İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
Advertisements

Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
HUKUKSAL SÜREÇ Anayasamızın 60. maddesi sosyal güvenlik konusunda kesin hüküm getirmiştir. Anayasa Madde 60: “ Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Stj.Av.Abdullatif Ağgürbüz
VI. SÜRELERİN KESİLMESİ KONUSU; SABRİ YAĞIZ ID:
Candaş İLGÜN YARGITAY ÜYESİ.
GENEL OLARAK MAHKEMELER
 A-KES İ N KARARLAR  B- İ T İ RAZ  C-TEMY İ Z  D-KARAR DÜZELTME  E-KANUN YARARINA BOZMA  F-YARGILAMANIN YEN İ LENMES İ  G-YD.YE İ T İ RAZ  H-4483.
İCRA ve İFLÂS HUKUKU İHTİYATİ HACİZ
TEMEL VERGİLEME İLKELERİ
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
Türkiye Adalet Akademisi HMK Toplantısı
İHALE İŞLEM DOSYASI DİZİNİ
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
İDARİ YARGIDA KANUN YOLLARI
TAM YARGI DAVALARI.
HOŞ GELDİNİZ.
Kurulun İnceleme ve Araştırması
İDARİ DAVALARIN AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA-18
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
9. HAFTA TURİSTİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
Temsil eden(temsilci)
Müracaat ve Şikayetler
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
İDARİ YARGININ GÖREV ALANI
İ LK AVUKATA YAZIYLA B İ LG İ VERME YÜKÜMLÜLÜ Ğ Ü.
1. Aşağıdakilerden hangisi iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir?   a) Dosyadan anlaşılamayan itirazların.
İDARİ DAVALAR İPTAL DAVASI.
İDARİ DAVALARIN AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
 14 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kamu denetçiliği hukuk sistemimize girmiştir. Kamu denetçiliği nedir, ne işe.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
DAVA İŞ LEMLER İ 26 – 30 EYLÜL İDARE VE VERGİ MAHKEMELERİ DAVA DOSYASI İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri kanunla verilen görevleri yerine getirmek.
DAVA İŞ LEMLER İ 03 – 07 EKİM Dava Dosyası Açılacak her dava için gününde ayrı bir dosya düzenlenir. İdare ve vergi dava dosyaları aşağıda yazılı.
İstac İstanbul tahkim merkezi
ANAYASA YARGISI. ANAYASA YARGISI Uyuflmazl›k Yarg›s› Farkl› yarg› kollar› aras›nda ortaya ç›kan yarg› yolu uyuflmazl›klar›n› gidermek amac›yla.
SOYBAĞININ KURULMASI KAN BAĞINA DAYANAN SOYBAĞININ KURULMASI
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
Kanun Yolları İdari yargılama usulünde davalar 3 farklı biçimde kesinleşmektedir: Tek dereceli yargılama: İlk derece mahkemesinin kararına karşı başvurulacak.
İdari Davaların Açılması
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Hukuk Partner İle Neler Yapabilirsiniz İCRA YÖNETİMİ İdari Takip Uygulaması Büronuza ilişkin ilamlı ilamsız her tür icra takibinizi.
DAVA ŞARTI OLARAK ARABULUCULUK 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu
MÜLKİYET HAKKI
İŞ MAHKEMELERİ.
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
DÖH II PRATİK MUSTAFA ALPER ENER.
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İSPAT KAVRAMI.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
5. ZAMANAŞIMI a) Zamanaşımının şartları aa) Zamanaşımına tâbi bir alacak olmalıdır bb) Zamanaşımı süresi geçmiş olmalıdır cc) Sürenin hesaplanması aaa)
V. SEÇİMLİK BORÇLARIN İFASI 1. Kavram 2
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
Sunum transkripti:

İDARİ YARGIDA ÖZEL DURUMLAR

BAĞLANTILI DAVALAR Aynı maddi veya hukuki nedenden doğan ya da biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte olan davalar denir. Koşulları Davaların maddi veya hukuki nedenlerinin aynı olması, Davalardan biri hakkında verilecek hüküm, diğerlerini etkileyecek nitelikte olmalı Davaların tümünün idari yargı organlarının görev alanına girmesi Davaların tümünün yargılamanın aynı aşamasında bulunması

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN İDARİ DAVADA YER ALMASI Dava sonucunda verilecek hükümden etkilenecek olan üçüncü kişiye, kendi yararını koruması için taraflar yanında davaya katılması olanağı tanınmıştır.

KOŞULLARI Görülmekte olan bir dava olması gerekir. Tahkikat sona ermemiş olmalıdır. Davaya katılmak isteyen kişinin davanın tarafı olmaması gerekir. Katılan, taraf ve dava ehliyetine sahip olmalıdır. Katılanın davaya katılmasında hukuksal yararı bulunmalıdır. Katılan Türkiyede mutad meskeni olmayan Türk vatandaşı ise bir teminat göstermesi gerekir.

Sonuçları Davayı ancak bulunduğu noktadan itibaren takip edebilir. Katılan davada taraf değil, katılan tarafın yardımcısı olup, yanında katıldığı tarafla birlikte hareket edebilir. Kararı tek başına yasa yoluna götüremez. Katılan asıl tarafın yararına aykırı işlem yapamaz.

Davanın İhbarı Görülmekte olan bir davada rücu olasılığı bulunan durumlarda, taraflardan birinin üçüncü bir kişiyi davayı katılarak kendisine yardım etmesini sağlamak amacıyla davadan haberdar etmesidir. Burada amaç, dava ile ilgili üçüncü kişilerin davadan haberdar edilmeleri ve böylece davaya katılmalarına olanak tanımaktır.

Davadan Feragat Davacının, istem sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragatte bulunacak taraf davacıdır. Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

Kabul Davayı kabul, davacının istem sonucuna davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Kabul ancak, kendisine karşı bir istemde bulunan davalı taraf tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

İVEDİ YARGILAMA Yargısal sürecin süratle sonuçlandırılması özel önem taşıyan durumlarda uygulanmak için getirilmiş yen bir usuldur. Özel önem taşıyan ihale, özelleştirme, acele kamulaştırma uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalar gibi.

İvedi Yargılama Yöntemi Dava açma süresi 30 gündür. İdareye başvurarak işlemin kaldırılmasını, geri alınmasını, değiştirilmesini ya da yeni bir işlem yapılmasını isteyemez. 7 gün içinde inceleme yapılır ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılır. Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 15 gün uzatılabilir.

Yürütmenin durdurulması istemine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemez. Bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanır. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz dilekçesi 3 gün içinde incelenir.

Temyiz dilekçesine cevap verme süresi 15 gündür. Temyiz istemi en geç iki ay içinde karara bağlanır. Karar en geç bir ay içinde tebliğe çıkarılır.