GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
Advertisements

GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
SOLUNUM SİSTEMİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Grip ve korunma yollari
Antibiyotik Nedir? Ne Değildir?
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
” “ Her yaş grubunun %15-20 sinde 3 kat daha fazla çürük bulunur ” Hasta broşürü.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
TÜBERKÜLOZDA HEMŞİRELİK BAKIMI
BURÇ Genetik Tanı Merkezi

KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK).
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü.
GRUP ENJEKSİYON. TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I ÖĞRENCİLERİNİN HEPATİT B İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE HEPATİT B AŞISI HAKKINDA TUTUM VE DAVRANIŞLARI.
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
EVDE HASTA BAKIMI.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
DOMUZ GRİBİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
INFLUENZA.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Kolon kanserinde hemşirelik bakımı
67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası
Ortaokul Öğrencileri İçin Akılcı İlaç Kullanımı
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
Kızamıkçık (Rubella).
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Çocuğunuzun Grip aşısını yaptırdınız mı?. Grip aşısı kimlere yapılmalı? 6 ay- 5 yaş arası çocuklar 65 yaş üzeri olanlar Şeker,kalp,akciğer,böbrek hastalığı.
Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
KIZAMIKÇIK RAHŞAN KOLUTEK.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLARDA
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir? Grip, İnfluenza dediğimiz virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla, ve virüs bulaşmış ellerle temas (örn.tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Grip ve sonrasında oluşabilecek hastalıklardan korunmak mümkün müdür? Evet. Bu amaçla geliştirilmiş ve kullanılan grip aşıları mevcuttur. Grip aşısı, özellikle hastalığa yakalanma ve sonrasında oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan Yüksek Risk Grubu dediğimiz kişilere faydalıdır. Ne zaman yaptırmak gerekiyor? Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim ayları. Kimler grip aşısı olmalı? Birincil risk grupları 65 yaş ve üstündeki kişiler (özellikle huzur ve bakım evlerinde kalanlar) Kronik hastalığı olanlar: Kalp damar sistemi hastaları; akciğer, karaciğer ve böbrek hastaları; romatizma hastaları, diyabet hastaları ve endokrin sisteme ait hastalıkları olanlar Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar 6 aydan büyük çocuklar Hamileler (ilk üç aydan itibaren) ve emziren anneler İkincil risk grupları Birincil risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar Sağlık personeli (doktorlar, hemşireler vs. ) Sık sık özellikle yurtdışına seyahat edenler Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler (öğretmenler, iş adamları, sporcular, askerler, üretimde çalışanlar.) Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yumurtadan yapıldığını belirten uzmanlar, özellikle yumurtaya alerjisi olanların bu aşıyı yaptırmaması gerektiğini dile getirirken, grip aşısına aşırı reaksiyon gösterenlerle, 6 aylıktan küçük bebeklere kesinlikle grip aşısı yapılmaması gerektiğini kaydediyor. Grip tedavi edilebilir mi? Yatak istirahati ve ortaya çıkan şikayetleri azaltmaya yönelik destekleyici tedaviler yanında dokdor gerek görürse komplikasyonlara yönelik tedaviler verilir. Antibiyotikler gripte faydalımıdır? Grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Tersine çok ciddi sakıncaları olabilir. Hiç bir antibiyotik doktora danışmadan alınmamalıdır STAJER HEMŞİRE SERAP ÇAKMAK