Fotoğraf Terimleri- Enstantane

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Neden Fotoğraf Çekeriz ???
Advertisements

Hazırlayan: Muharrem Toptaş.   Bu işe başlamadan önce gerçekten çok iyi düşünmeniz gerekmektedir. Belki ortaya çıkacak işe 2-3 dakikalık bir film de.
Donanım Birimleri.
FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf kelime olarak Yunanca ışık anlamına gelen “photos” ve yazı anlamına gelen “graphe” kelimelerinden oluşmaktadır. “Işık yardımı.
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
PROSHOW GOLD 7.0 Evaluation version. PROGRAMIN ÇALISMASI Program açılınca New Slide Show penceresi açılır.(Sol alt taraftaki " Show at startup" yazısının.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
DERS :FEN VE TEKNOLOJİ KONU:BASİT MAKİNELER
- BASİT MAKİNELER -  .
FOTOĞRAFÇILIK Fotoğraf : Fotoğrafçılık tekniğiyle elde edilen görüntünün basılmış sureti. Fotoğrafçılık: Işık ve kimyasal maddeler yardımıyla nesneleri.
Arama Motorları Şifreleme Teknikleri Mustafa TEZCAN Ocak, 2016.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
AÇIKLANAN PISA MATEMATİK SORULARI. Eğer formül Hakkı’nın yürüyüşüne uygulanırsa ve Hakkı dakikada 70 adım atarsa, Hakkı’nın bir adım uzunluğu ne olur?
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Fotoğraf Terimleri- ISO
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Problem Çözme ve Algoritmalar
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Northwind traders Biz Kimiz?
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
kısa metrajlı yazı ses düğmesini açabilirsiniz
Uçak Bileti Değiştirme
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Temel fotoğraf teknİklerİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
En hızlı koşan aslandan daha hızlı
Dosya, Klasör ve Sürücüler
İNTERNETTE ARAMAYI ÖĞRENİYORUM
Foto muhabiri görev yerine zamanında gitmelidir
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
GELİŞİM VE ÖĞRENME Algı - II Prof.Dr. Mustafa Ergün.
ENM 321 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ
Fotoğraf Terimleri- Diyafram
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BİR KADINI AĞLATMAK AZİZ NESİN.
YILDIZ OLUŞUMU.
DOĞRUSAL DENKLEMLER İrfan KAYAŞ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
Bilgisayar II 8 Mart Mart
İşlemciler.
TURNITIN programında tez tarama
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
SRC UYGULAMA SINAVI Sınav Kuralları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAMERA.
FOTOSENTEZ.
Işığın Kırılması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Etkinlik ayrıntılarınızı buraya yazın
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

Fotoğraf Terimleri- Enstantane Erol ALKAN

Enstantane Fransızca’da (instantané) bir anlık, ansızın” anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıkta karşılığı ise diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme enstantane denilmektedir. Yani fotoğraf çekmek için düğmeye (deklanşöre) bastığımızda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süredir. Fotoğraf makinelerinde diyaframın hemen yanında görüntülenir. Sol taraftaki modlarda ise S Modu (shutter mode) olarak karşılık bulur. DSLR makineniniz S moduna alıp sağ taraftaki tekerleği çevirerek enstantane değerini değiştirebilirsiniz.

Enstantane

Enstantane Enstantane Hangi Değerleri Alır? Enstantanede çeşitli hızlar vardır 30 sn ile  başlar 1/8000 e kadar devam eder. 1 saniyenin altındaki değerler 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000 1 saniye üzerindekiler ise 2, 4, 8, 15, 30 değerini alır. Bu değerlerin her bir atlayışı, diyafram ve ISO gibi şartlar aynıyken, iki kat ışık pozlamak demektir. 1/1000 demek saniyenin binde biri demektir. Yani bu kadar bir sürede ışık düzeneği açılıp kapanır. Göz kırpmasının saniyenin 20’de biri hızında olduğunu düşünürseniz 1/1000 in ne kadar hızlı bir enstantane değeri olduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.

Enstantane Enstantane Fotoğrafı Nasıl Etkiler? 1/125, 1/250,1/800 gibi değerleri yüksek hızlı objeleri dondurmak için kullanabiliriz f/5.6    1/800

Enstantane Daha düşük hızları 1/30 1/20 1/15 1/10 gibi hızları ise düşük ışık şartlarında çekim yapmak için kullanmalıyız. F/4     1/15    ISO 800

Enstantane F/6.3    1/4     ISO 200

Enstantane F/7.1    30sn   Lo 1.0 F/7.1    30sn   Lo 1.0

Enstantane Koşan bir insanın fotoğrafını 1/10 gibi bir enstantaneyle çekersek hareket netsizliği söz konusu olur. Ne olur ne olmaz diye en yüksek enstantane hızında çekim yapmakta yanlıştır. Çünkü eğer ortamda az ışık varsa örneğin 1/2000 gibi enstantane hızında içeriye daha az ışık gireceği için fotoğrafınızda poz kaybı olacak ve fotoğrafınız koyu renk çıkacaktır.

Enstantane Makinalarını otomatik modda kullanan kişiler en çok hareketli obje çekimlerinde yanılırlar. Çünkü makina hiçbir zaman çekeceğiniz objenin hızını ve hareketini tahmin edemez. Bu nedenle de doğru bir enstantane değeri veremez. Çekim yapacağınız zaman hareketi kontrol etmek istiyorsanız kameranızı mutlaka S Moduna alın. Az ışıkta hareketleri dondurmak çok güç olabilir. Bunu önlemek için ya ISO değerini yükselteceksiniz ya da ekstra ışık kaynaklarıyla çekeceğiniz objeyi beslememiz gerekmektedir.