Etkili Sunular Hazırlama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tipografi.
Advertisements

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Başarılı Bir Sunum Nasıl Hazırlanır?
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
PowerPoint Slayt Hazırlama
Power Point ile Sunum Hazırlama
Profesyonel sunu hazırlama
ÖRNEK SUNUM HAZIRLAMA ŞABLONU
HAZIRLAYAN Hakan YİĞİT.
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
ŞAHİN AKDAĞ.
Görsel-İşitsel Araçlar
Etkili Sunumlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
POWERPOİNT SUNUM İLKELERİ
ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA TEKNİKLERİ.
Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi
POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ,TASARIMI VE HAZIRLANMASI
ÜNİTE 8 SUNUM PROGRAMLARI
Uzaktan eğitimde etkili teknikler. Uzaktan eğitimdeki eğilim verilen eğitimi aktif ve dinamik bir hale öğrenim deneyimi haline getirmek.
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
Bilgisayarda Ofis Programları
Etkili Sunular Oluşturmak
Ünite 8 sunum programları
POWERPOİNT SUNU PROGRAMI DERSİ.
GİRİŞBÖLÜMÜNÜ ANLATMA
ETKİLİ OKUMA.
Sunum Oluşturma ve PowerPoint Kullanımı
Powerpoint Sunum Hazırlama Teknikleri Mustafa Kemal YALINKILIÇ
POWER POİNT SUNU HAZIRLAMAK
BÖLÜM 6.
Poster tasarımları resimlerle desteklenmelidir Yazılar acık ve net olmalıdır. Yazı tipleri okunur olmalıdır . Başlık olmalıdır. Fazla yazı kullanılmamalıdır.
Pratik (Powerpoint Sunusu Hazırlama) Doç. Dr. Zekeriya Aktürk
Brifing ve Sunum Hazırlama Teknikleri
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM
Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Powerpoint Sunumları için 8 önemli nokta
EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU
Etkili Bir Sunu İçin İlkeler
Microsoft PowerPoint (2)
POWERPOINT ile ETKİLİ SUNUM
PowerPoint Tasarım İpuçları
Tipografi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
GÖRSEL TASARIM.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
PowerPoint ile Etkili Sunum
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Slayt Hazırlarken ve Sunarken …
Eğitimde Materyal tasarımı Ve Hazırlama ilkeleri.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir.
HARİTANIN DİLİ.
Microsoft PowerPoint (2)
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
PowerPoint'e Hoş Geldiniz
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Profesyonel sunu hazırlama
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Sunum transkripti:

Etkili Sunular Hazırlama Dr. Hüseyin Arak

Tek Bir Şablon Kullan Aynı yazı stili ve renk tasarımı kullan. Farklı stiller seyircinin dikkatini dağıtır. Nasıl sunduğunuza değil, ne sunduğunuz önemlidir.

Yazı tipi Kolay okunan temiz yazı tipi seçiniz. Roman ve Gothic yazı tipleri Script veya Old English’ den daha kolay okunabilir. Tek yazı tipi veya En fazla iki yazı tipi kullanınız.

Yazı Tipi Boyutu Başlık 28 puntodan küçük olmamalıdır. Madde işaretindeki yazılar 22 puntodan küçük olmamalı. Başlık 28 puntodan küçük olmamalıdır.

Madde İşaretleri Bir satırla sınırlı olmalı, En fazla iki satır olmalıdır. Bir slaytta madde işaretlerinin sayısı 6 (altı) dan fazla olmamalıdır, Bir satırda 7 (yedi) kelimeden fazla olmamalıdır. Bunlar “ipucu” olarak bilinir. Seyirciyi ne söyleyeceğinizin ipuçlarını vermek isterseniz İpuçları özet “sunu” gibi düşünülmelidir. Bunlar sununun iskeletinin oluşturulmasını yardımcı olur.

Madde işaretleri (devam) Çok fazla metin sunarsanız seyirci okumayacaktır. Fazla metin okumayı zorlaştırır ve gözü yorar. Seyirciler sizin ne zaman ne söyleyeceğinizi bildiğinde okumak için neden enerji harcasın? İnsanın okuma hızı dinleme hızından daha yavaştır; bu nedenle, birbirlerine destek olmaktan çok kafaları karıştırır.

BÜYÜK harf ve italik harfler Bütün kelimeyi büyük harfle yazmayınız Metnin okunmasını zorlaştırır Sözcüklerin baş harflerinden oluşan kelimelerle karışır İtalik “alıntılar” için kullanılmalıdır “Ana düşünce” veya “fikirler” için kullanılmalıdır Kitap, dergi veya magazin başlıkları için kullanılmalıdır.

Renkler Kırmızılar ve turuncular yüksek enerjiye sahiptirler fakat odaklanmak zordur. Yeşiller, maviler ve kahverengiler daha olgun ve yumuşaktır, fakat dikkat çekici değillerdir. Koyu arka plan üzerine beyaz eğer seyirciler 20 adımdan uzakta ise kullanılmamalıdır. Bu slaytlar iyi birer örnektir. Slaytları yaklaştıkça daha kolay okuyabilirsiniz. Uzaklaştıkça slaydı okumanız zorlaşır.

Arka plan Bu sunuda koyu arka plan önüne beyaz kullanıldı çünkü; Slaytları kullanacak olanların çoğunun kendi bilgisayar ekranlarında slaytları göreceğini düşünülerek hazırlandı. Koyu arka plan kullanımı bilgisayar ekranındaki parıltıyı azaltmaktadır.

Renk Çemberi Zıt renkler kullanılarak birbirinden ayrılmaları kolaylaştırılmalıdır. Yakın renkler birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Örneğin; Yeşil ve Sarı. Aşağıdaki renk çemberi renklerin kullanımını kolaylaştırmak için hazırlanmıştır.

Renklerin Uyumsuzluğu Birbiriyle zıt renklerin direk olarak kullanılması renk uyumsuzluğu olarak bilinir. Bunlar okunabilirliği kolaylaştırır – örneğin, mavi üzerine sarı. Bir slaytta üçten fazla renk kullanılmamalıdır.

Resimler Yalnızca gerektiğinde kullanın yoksa iletişimi kolaylaştırmaktan çok kafa karıştırıcı olur. Mesajla ilişkili ve anlam katmaya yardımcı olmalı Mesajı daha anlaşılır yapıp yapmadığı konusunda kendi kendinize sormalısınız Basit diyagram ve çizelgeler en harika iletişim araçlarıdır

SİZ Kendinizi kitle iletişim aracının arkasına gizlemeyiniz Unutmayınız! Seyirciler sizi görmek için geldi. İletişim aracı sununun güzelliğini artırır, sununun kendisi olamaz. Her şeyi slayttan siz okuyacaksanız yalnızca slaytlarınızı gönderiniz. Sizin sununuz olduğunu unutmayınız! Yanlış kullanıldığında PowerPoint ÖLDÜRÜR!

Sunum Teknikleri SON