Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fotoğraf Terimleri- ISO

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fotoğraf Terimleri- ISO"— Sunum transkripti:

1 Fotoğraf Terimleri- ISO
Erol ALKAN

2 ISO ISO  digital makinalarımızda bulunan sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesi olarak adlandırılır. ISO, International Standards of Organisations (Uluslararası Standartlık Örgütü)’ün kısaltmasıdır. ISO bize yetersiz ışık ortamlarında diyafram ve estanteneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar. 

3 ISO ISO her ne kadar yetersiz ışık ortamlarında bize fotoğraf çekme olanağı verse de ISO değeri yükseldikçe fotoğraflarda noise (gürültü) de artmaktadır. Bu nedenle ISO değerini yeterli ışık ortamlarında en düşük seviyede kullanmalıyız.

4 ISO Değerleri Nelerdir?
Digital makinalarda ISO değeri modeline göre 50 ile arasında değer alabilmektedir

5 ISO ISO Fotoğrafı Nasıl Etkiler? ISO değerinin etkisini daha iyi anlayabilmek için aşağıda kızımın köpeği Tony ile çekilmiş fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Bu fotoğrafların hepsinde 1/50 estantene hızı ve F/2.8 diyafam kullanılmıştır.

6 ISO 1/1250 1/1000 1/800 1/640 1/500 1/400 1/320 1/250 1/200 1/LO.3 1/LO.7 1/LO.1

7 ISO Gördüğünüz üzere yüksek ISO değerlerinde, sensörlere gönderilen voltaj arttığı için; sensörlerin ısınması yüzünden fotoğrafta gürültünün (noise) görünmeye başlamaktadır. Yüksek ISO ihtiyacı genellikle yüksek estantene ihtiyacı olduğu durumlarda gerekli olmaktadır. Örneğin yetersiz bir ışıkta yerinde duramayan çocuğunuzu çekmek istiyorsunuz malum çok ufak olduğu için harici ışıkla yani flaş kullanmakta istemiyorsunuz bu durumda makinamızı S moduna alarak ISO’yu poz dengesini ayarlamak için mümkün olduğunca yükseltmek gerekecektir.

8 ISO  Yine az bir ışıkta manzara çekimi yapacağız yanımızda tripodumuz da var bu durumda resimdeki siyah kalan bölgelerde noise daha çok belirgin olacağından mümkün olduğunca düşük ISO değerlerinde düşük estantene değeri kullanarak çekim yapmamız gerekecektir.

9 ıso Kaynak ; türknikon


"Fotoğraf Terimleri- ISO" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları