Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir."— Sunum transkripti:

1 YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir koleksiyonudur.

2 FONT Bir font bilgisayar kodu, litografik
film, metal veya ahşap kalıp olsun, yazı karakterinin fiziksel şekilde üretimidir.

3 YAZI KARAKTERİ BİÇEMLERİ
Bir yazı karakteri ailesi, aynı temel “Dik Düz” (Roma) yazı karakterlerine uygulanabilen bir dizi farklı karakter biçemlerini içerir.

4 Dik Düz (Roman) Dik Düz, temel kesimdir ve gövde metinlerinin çoğunluğunun dizildiği temel biçemdir. Diğer aile üyeleri, bunun çeşitlemeleridir ve bu tasarımcıya çeşit ve vurgu anlamında büyük esneklik sağladığı gibi, yazı karakterinin kilit özelliklerini korurken gerektiğinde daha ilginç ve kullanışlı tasarım yapabilmesine de olanak verirler.

5 İtalik Dik Düz kesimin sağa eğimli bir çeşidi. Çoğu yazı karakterinin bir italik çeşidi bulunur.

6 Daraltılmış (condensed)
Daraltılmış, Dik Düz'ün daha dar bir çeşididir. Sağdan ve soldan bastırılarak üstten aşağı uzatılmış gibi görünür.

7 Genişletilmş (extended)
Genişletilmiş, Dik Düz'ün daha geniş bir çeşididir. Üstten basılmış sağdan sola çekiştirilmiş gibi görünür.

8 Kalın (Bold) Dik Düz'ün daha etli vurgulu bir çeşididir. Dik Düz’ün kendini gösteren halidir.

9 Hafif ve İnce Dik Düz'ün daha ince vurgulu bir çeşidi. Dik Düz’ün normal formundan daha ince çizgisel bir formdadır

10 MAJİSKÜL (BÜYÜK HARF - UPPERCASE)
BÜYÜK HARF VEYA BÜYÜK HARFLERLE YAZILMIŞ YAZI, KAPİTAL VEYA UPPERCASE ADIYLA DA BİLİNİR.

11

12 MİNİSKÜL (Küçük harf - lowercase)
Küçük harf veya küçük harflerle yazılmış yazı.

13

14 SANS SERİF (TIRNAKSIZ)
SERİF (TIRNAKLI) SANS SERİF (TIRNAKSIZ) “Serif” tırnak demektir. “Sans” ise Fransızca’da olumsuzluk (without) anlamı verir: “sans-serif” ise tırnaksız “Arial” fontu gibi düz fontlara verilen isimdir. Buna karşın “Times New Roman” tırnaklı (serif’li) bir fonttur.

15

16 SERİF (TIRNAKLI) Serif yazı tiplerinde, her harfin bitiş noktalarında küçük ya­tay çizgiler vardır. Bu çizgiler her harfin şeklini ayrı tutar ve harfler arası geçişi kolaylaştırır. Dikey çizgileri yatay çizgile­rinden daha kalındır. İnce ya da kalın, eşit kalınlıkta, incelen şekilde veya yuvarlak olabilirler. Bu yazı tipleri uzun metinle­rin yer alacağı tasarımlarda, genel metinler için sıkça tercih edilirler. Okunurluğu en iyi yazı tipleri, şerif yazı tipleridir.

17

18 SANS SERİF (TIRNAKSIZ)
Sans serif yazı tipleri daha basittir. Şerif yazı tiplerindeki bi­tiş çizgileri yoktur. Genellikle eşit ağırlıklı çizgilerden oluşur­lar. Başlıklarda tercih edilirler. Açıklığı en iyi olan sans şerif karakterler, uzaktan iyi seçilirler. Arial, Helvetica, Univers... sans şerif yazı tipinin tipik örnekleridir.

19

20 YAZI AİLELERİ Bir yazı ailesi, farklı ağırlık, genişlik ve italik çeşitleri de dahil olmak üzere belli bir yazı karakterinin tüm çeşitlemelerini içerir. Kullanışlı bir tasarım aracıdır çünkü tasarımcıya birbiriyle tutarlı bir şekilde çalışan seçenekler sunar.

21 YAZI AİLELERİ Kapsamlı bir yazı karakteri ailesinin sunduğu çeşitlilik, fazladan herhangi bir yazı karakterine gereksinim duymadan, dipnotlardan spotlara, gövde metninden başlıklara kadar her şeye uygundur.

22 PUNTO Aşağıdaki beyaz çizgiler, 12pt aralıkla dizilmiştirler ve 60pt mutlak ölçüşü olan bir ızgara oluştururlar. 60pt yazı, fark edeceğiniz gibi, ölçüye eş olmak yerine bu çizgiler içine oturur.

23 PUNTO 60 punto

24 Punto sistemi Punto ölçüşü sistemi (ingilizce kısaltması pts), 19. yüzyılda Pierre Fournier ve Francois Didot tarafindan geliştirilmiştir. Modern Ingiliz/Amerikan (Anglo-Sakson) puntosu, 1/72 inçtir (0,035 cm).

25 Yazı puntosu büyüklüğü
Bir yazı karakterinin punto büyüklüğü, üst uzantı çizgisinden (en yukarıdaki üst uzantı) alt çizgisine (en aşağıdaki alt) kadar ölçülür. Punto sistemi, metal yazı için yaratılmıştır. Bu bloklar veya dökümler, satırlar dizildiğinde harf aralarında mesafe oluşturmak için boşluklar ve omuzlarla kalıba dökülürler. Bir fontun punto büyüklüğü, üzerinde oluşturulmuş harfin değil, dökümün ölçüsüdür.

26 BAŞLANGIÇTA BÜYÜK HARF (inisiyal harf) KULLANIMI

27 Başlama harfi anlamına gelen özellikli harflere inisiyal harf denir
Başlama harfi anlamına gelen özellikli harflere inisiyal harf denir. Yazının güzel gözükmesi, boş alan(negatif) doldurma ve okuyucunun ilgisini çekmek amacıyla genelde kullanılmaktadır. Eskiden pek rastlamadığımız inisiyal harf, günümüzde yazılı basın organlarında gazete, dergi vs. bir çok alanda görmekteyiz.

28 Yazıya estetik bir duruş ve güzellik katmaktadır
Yazıya estetik bir duruş ve güzellik katmaktadır. Bir yazıda 2-3 defa kullanıldığında yazıyı kötü gösterir, gözü yorar ve okuyucuya itici gelir. Aynı yazı fontunun baş harfinin büyütülerek kullanıldığı gibi daha süslü ve farklı yazı fontları da kullanılarak yazıya güzel bir görünüm kazandırabilirsiniz.

29 Ayrıca tasarımlarda inisiyal harf kullanılacağı zaman A, L, F, P, T, V ve Y gibi harflerin N, M, H, U harflerinden daha fazla beyaz boşluğa (negatif alan), sahip olduklarını göz önünde bulundurmak gerekir.

30 Metin ve inisiyal harf fontu: Times New Roman Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:80 İnisiyal harf metin dışında kullanılmış.

31 Metin ve inisiyal harf fontu: Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:72 İnisiyal harf metin içine kaydırılmış.

32 Metin ve inisiyal harf fontu: Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:30 İnisiyal harf metin içinde kullanılmış.

33 Metin ve inisiyal harf fontu:Adobe Caslon Pro Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:72 İnisiyal harf metin içine kaynaştırılmış.

34 Metin ve inisiyal harf fontu: Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:72 İnisiyal harf metin dışında kullanılmış.

35 Metin ve inisiyal harf fontu: Metin puntosu:10 İnisiyal harf puntosu:44 İnisiyal harf metin içine kaynaştırılmış.


"YAZI KARAKTERİ Bir yazı karakteri, aynı belirgin tasarıma sahip karakterlerin, harflerin, rakamların, sembollerin, noktalama işaretlerinin (vb.) bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları