Felsefe Ve Hikmet. Sorular: Görseldeki insan neler düşünüyor olabilir? CEVAP: Kendini düşünüyor olabilir. Bu soruya her ö ğ rencinin farklı cevabı olabilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Advertisements

DÜNYA FELSEFE GÜNÜ.
KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
TEMEL KAVRAMLAR Sokrates ve platon.
SÖZCÜKte ANLAM.
Yöntemsel Kuşkuculuk ve Zorunlu Eğitim
PARÇADA ANLAM.
DEĞERLER EĞTİMİ ADALET SUNUSU
HAZIRLAYAN: G ü lsel ALADA Ğ HZ-B ı ATATÜRK’E... Bugün yine 10 kasım Aklımda senin yaptıkların Kalbimde yaşadıkların Gözlerimde hatıraların...
Felsefe Haftası.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ HATİCE OLTULUOĞLU.
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
FELSEFİ BİLGİ NEDİR?.
EMPİRİZM.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Psikoloji.
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
İDEALİZM NEDİR ?.
DİN FELSEFESİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ.
Felsefe Nedir?.
ÖNYARGI Hazırlayan : F.Büşra ÖZGÜN Değerler Eğitimi Merkezi.

Hazırlayan:Ahmet DEMiR
Eski Mısırda bulunan ilk belgeler papirüs üzerine yazılan tapınak kayıtlarını içeriyordu. Sosyal hayatı içine alan, din ve dinle ilgili törenleri, felsefe,
EĞİTİM FELSEFESİ Dr. Hasan Özder.
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
DOKTORLUK DOKTOR KİMDİR? DOKTORLARIN GÖREVLERİ?
İslam’da Bilginin Kaynakları
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
DÜNYA FELSEFE GÜNÜ Burak YILDIRIM 9/D
1- Gündelik Bilgi 2- Dini Bilgi 3 - Teknik Bilgi 4- Sanat Bilgisi
DİN FELSEFESİ A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
1 C. FELSEFİ METOD  4. Felsefeciler  İslâm Tarihinde Ernevilerin son dönemlerinde ulûm-i kadîme adı verilen felsefî bilimler arabçaya terceme edilmeye.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
SANAT FELSEFESİ.
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
KELİME-İ TEVHİT VE KELİME-İ ŞAHADET
TANITIM - KARŞILAŞTIRMA
DERS : FELSEFE KONU: FELSEFENİN ALANI.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU
Bugün neler öğreneceğiz?
Elealı Zenon Sofistler Septikler
HAZIRLAYAN:FELSEFEDE DOĞRULUK VE GERÇEKLİK
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
RASYONALİZM. Mantık ilkeleri ile düşünebilen insan doğru ve açıklayıcı bilgileri şüphe durmaksızın akıl ile kavrar. Rasyonalizme göre duyularımızla nesnelerin.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU B) TANRININ VARLIĞINA İLİŞKİN YAKLAŞIMLAR C) TANRININ VARLIĞINI KABUL EDEN YAKLAŞIMLARIN İLERİ SÜRDÜKLERİ DELİLLER D) TANRININ.
EL-HAREZMİ. Hayatı  Ebu Abdullah Muhammed bin El-Harezmi 780 yılında Özbekistan'ın Harezm vilayetinde dünyaya gelmiştir. Horasan bölgesinde bulunan Harezm'de.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
ÜTOPYALAR Ahmet Taşer 11-A Ütopya Ne Demektir ? Ütopya, aslında olmayan, tasarlanmış olan ideal toplum ve devlet şekli anlamı taşır. Ütopyalar,
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
DİN FELSEFESİ A) DİN FELSEFESİNİN KONUSU
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
DİN FELSEFESİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

Felsefe Ve Hikmet

Sorular: Görseldeki insan neler düşünüyor olabilir? CEVAP: Kendini düşünüyor olabilir. Bu soruya her ö ğ rencinin farklı cevabı olabilir. Evren,insan ve hakikat arasında nasıl bir ilişki vardır? CEVAP:Evren, insan ve hakikat arasındaki en büyük ilişki olumlu yada olumsuz gerçekliktir. Yani evren sadece dünyadaki tüm varlıkları benimseyen bir türdür. İ nsan ise görülebilir, duyulabilir ve dokunulabilir bir varlıktır. Hakikata baktı ğ ımızda ise sadece hisler ile sonuca varılan bir nesnel yargıdır.

Felsefe Hikmet İ lişkisi Antik Yunan ʼ da sophos (hakim, bilge) “bilgileri kendisinde bulunduran hikmet sahibi kimse” olarak bilinirdi. Ancak insanın her şeyi bilemeyece ğ i gerçe ğ i karşısında “sophos” kelimesi “philo” sözcü ğ ü ile birleştirilerek hikmeti arayan / seven anlamına gelen “filozof (philosophia)”a dönüştürüldü. İ lk defa Pythagoras (Pisagor, MÖ ) ʼ un kullandı ğ ı bu kavram ondan sonra yaygınlaşmaya başladı. Sokrates de kendisini bilgici (sofist) olarak de ğ il, filozof (bilgi seven) olarak tanıtmıştır. İ slamiyet, Hz. Muhammed ( ) ile yayılmaya başladıktan sonra yeni dinin ayrıntıları arasında “hikmet bilgisi” de önemli bir yer bulmaya başladı. Müslümanlar çeviri faaliyetleriyle 7. yüzyıldan itibaren felsefi eserleri Arapçaya tercüme ederken “filozof” sözcü ğ ünü “feylesof” ve bazen de “hakim” olarak çeviriyorlardı. Hakim (filozof) ve hikmet (felsefe) arasında bazı farklılıklar olmakla beraber, anlam ve işlev bakımından bu iki sözcü ğ ün birbirine çok yakın anlamlar içerdi ğ i bir gerçektir.

Bazı filozoflar felsefenin sadece insan aklına dayandı ğ ını, hikmetin ise vahiy gibi ilahî bir kayna ğ ının oldu ğ unu iddia etmişlerdir. Genel olarak İ slam filozofları ise felsefe ve hikmet kavramlarını aynı anlamda kullanmışlardır. İ bni Sina ( ) ʼ ya göre felsefenin veya hikmetin amacı nesnelerin hakikatlerine bir insanın ulaşabilece ğ i kadar bilmesidir. Gazali ( ) ʼ ye göre hikmet, insani aklın elde edebilece ğ i bilginin kesin ve gerçek delillere – ilahi kayna ğ a – dayandırılarak elde edilmesidir. El Kindi ( /873) ʼ ye göre felsefe (hikmet), de ğ er ve mertebe yönünden sanatların en üstünüdür. Felsefe, varlı ğ ın hakikatını insanın gücü ölçüsünde bilmesidir. İ bni Rüşd ( ) ʼ e göre din ile felsefe bir gerçe ğ in iki ayrı izah tarzıdır.

SORULAR

1. Antik Yunan ʼ da sophos kavramının kazandı ğ ı yeni anlamı kutucu ğ a, bu anlamın kullanılma gerekçesini de noktalı yerlere yazınız. Sophos Philo philosophia

Kullanılma Gerekçesi Antik Yunan'da sophos hikmet sahibi kişi demektir fakat hikmet bütün bilgilerin tamamını bilen varlık anlamına geldi ğ i için Tanrısal bir niteliktir ve insanın da her şeyi bilemeyece ğ i için sophos kelimesinin karşısına philo sözcü ğ ü getirilerek philosophia yani filozof kelimesi kullanılmıştır. Filozofun anlamı ise hikmeti arayan kişidir.

2. İ slam filozoflarının felsefeden çok hikmet kavramına önem verdiklerini söyleyebilir miyiz? Niçin? Noktalı yerlere yazınız. CEVAP: Evet söyleyebiliriz. Çünkü Felsefe sadece akla dayanırken Hikmetin vahiy ile alaksı oldu ğ unu belirtmişlerdir.

3. Antik Yunan ʼ daki “hakim” ile günümüzdeki “düşünür” kavramları arasındaki benzerlik ve farklılıkları ilgili kutucuklara yazınız.

Cevap : Benzerlikler Farklılıklar Her ikiside sorgular. Her ikiside bilgiyi sorar. Eleştirir. Araştırır. Düşünür daha çok insan aklını ön plana çıkarır. İ lahi kayna ğ a dayalıdır. Düşünür bilgiye ulaşma yolundadır. Hakim bilgiye sahip olma yolundadır.

“HAK İ M” KEL İ MES İ N İ TÜRETMEK : -Hakim -Hekim -Hüküm -Hakem -Muhakeme -Mahkeme

Hazırlayanlar Berkay KARACA 318 Gökhan BULAK 641