ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Kazanım 4. Çocuk olarak haklarını fark eder.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KORUYUCU AİLE NEDİR?.
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Hasta Hakları.
ÇOCUK HAKLARI.
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
EKONOMİK İSTİSMAR.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma MADDE 5 – (1) İşveren, patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Ruhsal özelliklerimiz dini inanç ve davranışlarımızda önemli bir rol oynar. Din insan ve doğanın uyumunu korumak için insana inanç ve ibadet olarak bazı.
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Eşitlik İlkesini Uygula
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇ VE İLKELERİ
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
TÜRK Eğitim Sistemi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
UŞAK ÇOCUKLARINA KORUYUCU AİLE OLUYOR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ YASAL TEMELLERİ VE SORUNLARI
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı

Okula gönderilmeyen öğrenciler için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Yurdumuzda çeşitli nedenlerle bazı okul çağındaki çocuklar okula gidememekte veya ailesi tarafından gönderilmemektedir. Okula gönderilmeyen öğrenciler için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Okula gönderilmeyen öğrencilerin eğitime kazandırılabilmesi için bir çok kampanyalar düzenlenmiştir.

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Hak: Bireyin diğer insanlara zarar vermeden kendi hayatına yön verme özgürlüğü ve hukuk düzeninin kişilere sağladığı yetkidir. Eğitim ve öğrenim hakkı ve bu hakkın nasıl kullanılacağı yasalarla düzenlenmiştir. Ülkemizde eğitim bütün çocuklar için 12 yıl zorunlu olup, devlet okullarında parasızdır. Devlet yardıma muhtaç başarılı öğrencilerin eğitimini tamamlayabilmeleri için burs ve benzeri yardımlar yapar Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi MADDE 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Özel eğitime ihtiyacı olan çocukları topluma kazandırmak için gerekli önlemleri alır. Devletimiz, her seviyede eğitim kurumu açarken, hayırsever vatandaşlarımızda eğitim ve öğretim hizmetlerine katkı sağlamaktadır.

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Yasalarımızın sağladığı önemli haklardan biride çalışma hakkıdır. Herkes çalışma ve işini özgürce seçme hakkına sahiptir. İş talepleri devlet ve özel sektör yatırımlarıyla karşılanmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde çalışma hayatını düzenleme ve yürütme görevi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilmiştir.

Çalışanların sosyal güvenliği için, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı İş bulma ve iş imkanlarının geliştirilmesi için Türkiye İş Kurumu kurulmuştur. Güneydoğu Anadolu’da kadınlar için Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) kurulmuştur. Çalışanların sosyal güvenliği için, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri çocuk yaşta işçi çalıştırılmasıdır. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk haklarını korumak için kurulmuştur. Türkiye bu sözleşmeyi imzalayan ülkelerdendir.

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Ülkemizde çocuklar, BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin 32. Maddesinde belirtilen şu şartlarda çalıştırılabilirler; 1.Taraf devletler, çocuğun ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı ve bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul eder. 2.Taraf devletler özellikle şu önlemleri alırlar; a. İşe kabul için bir ya da birden çok asgari yaş sınırı tespit ederler. b. Çalışmanın saat olarak süresi ve koşullarına ilişkin uygun düzenlemeleri yaparlar