler Açılacak DÖF’lerin Belirlenmesi
PROBLEMİN TANIMLANMASI Uygulama hatasından kaynaklananlar dışında sır açığının en büyük nedeni uygun olmayan porozitedir.
ÖLÇME VE ANALİZ Bisküvi fırınından çıkan mamüllerin poroziteleri farklılık göstermektedir. Mood’s Median Test Porozite farklılığına fırın ateş bölgesi sıcaklıkları neden olmaktadır Regresyon Fırın alt ve üst sıcaklıkları arasında fark vardır Two Sample T-Test Fırın sıcaklıkları ve sır açığı arasında kevvetli bir ilişki vardır Regresyon
İYİLEŞTİRME Projede beyin fırtınası ve veri analizlerinden sonra toplam 10 adet DÖF açılmıştır. Örnek : Bisküvi tabakların vardiyada bir kez sır alma miktarlarının ölçülmesi Bisküvi fırını ateş bölgesi sıcaklığının boyunun uzatılması
KONTROL Veri Toplanması
69,925 YTL olarak hedeflenen kazanç 72.845 YTL olarak gerçekleşmiştir. PROJE KAZANCI 69,925 YTL olarak hedeflenen kazanç proje bitiminde 72.845 YTL olarak gerçekleşmiştir.
TEŞEKKÜR EDERİM