Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü."— Sunum transkripti:

1 GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

2 GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü neden olur. 2009da yeni bir H1N1 grip virüsü ortaya çıktı ve tüm dünyaya yayıldı. Bu virüse sıklıkla domuz gribi denilmektedir Tıpta pandemik influenza A H1N1 virüsü (hastalığı) olarak adlandırılmaktadır.

3 GRİP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? Ayrıca yaygın vücut ağrısı görülür

4 Grip virüsü, öksürme, hapşırma ile etrafa saçılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. GRİP NASIL BULAŞIR?

5 Öksürük ya da hapşırık sırasında ağzınızı ellerinizle kapattığınızda, mikroplar ellerinize, ellerinizden de dokunduğunuz çeşitli yüzeylere bulaşır. İnsanlar bu yüzeylere elle temas ederek virüsü alırlar ve ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirerek hastalık etkenini alırlar. GRİP NASIL BULAŞIR? Hapşırmanın hızı 161 km/saat (100 mil) bulabilir

6 Günlük yaşamımızda sık dokunduğumuz canlı grip virüslerinin bulunabileceği yüzeyler: –kapı kolları, GRİP NASIL BULAŞIR?

7 –bilgisayar klavyesi, –cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, –televizyon uzaktan kumandaları, GRİP NASIL BULAŞIR?

8 –sandalye, masa ve sıralar, –kalem, kitap ve defter vb. yüzeyler, GRİP NASIL BULAŞIR?

9 GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ? Aşı Kapalı ortamların havalandırılması El hijyeni Maske takılması

10 –Okulda bulunduğunuz ortamı, sınıflarınızı, öğretmen odaları ve diğer odaları, hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırın. GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

11 Sizleri hastalıktan koruyacak en önemli uygulama; Ellerinizi yıkamaktır. GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

12 –İnsanlarla tokalaşma sonrasında, ellerinizin bütün yüzeylerini ve parmak aralarını su ve sabun ile iyice köpürterek yıkayın. –Yıkama süresi en az 20 – 30 saniye olmalıdır. GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

13 EL HİJYENİ –Ellerinizi yıkadıktan sonra, tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulayıp, musluğu bu havlu ile kapatın, –Havluyu çöp kutusuna atın.

14 EL HİJYENİ –Su bulamadığınız durumlarda alkol bazlı el dezenfektanlarını da el temizliği için kullanabilirsiniz. – El dezenfektanlarını kullanırken, elleriniz kuruyuncaya kadar ovun.

15 GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ? Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle aranızda mesafe bulundurmaya dikkat edin.

16 Tokalaşma ve kucaklaşma gibi yakın temasa bir süre ara verin GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

17 Hasta kişilere çok gerekmedikçe ziyarette bulunmayın. GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

18 –Alışveriş merkezleri, tiyatro, sinema, spor salonu gibi kapalı alanlar ve çok kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının. –Otobüs ve uçakla yolculuklarda altta yatan bir hastalığınız varsa maske takılabilir –Unutmayın; grip hastalığı kişiden kişiye kolay bulaşabilen bir hastalıktır. GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

19 Ellerinizle gözleriniz, burnunuz ve ağzınıza dokunmayın –Mikroplar en çok kirli yüzey ve eşyalara dokunmayla bulaşır GRİP HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?

20 Sık değişim gösteren grip virüsüne karşı doğal bağışıklığımız bulunmamaktadır. Pandemik grip hastalığına karşı kişileri korumak için AŞI geliştirilmiştir. Grip Aşısı nedir?

21 Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri, öğretmenler, Gebeler, Sağlık personeli, asker ve polisler, 6 ay-24 yaş arasındaki kişiler (bu yaş sınırı 50’ye çıkarılabilir) İtfaiye, ulaşım, elektrik, doğalgaz hizmetleri gibi kritik birimlerde çalışanlar, Her yaştan diyabet, kronik akciğer, böbrek hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumları olan kişiler. Kimler Grip Aşısı olacaktır?

22 DOMUZ GRİBİNE YAKALANDIĞINIZI DÜŞÜNÜYORSANIZ NE YAPMALISINIZ? Çevrenizdeki insanlara bulaştırmamak için evinizden dışarı çıkmayın. Özellikle otobüs gibi kapalı ve sıkışık ortamlarda diğerlerine bulaştırabilirsiniz Beslenmenize dikkat edin, dengeli beslenin, bol sıvı tüketin.

23 DOMUZ GRİBİNE YAKALANDIĞINIZI DÜŞÜNÜYORSANIZ NE YAPMALISINIZ? Odanızı sık sık havalandırın. Bol bol istirahat edin. Doktor tarafından önerilmemiş ilaç kullanmayın.

24 Öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda; ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık kağıt mendil ya da mendil bulamadığınızda giysinizin kolu ile kapatın. HASTAYSANIZ ETRAFINIZDAKİ İNSANLARI GRİPTEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

25 Kâğıt mendili bir kez kullanın, kullandıktan sonra çöp kutusuna atın ve ellerinizi yıkayın. HASTAYSANIZ ETRAFINIZDAKİ İNSANLARI GRİPTEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

26 Siz hastaysanız, Hijyen kurallarına ek olarak, Hasta olmayan insanlara hastalığınızı bulaştırmamak için çevrenizdekilerle aranızdaki mesafeyi sınırlandırın, maske kullanın Bu hastalığın özellikle hamilelere çok zarar verdiğini unutmayın Dışarı çıkmanız çok gerekliyse yine maske kullanın.

27 HASTALIK BELİRTİLERİNİZ GEÇİNCEYE KADAR EVDE İSTİRAHAT EDİN.

28 HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GÖRÜNMELİYİZ? 1.Üç günden fazla süren, 38  C ve üstü ateş, 2.Koyu, iltihaplı balgam 3.Zor nefes alma veya nefes darlığı 4.Bilinç bulanıklığı 5.İshal ve kusma 6.Altta yatan kronik bir hastalığımız varsa ve üst solunum yolu belirtilerinden herhangi biri varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalıyız

29 Ağır grip için risk faktörleri 5 yaştan (özellikle 2 yaştan) küçük çocuklar 65 yaşından büyükler 19 yaş altında ve uzun süreli aspirin kullanmakta olanlar Gebeler ve lohusalık (2 hafta), düşükten sonraki 2 hafta Altta yatan hastalığı olanlar

30 Ağır grip için risk oluşturan kronik hastalıklar a)Kronik akciğer hastalıkları ( astım, son 1 yıl içinde sistemik kortizon kullanımı) b)Hipertansiyon hariç kardiyovasküler hastalıklar c)Aktif kanser d)Kronik böbrek yetmezliği e)Kronik karaciğer hastalığı f)Diyabet g)Orak hücreli anemi benzeri hemoglobinopati h)bağışıklığın baskılandığı durumlar (HIV; organ veya kemik iliği nakli, immün süpresif ilaç kullanılan inflamatuar hastalıklar) i)Romatoid artrit, SLE, psöriatik artrit, skleroderma, Sjögren sendromu, spondiloartropati,dermatomyozit, sarkoidoz, nekrotizan arterit,vaskülit, poliarteritis nodosa gibi romatolojik hastalıklar j)Solunum yolu ile ilişkili durumlar (kognitif disfonksiyon, omurilik hasarı, konvülsif hastalıklar, nöromuskuler bozukluklar, serebral palsi, metabolik bozukluklar k)Altta yatan metabolik bozuklukları olan çocuklar l) Aşırı şişman olanlar

31 Domuz gribi konusunda, kendinizi ve ailenizi korumak için daha neler yapabileceğiniz konusundaki en güncel bilgileri aşağıdaki sitelerden takip edebilirsiniz. www.grip.gov.tr www.ekmud.org www.klimik.org.tr www.who.orgwww.who.org (Dünya sağlık örgütü) Domuz gribi ile ilgili son güncel bilgileri takip edin!


"GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları