MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
MADDE VE ATOM.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Atom ve Yapısı.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMLAR, KİMYASAL BAĞLAR VE FONKSİYONEL GRUPLAR
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
Büşra Özdemir.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin yapısı ve özellikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ATOMUN YAPISI.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ATOM ve YAPISI.
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Atom ve yapısını inceleyelim
ATOMUN YAPISI.
Kimya hakkinda nezeriyye
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOM VE YAPISI.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül Prof. Dr. Pınar Alkım ULUTAŞ

Atomun yapısı ve izotoplar Bir elementin tüm özelliklerini içeren en küçük birimine ATOM denir.

"Atom" sözcüğü, parçalanamayan anlamında Yunanca "atomos" sözcüğünden geliyor. Bir zamanlar atomlar, maddenin parçalanamayan temel yapı taşları olarak düşünülüyordu.

Pozitif yüklü çekirdek, çevresinde çekirdeğin yüküne eşit sayıda negatif yüklü elektronlardan oluşmuştur.

Çekirdek : proton ve nötron Proton (+) yüklü; nötron yüksüz. Nükleon:proton+nötron

Proton sayısına eşit sayıda elektron varsa atom nötrdür.

Atom numarası: Atom çekirdeğinde yer alan proton sayısı(çekirdeğin yükü) Kütle numarası: Toplam nükleon(proton+nötron) sayısı -ATOM AĞIRLIĞI

Aynı proton numarasına sahip atomlar element oluşturur. Bir elementin tüm atomları eşit sayıda proton, elektron ve atom numarasına sahiptir. Aynı elementin atomları çekirdeklerinde farklı sayıda nötronlara sahip olabilir. Proton sayıları aynı, nötron sayıları farklı olan atomlarına o elementin İZOTOPLARI denir.

Element Sembolü Tabiatta bulunuşu Atom No Kütle No Hidrojen 1H 2H 3H %99.98 %0.015 - 1 2 3 Karbon 12C 13C 14C %99.89 %1.11 6 12 13 14 Nitrojen 14N 15 N %99.63 %0,37 7 15 Oksijen 16 O 17 O 18 O %99.75 %0.037 8 16 17 18

Doğadaki elementler, belirli oranlarda izotop atomlar içermektedirler Doğadaki elementler, belirli oranlarda izotop atomlar içermektedirler. Bu nedenle atom ağırlıkları tam sayılar değildir.

Orbital Uzayın bir bölgesinde bir elektronun bulunma olasılığının en fazla olduğu yer. Belirli bir enerji seviyesindeki bir elektronun atom çekirdeği etrafında % 90 veya daha fazla olasılıkla bulunduğu yörünge.

Orbitaller, atom çekirdeğine en yakın olandan itibaren s, p, d, f orbitalleri olarak isimlendirilirler

Oktet Kuralı İki atom yan yana geldiklerinde elektronlar her iki atomun çekirdek ve elektronlarının etkisi altına girerler. Bu şekilde kimyasal bağlar oluşur. İyonik Kovalent

Oktet kuralı: Soygazların elektron dizilimine sahip olmayan atomlar, buna ulaşmak için tepkime verirler.

Moleküller İki veya daha fazla atomun kimyasal bağlarla birbirlerine bağlanmaları sonucunda ortaya çıkar.

Moleküller, elektron-nokta formülleriyle (Lewis yapısı) ya da her biri atomlar tarafından paylaşılan elektron çiftini belirten çizgili formüllerle gösterilir. H2 H.+.H = H:H H-H

Moleküllerin üç boyutlu yapıları, değişik şekillerde gösterilebilir

Stereokimyasal gösterişte normal çizgili bağlar düzlem içinde, noktalı çizgili bağ düzlemin arkasında, kalın çizgili bağ ise düzlemin önünde bulunmaktadır.