FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Advertisements

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDE ve ISI.
Hazırlayan: Onat Özçelik
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
Sıcaklık ve Termodinamiğin Sıfırıncı Kanunu
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
GAZLAR.
Kütle Maddeleri sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır.Her maddenin belirli bir miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
1. Madde tanecikli yapıdadır.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Kütle Maddelerin sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır. Her maddenin belirli miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
Isı ve Sıcaklık ….
ISI ve SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN HALLERİ ve ISI
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDENİN HALLERİ VE ISI
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ. 1. Isınma ve soğuma Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz. Fakat dokunma duygusu, sıcaklık.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ISI VE SICAKLIK.
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
HATİCE BOYACI. Kütlenin ölçülebilir özellikleri; Kütle Hacim’dir.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
..
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
Hidroterapi ve balneoterapi
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
BÖLÜM 8 SICAKLIK VE ISI. BÖLÜM 8 SICAKLIK VE ISI.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Maddenin bazı özelliklerini ölçmek olanaklıdır. Kütle,hacim ve sıcaklık gibi maddeler ölçülebilir. KÜTLE Her madde.
Maddenin Sınıflandırılması
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
C-MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ KONUSU: TERMOMETRE HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLALIM YAPAN : BEGÜM KAPLANCIK

TERMOMETRE NE DEMEKTİR? Termometre, sıcaklığı ölçmek için kullanılan alettir. Gündelik kullanımdaki termometrelerin çoğu, değişen sıcaklık karşısında sıvıların hacim değiştirmesi mantığına dayanır. Bu cinsten en fazla kullanılan termometreler civalı termometrelerdir. Sıcaklığın çok düşük olduğu yerlerde ise donma sıcaklığı daha düşük olan alkollü termometreler tercih edilir.Termometreler,sıcaklık ölçmede kullanılır.

TERMOMETRE NASIL YAPILIR ? Termometre yapımı Termometre ile sıcaklık ölçülür. Yapıldıkları maddeye göre metal, sıvılı ve gazlı olmak üzere 3 çeşit termometre vardır. Sıvılı termometrelerde hazne ve kılcal borudan oluşmuştur. Hazne içine civa ya da renklendirilmiş alkol konur. Hazne ısıtılırsa içindeki sıvı, kılcal boru içinde yükselir. Soğuduğu zaman büzülerek yeniden hazneye döner. Sıvı seviyesinin karşısındaki sayılar ölçülen sıcaklığı Celcius ( Selsiyus) olarak gösterir.

TERMOMETRE ÇEŞİTLERİ DİJİTAL TERMOMETRE Dijital termometre vücut sıcaklığını ölçer. Ancak dijital olduğu için uzun zamanda ölçüm sonucunu bildirirler. Ama aralarında en hızlı ölçebilen termometredir. CIVALI TERMOMETRE Cıvalı termometre de vücut ısımızı ölçer ancak dijital termometrenin ölçtüğü süreden daha fazla sürede bu işi görmektedir en fazla beş ya da on dakikada ölçer ama dijital termometre ise bir ya da iki dakikada ölçebilir Aynı zamanda vücut termometresi şeklinde de söylenmektedir.

ALKOLLÜ TERMOMETRE Alkollü termometre bulunduğu asıldığı odanın sıcaklığını ölçer. Duvar ve oda termometresi adını da almaktadır. Termometreler ince cam borudan yapılır. Borunun alt ucu şişkincedir, buraya alkol doldurulur. Üzerinde derece çizgileri bulunan ince uzun kısmın içindeki hava boşaltılır, sonra ağzı kapatılır. Böylece ısı arttığı zaman tüpün içindeki sıvı genleşir ve yavaş yavaş yükselir. Meteorolojide Celsius, Fahrenheit veya Kelvin gibi değişik ölçekler termometrelerde kullanılmaktadır. Termometreler, değişen sıcaklık karşısında sıvıların hacim değiştirmesi mantığına dayanır. Sıcaklığın çok düşük olduğu yerlerde ise donma sıcaklığı daha düşük olan alkollü termometreler tercih edilir

AZOTLU TERMOMETRE Azotlu termometre ile 1600 dereceye kadar olan sıcaklıklar ölçülebilir. Bunun üstündeki sıcaklıkları ölçmek için pirometrelerden yararlanılır. Bu âletin, sıcaklığı ölçülecek cisme değmesine gerek yoktur, yalnızca cismin ışımasını ölçmesi yeterlidir. METAL TERMOMETRE Cıvalı ve alkollü termometrelerin ölçemediği yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Fırın ve fabrikalarda 1600 °C ye kadar olan yüksek sıcaklıkları ölçebilir.

SIVILI TERMOMETRE Sıvılı termometreler cıva ve renklendirilmiş alkol kullanılarak yapılan termometrelerdir. Termometrelerin ölçüm yapabilecekleri sıcaklık aralıkları vardır. Bu sıcaklık aralığı termometrede kullanılan Sıvının donma ve kaynama sıcaklıkları arasıdır. GAZLI TERMOMETRE Gazlar, sıvılara göre, sıvılarda da katı maddelere göre sıcaklığa karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle gazlı termometreler çok hassas sıcaklık ölçümlerinde kullanılır

DİJİTAL TER MOMETRE CİVALI TERMOMETRE

GAZLI TERMOMETRE

THE END