Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)"— Sunum transkripti:

1 4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)

2 4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)
4.1. Araç Çubuklarını Tanıma 4.2. Powerpoint Sunum Hazırlama Kaynaklar

3 Konuya özgü kavramlar Donanım (Hardware) Temel Birimler: Ekran, Klavye, Kasa Çevre Birimler: Fare, Yazıcı, Tarayıcı, Mikrofon, Kamera Yazılım (Software) İşletim Sistemleri: Dos, Windows Uygulamalar: Word, Excel, Power point Dosya: Ofis programları (word, excel ve power point), programa göre bir ad alarak program birimleri ile çalışmaktadır, Powerpoint: Bilgisayarda sunu hazırlamak için kullanılan programlara sunu programları, Slayt: Slaytların birleşmesinden sunular oluşmaktadır. Sunu bir kitap, slaytlar ise kitabın sayfaları olarak düşünülür,

4 4.1. Araç Çubuklarını Tanıma
Girintiyi Arttır Düğmesi : Hücrelere girmiş olduğumuz verilerin girintisini arttırmamızı sağlar. Dolgu Rengi Düğmesi Hücrelere dolgu rengi vermemizi sağlar. Yazı Tipi Rengi Düğmesi Hücrelere yazılmış verilerin yazı tipine renk vermemizi sağlar. Biçim Boyacısı Düğmesi Hücrelere yapmış olduğumuz biçim özelliklerini, başka hücrelere de uygulamamızı sağlar.

5 Kalın düğmesi : Seçilmiş olan hücrelerin yazı tipini kalınlaştırmamızı sağlar. İtalik Düğmesi Seçilmiş olan hücrelerin yazı tipini italik olarak yazmamızı sağlar. Altı Çizili Düğmesi Seçilmiş olan hücreleri altı çizili olarak yazmamızı sağlar. Hizalama Düğmeleri Sola Hizala, Sağa Hizala, Ortala, İki Yana Yasla düğmeleri ile seçili hücreyi sola, sağa, iki yana yaslayabilir ve ortalayabiliriz. Birleştir ve Ortala Düğmesi Birden fazla hücreyi birleştirir ve yalnızca içlerinden birinin içindeki veriyi tümü içerisine ortalar. Para Birimi Biçemi Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz sayısal değerlere para birimi işareti koymamızı sağlar. Yüzde Biçemi Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz sayısal değerlere yüzde (%) işareti koymamızı sağlar. Binlik Ayraç Biçemi Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz sayısal değerlere binlik ayracı koymamızı sağlar. Ondalık Arttır Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz sayısal değerin ondalık basamaklarını arttırmamızı sağlar. Ondalık Azalt Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz sayısal değerin ondalık basamaklarını azaltmamızı sağlar. Girintiyi Azalt Düğmesi Hücrelere girmiş olduğumuz verilerin girintisini azaltmamızı sağlar.

6 4.2. PowerPoint Sunum Hazırlama
Powerpoint Uzantısı .ppt (2003) .pptx (2010) Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde anlatılmasına sunu denir. Powerpoint, bir sunu hazırlama programıdır. Slayt: Slaytların birleşmesinden sunular oluşmaktadır. Sunu bir kitap, slaytlar ise kitabın sayfaları olarak düşünülebilir.

7 Powerpoint’te oluşturulan sunuları,
TAM EKRAN görüntülenmesi için “F5” tuşuna basılır, TAM EKRAN slayt gösterisinden çıkmak için ise ESC tuşuna basılır, Slayt Göstericisi: Sunuyu görüntülemek için kullanılır. Seçilen slayttan sunuyu görüntülemeye başlar.

8 SLAYT EKLEME Yeni bir slayt eklemek için: Ekranın solundaki küçük slayt resimlerine SAĞ TIKLAYIP YENİ SLAYT komutunu seçmek Giriş menüsünden YENİ SLAYT tıklanarak slayt eklenir. Kısayol slayt ekleme tuşu Ctrl+ M’dir.

9 SLAYT TASARIMI Tasarım menüsüne tıklanır, Hazır şablonlardan istenilen şablon seçilerek slaytlara uygulanır.

10 EKLE MENÜSÜ Tablo: Belgeye tablo ekler Resim: Dosyadan resim ekler Küçük Resim: Clipart resimleri ekler Ekran Görüntüsü: Ekrandaki bir programın resmini ekler Şekiller: Kare, dikdörtgen gibi hazır şekiller ekler Grafik: Grafik ekler Köprü: Bağlantılar oluşturur Metin Kutusu: Metin kutusu ekler Üstbilgi ve Altbilgi: Altbilgi üstbilgi ekler WordArt: Biçimlendirilmiş metinler ekler Tarih Saat: Slaytlara tarih saat ekler Video: Slayta video ekler Ses: Slayta ses ekler

11 İstenilen resim seçilerek slayta eklenir.
RESİM EKLEME Slaytlara resim ekleme için, Ekle menüsünden Resim komutuna tıklanır. İstenilen resim seçilerek slayta eklenir.

12 ANİMASYON EKLEME Animasyon eklemek istenilen, Metin veya resimler seçilir, Seçim işleminden sonra “ANİMASYONLAR” sekmesinden istenilen animasyon üzerine tıklanır. NOT: Sunumlara animasyon eklenirken dikkat edilmelidir. Çünkü sunumlarınızda çok fazla animasyon kullanmak ilgiyi dağıtır ve sunumun amacına ulaşmasına engel olur.

13 Sunu esnasında bir slayttan diğer slayta geçerken Fare tıklatması,
VIDEO / SES EKLEME Video veya ses eklemek için slayt düzeni seçilir. Ekle menüsü altında video sekmesi kullanılarak istenilen video seçilir ve sunuma eklenir. SUNUM ZAMAN AYARI Sunu esnasında bir slayttan diğer slayta geçerken Fare tıklatması, Klavyeden bir tuşa basma yöntemi kullanılır. Bu her iki yöntem yerine zamanlama ayarı da kullanılabilir. Animasyonlar altında Slaydı İlerlet ve Otomatik Olarak kısmında zaman ayarlamaları yapılabilir.

14 SAYFA NUMARASI Slaylatlara sayfa numarası eklemek isterseniz : Ekle menüsü altında sayfa numarasına tıklayabilirsiniz. SAYFA YAPISI Tasarım menüsü altından Sayfa Yapısına tıklanır. Slayt sayfasının sayfa yapısı ile ilgili her türlü ayarlamalar yapılabilir. Örneğin: Yönlendirme, Boyut, Yükseklik, Genişlik vb.

15 SLAYT GÖSTERİSİ AYARLA
Slayt gösterisi ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. ARKA PLAN STİLLERİ Tasarım menüsünde arka plan stilleri grubu slayda eklenen temanın arka planında değişiklik yapmamıza olanak sağlar. .

16 SLAYT YÖNLENDİRMESİ Slaytın yönlendirilmesinin yatay veya dikey olacağının ayarlanması yapılır. Slayt sayfasının yatay ya da dikey olacağı sayfa yapısı düğmesinden ayarlanabilir. SLAYT GÖRÜNÜM SEKMESİ Normal düğmesinin görevi sunuyu normal görünümde görüntülemektir. Slayt sıralayıcısının görevi ise slaytları sıralamak için slaytları sıralayıcı olarak görüntülemektir. .

17 TASARIM İLKELERİ Slaytlarda kullanılan renkler uyumlu olmalıdır, Zemin rengi ile yazı rengi birbirine zıt olmalıdır, (Örneğin, zemin beyaz renk yazı rengi siyah tercih edilebilir) Slaytlar izleyiciler tarafından rahatlıkla okunabilmelidir, Slayttaki yazı puntoları kolaylıkla okunabilecek boyutta olmalıdır, Örneğin, Başlıklar : 42 yazı boyutu, Maddeler: 30 yazı boyutu, Metin : yazı boyutu,

18 UYGULAMA 1. Türkiye’nin bölgeleri ile ilgili 7 slaytlık sunu hazırlayın. 2. Her slayda resimler ekleyin. 3. Slaytlardaki her bir nesne için animasyon efektleri ekleyin. 4. Slayt numarası ekleyin. 5. Slaytların otomatik geçmesi için zamanlama provası yapın. 6. 4. Slaytta iken baştan diyerek slayt gösterisi yapın. 7. 4. Slayttayken geçerli slayttan diyerek slayt gösterisi yapın. 8. Sadece ve 7 slaytların görüneceği özel slayt gösterisi ayarlayıp gösterin. 9. 2. Ve 4. Slaytları gizleyin bu şekilde slayt gösterisi yapınız. 10. F5 tuşuna basarak slayt gösterisi yapınız. UYGULAMA 5 adında kaydedin

19 EXCELDE GRAFİK OLUŞTURMA
Grafik için veri seçilir, Ekle > Grafikler sekmesine tıklanır, Önerilen Grafikler sekmesindeki grafiklerden birini seçerek bunun ön izlemesini görüntüleyin. İstenilen veriler seçilip ALT+F1 tuşlarına basarak anında grafik oluşturabilir, Ancak veriler için en uygun grafik oluşturulmayabilir. İstenilen grafik görülemeyebilir,

20 İlk olarak veriler girilir,
X ekseni verileri sola, Y ekseni verileri sağa yazılabilir, "Ekle" menüsünden "Dağıtım“ sekmesi altında istenilen grafik türü seçilir.

21 Grafikteki herhangi bir veri noktasından
"Eğilim Çizgisi Ekle" seçilir

22 KAYNAKLAR https://support.office.com/tr-tr/article


"4. OFİS PROGRAMLARI (POWERPOINT)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları