DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
Advertisements

“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Güvenlik Raporlama Sistemi (GRS)
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
 Bir sistemin amaçlarına yönelik olarak çalışma durumunun değerlendirilmesi, sistemin bütünlüğü ve sistemden çıkan ürün için önem taşır.  Sistemlerin.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
23. Klinik bilgi sistemleri
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
OKUL HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ SORUMLULUKLARI
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
HİZMETTEKİ GÖREV VE İLKELERİMİZ KENDİMİZİ SORGULAMA VE TANIMLAMA BOŞ GEREKSİZ BİLGİ KİRLİLİĞİ, GÖRÜNÜM KİRLİLİĞİ, ZAMAN KAYIBI, İSRAFINI ÖNLEME. DÜZENLİ,
2012 yılında kurulan ARCA İLK YARDIM MERKEZİ kurumlara eğitim ve hizmeti, kaliteli ve hızlı çözümlerle tek bir elden verebilmek amacı ile yola çıkmıştır.
22 Mayıs 2014 Tarih ve resmi gazeteye göre.
Bilgilendirme Toplantısı
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
BÖLÜM 15 BESLENME. BÖLÜM 15 BESLENME Bebek ve çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi ancak uygun bir beslenme ile sağlanabilmektedir.
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
TEMEL SAĞLIK BİLGİLERİ Dr
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
Destek Eğitim Odaları.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Onurlu, güçlü ve görünür. KA (Kişisel Asistanlık) nedir? ve kendi ülkenizde gerçek olmasını nasıl sağlarsınız?
SINIF YÖNETİMİ.
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
PROJESİ TRABZON AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ  Okulumuz Trabzon ili Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır,  Okulumuzda.
TBS’de yönetİm.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
TBS’DE HİJYEN.
STANDART TARİFELER.
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ

BESİN VE BESLENME ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Besin analizleri yapmasını ve önemini bilmeli Toplumda değişik yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı yapan grupların enerji ve diğer besin ögeleri gereksinmelerinin belirlemesini bilmeli Tüm besinlerin bileşimleri, özellikleri, işlevleri ve güvenliği konusunda toplumu bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi bilmeli Bireye ve topluma besin seçme ve satın alma konularında danışmanlık yapabilmeli

BESİN VE BESLENME ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER (devam) Toplumu besin ve beslenme konularında bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi bilmeli Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması vb. sırasında oluşan değişiklikler ve bunların insan vücudundaki metabolik etkilerini bilmeli Sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik besinler geliştirmeyi ve bunların doğru kullanımını sağlamayı bilmeli Yiyecek ve içecek üreten ve satan tüm kuruluşların satın alma, üretim, saklama, hijyen konularındaki denetimlerinde görev alabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalı.

DİYETETİK VE DİYET TEDAVİSİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Diyetetik ve diyet tedavisi alanında bilgi ve beceriler başlığı altında verilen konularda; Hastaların aldıkları diyetlere uygun beslenme eğitimi hizmetlerini plânlamanın, uygulatmanın ve izlemenin önemini bilmeli Hastaların sağlık kuruluşlarında hastane malnütrisyonuna maruz kalmamaları için gerekli, önlemleri almayı bilmeli Çeşitli hastalık durumlarındaki birey ve gruplar için hastalık ve hastalık semptomlarına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve yapılan tedavi türüne uygun olarak bireyin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini belirlemeyi, diyet tedavilerini planlamayı ve yazmayı uygulatmayı bilmeli.

DİYETETİK VE DİYET TEDAVİSİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER (DEVAM) Hastalara davranış tedavisi ilkelerini benimsetmeyi, Sağlık kuruluşlarında hastalara yemek servisi yapmakla görevli personeli eğitmeyi ve kontrol etmeyi, Sağlık ekibinin bir üyesi olarak diğer sağlık personeli ile koordineli olarak çalışmayı, Gerektiği durumlarda hasta bireylere verilecek olan enteral ve total parenteral beslenme desteği uygulamalarını planlama, eğitim ve izleme süreçlerinde görev almayı bilmeli. Özel amaçlı ürünlerin (enteral-parenteral nutrisyon ürünleri, bebek mamaları gibi) kullanıldığı tüm kurumlarda, satın alınmasından kullanımına kadar olan aşamalarında yetkili komisyonun doğal üyesidir.

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda toplu beslenme hizmet alanında çalışanların mutfak ve servis hizmetlerinde yönetimini ve denetimini yapabilmeli Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda toplu beslenme hizmet alanında çalışanların hizmet içi eğitimlerini planlamayı ve uygulamayı bilmeli Menü plânlamayı, uygulanan menüleri denetlemeyi bilmeli Standard yemek tarifelerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamalı, gerektiğinde günün ve kuruluşun şartlarına uygun düzenlemeleri yapa bilmeli Toplu beslenme sistemlerinde satın alma/ihale komisyonunda veya yiyecek-içecek kontrol ve kabul komisyonunda görev almaklı ve bu komisyonlarda verilecek olan kararda yetkili kişi olarak bulunmalı

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER (devam) Toplu beslenme sistemlerinde maliyet kontrolü ile ilgili verilerin toplanmasını ve değerlendirilmesini yapabilmeli Toplu beslenme hizmetleri kapsamındaki teknik şartname ve iaşe çizelgelerinin hazırlanmasını; iaşe çizelgeleri doğrultusunda depodan yiyecek-içecek çıkışını denetlemeli Toplu beslenme hizmetlerinin her aşamasında besin, personel, fiziksel alan ve araç-gereçlerin temizlik ve hijyeninin sağlanması için gerekli önlemleri almayı bilmeli,

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER (devam) Toplu beslenme alanlarının ve araç/gereçlerin günün koşullarına uygun ve gereksinmeye cevap verebilecek standardlara ulaşmasını sağlamalı, Yiyeceklerin/yemeklerin geniş çapta hazırlama, pişirme ve servisi ilkeleri doğrultusunda tüketime sunulmasını, uygun yöntemlerle depolanmasını denetleyebilmeli, Yemek hazırlama, pişirme ve servis alanlarında oluşabilecek kazaları önleyici tedbirler almayı ve ilk yardım araçlarının bulunmasını sağlamalı, Toplu beslenme sistemlerinde bütçe hazırlamayı, yönetim ve denetimini yapmayı bilmelidir.

TOPLUM BESLENMESİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması doğrultusunda çalışmalar yapmayı bilmeli, Toplumda beslenme durumunun saptanması ve sorunların belirlenerek değerlendirilmesi, önceliklerin saptanması, çözüm yollarının bulunması çalışmalarında görev almalı, Toplumda beslenme sorunlarının saptanmasında kullanılan yöntemleri (antropometrik ölçümler, klinik bulgular, biyokimyasal yöntemler, besin tüketim araştırmaları) en iyi şekilde kullanmayı bilmeli, Bireyi ve toplumu sağlıklı ve ekonomik beslenme konularında bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi, eğitmeyi ve izlemeyi bilmeli,

TOPLUM BESLENMESİ ALANI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER (devam) Değişik yaş ve cinsiyetteki bireylere beslenme eğitimi verebilmek amacıyla eğitim materyalleri geliştirmeyi, yayın yapabilmeli Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında görev almalı Sağlık ve beslenmeye dayalı eylem planlarının yapılmasında, değerlendirilmesinde, yürütülmesinde ve uygulanmasında görev almalı Özel, kamu, kurum ve kuruluşlarına danışmanlık yapabilmeli Ülkelerin beslenme kültürlerini ve deneyimlerini bilmelidir.

DİYETİSYENLERİN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ Araştırıcı, yaratıcı, çalışkan, enerjik ve üretken olmak, Çevreyi korumaya karşı duyarlı olmak, Dikkatli olmak ve ayrıntılara özen göstermek, Dürüst, güvenilir olmak ve sır saklamak, Ekip çalışmasına uyum göstermek, Hizmette kaliteye dikkat etmek İletişim becerisine ve ikna yeteneğine sahip olmak, İnsanı sevmek ve hoşgörülü olmak, İnsan hak ve özgürlüklerine saygılı olmak, İşini/görevini sevmek, iş disiplinine sahip olmak ve iş güvenliğine dikkat etmek, İşyerine ait araç, gereç ve ekipmanların kullanımına özen göstermek,

KİŞİSEL ÖZELLİKLER (devam) İyi niyetli, nazik ve yardım sever olmak, Kararlı olmak, karar verme yeteneğine sahip olmak, Kendine güven duymak ve inisiyatif kullanabilmek, Kılık, kıyafet ve kişisel temizliğe özen göstermek, Meslek ahlakına sahip olmak, Yönetim ve organizasyon becerisine sahip olmak ve zamanı iyi kullanmak, Analiz ve sentez yeteneğine sahip olmak, Öz eleştiri yapabilmek, sabırlı, soğukkanlı, tarafsız ve titiz olmak, Öğrenme ve öğretme yeteneğine sahip olmak, Yeniliklere açık olmak ve kendini geliştirebilmek,

İLETİŞİM BECERİLERİ Dinleme yeteneğine sahip olmak, Etkili ve güzel konuşmak, Güleryüzlü olmak, İnsan ilişkilerine özen göstermek, Karşı fikirlere saygılı olmak, Tartışma yeteneğine sahip olmak, Kendini ifade edebilmek, Uygun iletişim türü ve tekniğini seçmek/uygulamak, Beden dilini iyi kullanabilmek

Bazı Faydalı Web Siteleri Bİlİmsel Verİ TabanlarI www.sciencedirect.com www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed www.thelancet.com www.ajcn.org www.fao.org www.fda.gov www.nutritioncare.org www.eatright.org www.dietitian.com www.diabetes.org www.tdd.org.tr www.nutrition.org www.nutrition.gov