Yoğurt biyokimyası-II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENZİMLER NEDİR?.
Advertisements

PROTEİN KATABOLİZMASI
Mineral ve Kemik Metabolizması
Kaynak işlemi sırasında ;
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Kan Fizyolojisi.
Havalandırma Problemleri
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
Mayalar ve maya ürünlerinin endüstriyel kullanımı
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
SOLUNUM NEDİR.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ V.HAFTA.
POTANSİYOMETRİ.
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Yoğurt BİyokİmyasI.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Yoğurt türevİ ürünler.
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Polar Asidik Yan Zincirliler
Protein yapısına girmeyen amino asitler
HALİM GÜNEŞ.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yoğurt Mikrobiyolojisi
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Cam Membran İyon Seçici Elektrotlar
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
MOTOR ÖĞRENME KURAMLARI
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ETS-MİTOKONDRİAL KOMPLEKSLER
Piyasa destek tedbirleri
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
Hücrelerde sinyal iletimi
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Peptid Bağının Özellikleri:
BOLVİT Organik Mikroorganizma Premiks Yem Katkı Ürünleri
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Peynir Teknolojisi- Pıhtılaşma
Sunum transkripti:

Yoğurt biyokimyası-II

Aromaya direkt katkı ??? Proteoliz Aromaya dolaylı katkı Metiyonin Treonin Asetaldehit

Proteoliz Hücre duvarına lokalize ekzoselüler proteinazlar Hücre membranına bağlı aminopeptidazlar Hücre içi proteinazlar Lb. bulgaricus peptidazları metallo peptidaz grubundadır, 44-5 C’de ve pH 5.2-5.8 aralığında aktiftir

Lb.bulgaricus proteazları Aktivite için Zn’ye gereksinim duyar β- ve αs-kazeine karşı daha etkilidir Düşük pH’larda Lb. bulgaricus proteazları daha aktiftir β-LG hidrolize olmazken α-LA sınırlı hidrolizasyona uğramaktadır

Yoğurt bakterilerince peptid kullanımı Peptid kullanım açısından Str. thermophilus > Lb. bulgaricus Kazein hidrolizasyonunda endopeptidazlar sorumludur

Str. thermophilus Zayıf proteinaz > orta peptidaz ve aminopeptidaz aktivitesin sahiptir Str. thermophilus peptidazları valil, lösil, arjinil ve alanil üzerinde etkilidir Aminopeptidaz N Aminopetidaz C Lb. bulgaricus aminoppetidazları (I-IV)

Lb. bulgaricus ve Str. thermophilus X-propyl-dipeptidylamino-peptidaz (X-pro-DPAP) X-pro-DPAP- metaloenzim ve Ca+2 ile Mn+2’ye bağımlıdır Cu+2, Fe+2, Zn+2 ve Hg+2 varlığında inhibe olur X-pro-DPAP özellikle kazeinler üzerinde etkilidir

Yoğurt starter bakterilerinin proteolitik etkinliğini belirleyen faktörler

Lipolitik aktivite Str. thermophilus kökenli triaçil gliserol lipaz enzimi tribütirin ve triolein üzerinde etkilidir Süt yağı üzerinde etkisi sınırlıdır Lb. bulgaricus para-nitrofenil ve orto-nitrofenil üzerind etkili lipaza sahiptir

Her iki yoğurt bakterisi Esteraz enzimine sahiptir ve pH 7 ile 40-50 C’de aktiftir.

Üreaz aktivitesi Str. thermophilus laktoz fermentasyonu dışında CO2 üretir Bu mekanizmada üreaz etkilidir üreaz Üre Amonyak Karbonik asit

Üreaz aktivitesi-önemi CO2 konsantrasyonunun ölçümü aracılığı ile karışık kültürlerde Str thermophilus sayımında kullanılmaktadır NH3 konsantrasyonu pH ölçümünde hataya neden olabilmektedir Streptokoklar tarafından üretilen CO2 laktobasilleri teşvik etmektedir

Oksijen metabolizması Yoğurt bakterileri fakültatif anaerobiktir Lb. bulgaricus oksijenden etkilenmektedir Lb. bulgaricus yüksek oksijen varlığında hidrojen peroksit sentezler Str. thermophilus’un LP sistemi sentezi sınırlıdır

Vitamin metabolizması C, B6, B12 ve folik asit konsantrasyonu ısıl işlemle azalır

Vitamin sentezi