DENGE SICAKLIĞI (Td).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
Advertisements

ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
GEMİLERDE KULLANILAN SOLUNUM CİHAZLARI
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Bazı Önemli Konular.
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
KUVER AÇMA Diğer takımlar kuver tabağının çevresinde yer alır. Bazı restoranlarda kuver tabağı kullanılmayabilir. Bu durumda peçete kuver tabağından.
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Isı Yalıtımı.
Temel Haslık Testleri.
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
FAZLAR ARASI KÜTLE TRANSFERİ
Isının Yayılma Yolları
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Bölüm 1: Ölçme ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Gazlarda tanecikler arasında oldukça uzak bir aralık vardır
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

DENGE SICAKLIĞI (Td)

Sıcak olan 1.maddenin verdiği ısı iktarı Denge sıcaklığı(Td): Karışan ya da temas eden 2 yada daha fazla maddenin ortalama sıcaklığıdır. Karışımdaki ya da temas eden maddelerdeki son sıcaklıklar (Td) eşit olur. (Bu sırada çevreye ısı kaybı olmadığı varsayılır.) Sıcak maddenin verdiği ısı miktarı, soğuk maddenin aldığı ısıya eşit alınır. Sıcak madde soğur, soğuk madde ısınır. Denge sıcaklığında sıcaklıklar eşitlenir. Qverilen= m1.c1.(t2-t1) Qalınan = m2.c2.(t2-t1) formülü ile hesaplanır. QVerilen = QAlınan olacağından. m1.c1.(t2-t1) = m2.c2.(t2-t1) olur. Sıcak olan 1.maddenin verdiği ısı iktarı Soğuk olan 2.maddenin aldığı ısı miktarı

ÖNCE MANTIKLA ÇÖZELİM: 20oC 3- 2- 1- 20oC 80oC 80oC h Temas eden Küp ve Küre aynı maddeden yapılmış ve kütleleri eşittir 80oC 20oC Kap tamamen dolunca Karışımın son sıcaklığı: 50oC> Td >20oC (20oC deki suyun miktarı fazladır.) Isı akışı durunca Sıcaklık . dengelenmiş olur. Son sıcaklık(Td); sıcaklıkların ORTALAMASI olur. 80+20/2= 50 olur. (Aynı madde ve Kütleler eşit olduğu İçin) 50oC Denge sıcaklığı; Karışan aynı tür maddelerde; ortalama sıcaklıktan KÜTLESİ büyük olanın sıcaklığına daha yakındır. Bu 2 sıvı karıştırılınca Karışımın son sıcaklığı: 80oC> Td >50oC

A > C > B olur Soru= 30oC Soru= 3 bardağın boş kısımları 90oC deki sıcak çayla tamamen dolduruluyor. Bardaklar tamamen dolunca Çayların sıcaklık sıraması ne olur? A B C A > C > B olur

DENGE SICAKLIĞI NASIL HESAPLANIR… Isınan madde ısı alır, soğuyan madde ısı verir. Alınan ısı = Verilen ısı olacaktır. QA = QV den hesaplanır. (Çevreye ısı kaybolmadığı varsayılarak) 1-MADDELER AYNI İSE: Özısıları kullanmaya gerek yoktur.(Aynı madde olduğu için) Örnek: Yandaki gibi İki farklı kütle ve sıcaklıkta bulunan sular karışınca son sıcaklık ne olur? (Csu:4,18 j/g.C) Son sıcaklığa da X diyelim. X ; 80 den küçük,20 den büyükolur. 80oC 20oC Çözüm= QV = QA olacaktır. m1.c1.(t2-t1) = m2.c2.(t2-t1) m1.c1. (t2-X) = m2.c2. (X-t1) olur 100.4,18.(80-X) = 50.4,18.(X-20) 100.(80-X) = 50. (X-20) sadeleştirelim. 2.(80-X) = X-20 180= 3X 1.Kaptaki su Isı verir 2.Kaptaki su Isı alır 160-2X= X-20 160+20= X+2X X=180/3 X=60 0C olur. Son sıcaklık 60 0C olacaktır.

mAl.cAl.(t2-t1) = mBa.cBa.(t2-t1) Matematik bilginize güveneceksiniz. (Çarp,topla,böl) 2-MADDELER FARKLI İSE: Örnek: Yandaki farklı maddeler birbirine temas etmektedir. Çevreye ısı kaybolmadığı kabul edilerek maddelerin son sıcaklığı ne olur? Alüminyum Bakır 200g 100g (cAl :0,88 cBakır:0,39) Isı verir Isı alır Çözüm: QV = QA olacaktır Denge sıcaklığına X diyelim (X;50 den küçük 20 den büyük olur.) 50 Td 20 Sıcaklık Zaman ( 0C) mAl.cAl.(t2-t1) = mBa.cBa.(t2-t1) mAl.cAl. (t2-X) = mBa.cBa. (X-t1) olur 200.0,88.(50-X) = 100.0,39.(X-20) 172.(50-X) = 39. (X-20) 8600 - 172X = 39X – 780 8600+780 = 39X + 172X 9380 = 211X X = 9380/211 = 44,5 0C olur.

ÖZEL MANAVGAT SINAV ORTA OKULU Düzenleyen ÖZEL MANAVGAT SINAV ORTA OKULU İSMAİL DEMİROK