Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İSTİHDAMINDA BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Advertisements

ÜNİVERSİTELERDE TAM GÜN ÇALIŞMA : Genel Bir Bakış Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi.
gÜVENCESİZ ÇALIŞMA NEDİR?
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Genel Eğitim Sekreterliği
IMF ile stand by anlaşması
1 KAMU İSTİHDAMINDA DÖNÜŞÜM PERFORMANS, KARİYER BASAMAKLARI VE İŞ GÜVENCESİNİN GELECEĞİ Dr. Erkan AYDOĞANOĞLU Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
KAMU İSTİHDAMINDA DÖNÜŞÜM
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Eğitim-Öğrenim-Öğretim
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TKY
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
TÜRKİYE’DE PERSONEL REJİMİNİN ESASLARI
İŞYERİ ÖRGÜTLENMESİNDE STRATEJİ VE YÖNTEM Erkan AYDOĞANOĞLU.
TORBA YASA VE BİRLEŞİK MÜCADELE Yard. Doç. Dr. Atilla ÖZSEVER.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
HAZIRLAYAN elvan özcan.
TÜRK-İŞ HBÖ YAKLAŞIMI Hayat Boyu Öğrenme Nedir? Hayat Boyu Öğrenme bireyin tüm yaşamı boyunca kişisel ve toplumsal gelişimine imkan sağlayan, şeffaf,
Eğitime Erişimin Geliştirilmesi Agnes Roman Eğitim Politikası Koordinatörü ETUCE.
Sendikaların İşlevleri
İŞLETMELERİN KURULUŞU
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Toplu pazarlık gücü.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Sendikaların ekonomik analizi
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
1 İŞ GÜVENCEMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
1 KAMU İSTİHDAMINDA DÖNÜŞÜM - ESNEK ÇALIŞMA, GÜVENCESİZLİK ve PERFORMANS DEĞERLENDİRME - Dr. Erkan AYDOĞANOĞLU Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Sendikaların İşlevleri
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Toplu pazarlık.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Kamu Personel Yönetimi Nedir?
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
1. En Dar Anlamda 2. Dar Anlamda 3. En Geniş Anlamda 4. Geniş Anlamda
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı ve Yeni Personel Sistemi Erkan AYDOĞANOĞLU Eğitim Sen Eğitim Uzmanı

Kamunun Yeniden Yapılanması Kamunun, önceden belirlenmiş ekonomik-toplumsal-politik hedefler doğrultusunda; ilke, amaç, konum ve işlevleri bakımından yeniden tanımlanması; belli amaçlar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi…

* Dünya Bankası * Parlamento * IMF * Hükümetler Uluslararası Aktörler: Ulusal Aktörler: * Dünya Bankası * Parlamento * IMF * Hükümetler * Dünya Ticaret Örgütü * TÜSİAD * Avrupa Birliği * TOBB * OECD

Kamunun Yeniden Yapılanması Kamu hizmetlerinin ekonomik büyüklüğü (Pazar alanı) Kamu hizmetlerinin yaygınlığı (Pazar genişliği) Kamunun sermayenin serbest dolaşımını engellemesi (Haksız rekabet) Hizmetlerin uluslararası ticarete açılması (GATS taahhütleri)

GATS ve Türkiye’nin Taahhütleri Başta eğitim ve sağlık olmak üzere, enerji, su, posta, iletişim, ulaşım, kültür, inşaat, mühendislik ve diğer hizmet sektörleri serbest rekabete açılacak... Onaylayan ülkelerin ortalama taahhüt oranı %18 ve altında... Türkiye’nin hizmet taahhüt oranı % 46.6 Sadece Eğitim ve Sağlık alanının toplam ekonomik değeri 6 trilyon dolar.

Esnek Çalışma Nedir? Çalışma düzeninin işyeri gereklerine, işin ve işyerinin ihtiyaçları ve işverenin isteklerine göre kolaylıkla uyum ve uygunluk sağlayacak şekilde, sürekli ve yeniden düzenlenmesidir.

Esnek Çalışma Biçimleri İşlevsel Esneklik (Aynı kişinin farklı işleri yapabilmesi) Sayısal Esneklik (Daha az kişi ile daha çok iş yapabilme) Çalışma Sürelerinde Esneklik (Çalışma zamanının esnek kullanımı) Ücret Esnekliği (Performansa göre bireysel ücret)

Hizmet Alanlarına Göre Memurlar Milli Eğitim Bakanlığı %40 Üniversiteler %10 Sağlık Bakanlığı %15 Emniyet Hizmetleri %12 Din Hizmetleri %5 Adalet Hizmetleri %4 Maliye %4 Diğer %10

Esnek Personel Sisteminin Önündeki Engeller: Kamu Hizmetleri Alanının Genişliği 657 Sayılı DMK (İş güvencesi) Kadroya dayalı kamu İstihdamı Ücret Politikaları (Esnek değil) Anayasal Engeller Bu engeller sermaye aleyhine işliyor ve “haksız rekabet” yaratıyor!!!

Esnek Çalışmaya Hizmet Edecek Uygulamalar: Toplam Kalite Yönetimi Norm Kadro Performansa Göre Ücret Sistemi Sözleşmeli İstihdam Kısmi Süreli Çalışma (Part Time)

AB’de Esnek Çalışma Ülkeler Esnek Çalışma İşsizlik Oranı İtalya 14.9 7.7 İspanya 34.0 9.4 Fransa 13.4 9,7 Almanya 20.1 9,6 İngiltere 24.1 4,6 Hollanda 45.0 4,7

Yeni Personel Sistemi İle; İş güvencesinin ortadan kaldırılması, Memurluk yerine sözleşmelilik düzenine geçilmesi, Kadro gereği ‘eşit işe eşit ücret’ yerine bireysel performansa göre ücret verilmesi, Böylelikle esnek çalışma ilişkilerinin kamuda yaygınlaşması amaçlanıyor.

Yeni Personel Sistemi İle; Emekçilerin denetimi artacak, Çalışma koşulları ağırlaşacak ve iş yükü artacak, İşsizlik ve yoksullaşma süreci hızlanacak, Sendikalaşma fiilen engellenecek, Tüm ülke çapında tam anlamıyla bir ‘ücretli kölelik düzeni’ egemen olacaktır.

NE YAPMALI? Saldırı yasaları ile ilgili olarak doğru bilgilendirmenin yapılması… Bilgilendirmelerin doğru yapılmasında sendikalar öncü olmalıdır… Mücadelenin işyerlerinden başlayarak yükselmesi önemlidir… Yerellerde oluşturulacak yatay örgütlenmelerin önemi… Saldırı yasalarının geri çekilmesi temel talep olarak belirlenmelidir…