22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
Advertisements

MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı
Yıllık İş İstatistikleri
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
Bölüm 25 Toplam Arz- Toplam Talep. 2 Toplam Talep (AD) Monetaristler: AD negatif eğimli, sadece para arzı değişiklikleri kaymasına neden olur. Keynesyenler:
Makroekonomi.
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
1 Bütçe reformu Güney Afrika deneyimi Andrew Donaldson Genel Müdür Yardımcısı: Kamu Finansmanı Ulusal Hazine – Güney Afrika.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
İktisadi Dalgalanmalar
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
TEMEL MAKROEKONOMİ SORUNLARI VE POLİTİKA ARAÇLARI
Bölüm 27 İşsizlik David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Hacettepe Üniversitesi
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
TEMEL MAKROEKONOMİ SORUNLARI VE POLİTİKA ARAÇLARI
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ
Sendikaların İşlevleri
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
MİLLİ GELİRİN HESABI.
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Toplu pazarlık gücü.
Sendikaların ekonomik analizi
PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
1 of 28 © 2012 Pearson Education PART II Concepts and Problems in Macroeconomics Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft CASE FAIR OSTER.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ NASIL HESAPLANIYOR? Enver TAŞTI Daire Başkanı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Bilgilendirme Toplantısı 06.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
MAKRO EKONOMİ 4. HAFTA.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
İSTİHDAM VE EKONOMİK YAŞAMDAKİ YERİ
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
Para Politikası Yönetimi
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: İşsizlik, Enflasyon ve İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 7 EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 3: İŞSİZLİK
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Uluslararası İşletme Yönetimi
1. TAM İSTİHDAM 2. ÜRETİM FAKTÖRLERİ EMEK SERMAYE DOĞAL KAYNAK
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
TMS-19 ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
Sunum transkripti:

22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik İşsizliğin Ölçümü İşsizlik Oranının Bileşenleri İşsizliğin Maliyeti Enflasyon Tüketici Fiyat Endeksi Enflasyonun Maliyeti Uzun Dönem Büyüme Çıktı ve Verimlilik Artışı İleriye Bakış

İşsizlik ve İstihdam Çalışan kişi - 16 yaş ve üzeri bir başkası ya da kendi için haftada bir saat ve üzeri ücret karşılığı çalışmış Ücret karşılığı olmaksızın bir aile teşebbüsünde 15 saat ve üzeri çalışmış bir işi varken ücretli veya ücretsiz geçici olarak işyerinde bulunmayan kişidir. işsiz -16 yaş ve üzerinde çalışmayan ancak çalışmaya hazır ve geçmiş 4 hafta içinde iş bulabilmek için özel çaba göstermiş bir kişidir.

Nüfus Yapısı Toplam Nüfus ( 1,000,000) Çalışma Yaşında Olanlar (16-65) Çalışma yaşında olmayanlar 800,000 200,000 İşgücünde yer alanlar / İşgücü dışında kalanlar 650,000 150,000 İstihdam Edilenler / İşsizler 600,000 50,000

İşsizlik İşsizliğin Ölçümü işgücüne dahil olmayan Çalışmak istemeyen ya da iş aramaktan vazgeçen bir kişidir. işgücü Çalışan ve işsizlerin toplamıdır. İşgücü = çalışan + işsiz 16 yaş ve üzeri toplam nüfus işgücüne dahil olanlar ve işgücüne dahil olmayanlar toplamından oluşur Nüfus = işgücü + işgücüne dâhil olmayanlar

İşsizlik İşsizliğin Ölçümü işsizlik oranı İşsiz kişi sayısının işgücündeki toplam kişi sayısına oranıdır. işgücüne katılım oranı İşgücünün 16 yaş ve üzeri toplam nüfusa oranıdır.

Umudu Kırılmış İşçiler (Çalışanlar) İşsizlik İşsizlik Oranının Bileşenleri Umudu Kırılmış İşçiler (Çalışanlar) Umudu kırılmış çalışan etkisi Kişilerin çalışmak isterken iş bulamamaktan ötürü cesaretlerini kaybederek iş aramayı durdurmaları, böylece işsiz ve işgücü sınıflanmasından çıkmasıyla ölçülen işsizlik oranındaki azalıştır. Örnek: 100 milyonluk bir iş gücündrn 10 milyonunun işsiz olduğunu varsayalım. Bu 10/100=0.10’luk bir işsizlik oranına karşılık gelir. Eger bu10 milyon işsizden 1 milyonu iş aramayı sonlandırırsa ve işgücünden çıkarsa, 99 milyonluk işgücü üzerinden 9 milyonu işsiz olacaktır. Bu durumda işsizlik oranı 9/99=0.91’e ya da yüzde 9.1’e düşecektir.

Nedenlerine Göre İşsizlik Türleri Belli Ölçüde İşsizlik Kaçınılmazdır Friksiyonel (geçici) işsizlik Yapısal İşsizlik Konjonktürel işsizlik

İşsizlik İşsizliğin Maliyetleri Friksiyonel, Yapısal ve Konjonktürel İşsizlik friksiyonel (geçici) işsizlik İşsizliğin işgücü piyasasının normal işleyişinden dolayı ortaya çıkan kısmı; kısa dönem iş/beceri eşleşmesi sorununu belirtmek için kullanılır. yapısal işsizlik İşsizliğin ekonominin yapısındaki değişimden dolayı ortaya çıkan ve belli endüstrilerde önemli kayıpla sonuçlanan kısmıdır. doğal işsizlik oranı Ekonominin doğal işleyişinin sonucu olarak ortaya çıkan işsizliktir. Bazen friksiyonel ve yapısal işsizliğin toplamı olarak kabul edilir. konjonktürel işsizlik Resesyon ve buhran dönemlerinde işsizlikteki artıştır.

İşsizliğin Maliyetleri İşsizlik İşsizliğin Maliyetleri Sosyal Sonuçlar İşsizliğin maliyeti ne topluma aynı ölçüde yansır ne de kolayca ölçülebilir. 1930 buhranının sosyal sonuçları belki de kavranması en zor olan olaydır. Az sayıda kişi bu dönemden zarar görmeden kurtulabildi. En alt tabakada fakirler ve işgücünün yaklaşık yüzde yirmi beşinden oluşan tam anlamıyla işsizler mevcuttu. Hala işini sürdürmekte olanlar bile kendilerini yarı zamanlı çalışır buluyorlardı. Borsa çöktüğünde pek çok kişi tasarruflarının tümünü ya da bir kısmını kaybetti ve bankalar iflas etti.

Türkiye’de Yıllık İşsizlik Oranları 2006 2008 2010 2012 2014 2016 8.8 9.7 10.7 8.2 9.9 12.7 Kaynak: http://www.oecd.org/