Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan."— Sunum transkripti:

1 Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan sistemik etkiler oluşturan bir hastalıktır.

2 Resim:2.4: Difteri basilleri

3 Etken ve Bulaşma Yolları
Difterinin etkeni kokobasillerden , Corynebacterium Diphtheriae (korinobakterium difterya)‟dır. Bu basiller gram pozitif, çubuk ve çomak şeklinde sıralanmış; kuruluğa ve donmaya dayanaklıdır. Kuluçka süresi 2-5 gündür. Bulaşma; direkt temas, endirekt temas ve kontamine eşyalarla olur. Enfeksiyon kaynağı; hasta kişilerin ağız, burun ve boğaz salgıları; deri, kulak, vajen gibi yerleştiği doku materyali ve portörlerin ağız, burun, boğaz salgılarıdır. Damlacık yolu , taze kontamine olmuş eşyalar ve süt gibi yiyeceklerle de bulaşma olur.

4 Resim:2.5:Deri difterisi
Deri difterisi, burun difterisi ve portörler bulaşmada rol alır. Soğuk, kalabalık, açlık ve fakirlik, burun ve tonsilla ameliyatları difteriye zemin hazırlar.

5 Klinik Belirtiler Klinik belirtileri; ilk üç günde hâlsizlik, ateş, hafif boğaz ağrısıdır. Üçüncü günden sonra hastalık ağırlaşır. Boyunda şişlik, tonsillalar üzerinde grimsi zarlar (psödomembran) larinks ve trakeaya doğru uzanır. Zar kaldırılmaya çalışıldığında kanama yapar.

6

7 Etkenin kana karışması ile kalp ve diğer hayati organlar bozulup normal fonksiyonlarını yapamaz hâle gelir. Paraliziler oluşur ve ölüm ile sonuçlanabilir. Ses kısıklığı, öksürük oluşur (öksürük çift sesli ve köpek havlamasını andırır). Ses yokluğu (afoni) oluşabilir. Nefes alma sırasında güçlük görülür. Koma ve ölümle sonuçlanabilir.

8 Klinik Tanı Difteri, basillerinin yerleştiği yere göre isimlendirilir.
Boğaz difterisi: Sinsi başlar. Hastada ateş, iştahsızlık, hâlsizlik, baş ve boğaz ağrısı, titreme ve nabız yüksektir. Tonsillalar yalancı zar ile kaplıdır. Hastalarda şiddetli ağız kokusu vardır. Ödem ve yalancı zar sebebiyle solunum yolu tıkanırsa entübasyon veya trakeostomi ile hava yolu açılmalıdır aksi halde hasta asfiksiden ölür.

9

10 Larenks difterisi: 1-5 yaş arası çocuklarda glotisin dar olması asfiksi sebebiyle ölüm oranı yükseltir. Ateş, öksürük, ses kısıklığı, hızlı nabız, iştahsızlık ve boğaz ağrısı vardır. Ses kısılır. Hasta havlar gibi boğuk bir ses çıkarır (krup). Dispne nöbetleri görülür. Trakeostomi ile solunum yolu açılır. Burun difterisi: Difterinin hafif şeklidir. Hastalık nezle zannedilir, önemsenmez. Bulaştırıcılık bakımından tehlikelidir.

11 Difterinin az görülen şekilleri yara difterisi (tropikal bölgelerde), göbek difterisi (yenidoğanda) ve konjuktiva difterisidir. Psödomembran nedeniyle anjinlerle karıştırılır. Kesin teşhis kültür ve boyama teknikleri ile etken tespit edilir. Shick testinin pozitif (+) olması kişinin difteriye bağışık olduğunu gösterir.

12 Tedavi ve Bakım  Hastaneye yatırılmalıdır. Evde bakımı hem zor hem de etraf için bir tehlike kaynağıdır. Yatak istirahati çok önemlidir. Günlük muayene bulgularına göre hastanın hareket etmesine izin verilir.  Beslenme için yüksek kalorili sıvı ve yumuşak bir diyet verilir.  Difteri hastalığı antibiyotik ilaçların yanında antitoksik difteri serumu enjeksiyonları ile tedavi edilir. Hasta ile temas edenlerden boğaz kültürü alınır, difteri mikrobu bulunanlara tedavi uygulanır.

13

14 Komplikasyonları Miyokardit ardından kalp ve böbrek yetmezliği, karaciğer büyümesi, kapiller kanamalar, göz, farenks, larenks, diyafram ve bacaklarda felçlerdir. Ayrıca bronkopnömoni, nefrit, hipotansiyon da görülebilir. Bildirimi zorunlu hastalıktır.

15

16 Korunma Hastalar, tecrit edilmelidir. Difteri mikrobunu taşıyan kişiler tarama testleri ile tespit edilip tedavi edilmelidir. Yenidoğanda anneden geçen antikorlar koruyuculuğu sağlasa da okul dönemi öncesi her çocuğa karma aşılar içerisinde bulunan difteri aşısı uygulanmalıdır. Aşı eradikasyon sağlayabilecek niteliktedir.

17 Mustafa ERCAN 11/E 195


"Difteri (Kuşpalazı) Çocukluk dönemi enfeksiyonlarından birisidir. Etkenin yerleştiği bölgede psödomembran (yalancı zar) ve salgıladığı toksin ile oluşan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları