Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstac İstanbul tahkim merkezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstac İstanbul tahkim merkezi"— Sunum transkripti:

1 İstac İstanbul tahkim merkezi

2 İSTAC HAKKINDA İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi için tahkim ve arabuluculuk hizmeti sunan, bağımsız, tarafsız ve özerk bir kurumdur. İstanbul Tahkim Merkezi, herhangi bir üyelik şartı aramaksızın uyuşmazlık çözümü konusunda tüm taraflara hizmet vermektedir. Modern tahkim ve arabuculuk kuralları gözetilerek hazırlanan İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim ve Arabuluculuk Kuralları, 26 Ekim tarihinde yürürlüğe girmiştir. Çağdaş ve yenilikçi düzenlemeler barındıran Kurallar, tahkim ve arabuluculuk süreçlerinin güncel ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Tahkim Kuralları, Seri Tahkim, Acil Durum Hakemi ve ad hoc tahkimlerde hakem atanmasına ilişkin modern düzenlemeler barındırmaktadır. İstanbul Tahkim Merkezi hakem kararları nihai ve bağlayıcı olup, dünyanın her yerinde icra edilme gücüne sahiptir. İstanbul Tahkim Merkezi, Milli ve Milletlerarası Tahkim Divanları ile Sekretarya’dan oluşmaktadır. Tahkim Divanları, tahkim yargılamasının en etkin şekilde sürdürülebilmesini temin etmektedir. Milletlerarası Tahkim Divanı, çoğunluğu yabancı, dünya çapında üne sahip prestijli hukukçulardan oluşmaktadır. İstanbul Tahkim Merkezi Sekretaryası ise Kurallar’da belirtilen görevleri yerine getirmenin yanı sıra, taraflar, taraf vekilleri, hakemler ve yargılamaya katılan diğer kişilerin yargılama ile ilgili her türlü sorusuna cevap vermeye hazırdır. Uyuşmazlıkların uzman kişilerce en etkin şekilde, tarafsız, esnek ve gizlilik içerisinde çözümlenmesi amacıyla milletlerarası standartlarda hizmet sunan İstanbul Tahkim Merkezi Kuralları uyarınca davaların, devlet mahkemelerine kıyasla çok daha kısa sürede ve çok daha az masrafla sonuçlandırılması mümkündür. İstanbul Tahkim Merkezi, Türkiye’nin köprü konumunda olduğu Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika arasındaki büyüyen ticaret açısından milletlerarası standartlarda alternatifi olmayan bir yargılama hizmeti sunmaktadır.

3 TAHKİM Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen kimseler aracılığı ile nihai olarak çözümlenmesidir. İstanbul Tahkim Merkezi, gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların kurumsal tahkim yoluyla bağlayıcı, nihai ve icra edilebilir olarak çözümlenmesi için yargılama hizmeti sunmaktadır. Tarafların, aralarındaki doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Kuralları uyarınca tahkimde çözümleneceği hakkında anlaşmaları yeterlidir. İstanbul Tahkim Merkezi, ticari hayatın ihtiyaçlarına cevap veren, hızlı, uzmanlaşmış, esnek,devlet mahkemelerine göre çok daha az masraflı bir yargılama hizmeti sunmaktadır. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi, uyuşmazlıkların devlet mahkemelerine göre daha hızlı ve etkin bir şekilde çözümlenmesini sağlar. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi sonucunda verilen hakem kararları, tıpkı mahkeme kararları gibi icra daireleri vasıtasıyla icra edilirler. Hakem kararlarının, temyize gidilmeksizin derhal icrası söz konusudur. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi, satım, dağıtım, inşaat, finans, şirketler hukuku gibi taraflar arasındaki uyuşmazlığın doğduğu alanda uzmanlaşmış, hakem adı verilen kişi veya kişilerce çözümlenmesini sağlamaktadır. Taraflar, uzman hakem veya hakemleri serbestçe seçebilirler. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi, devlet mahkemelerinden daha esnek bir yargılama hizmeti sunmaktadır. Tahkim usulü, taraflarca ve hakemlerce, uyuşmazlığın özelliğine göre, tarafların adil yargılanma hakkı ihlal edilmeden şekillendirilebilir. Böylelikle uyuşmazlığın çok daha ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, çok daha iyi bir şekilde açıklığa kavuşturulması sağlanabilir. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Kuralları usuli zaman çizelgesi sayesinde taraflara her aşaması öngörülebilen bir yargılama sunar. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi, devlet yargısından farklı olarak aleni değildir. Böylelikle tahkimle ilgisi olmayan kişilerin, uyuşmazlık ve uyuşmazlığın neticesi hakkında bilgi sahibi olmaları engellenebilir. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkimi, uyuşmazlıkların devlet mahkemelerine göre çok daha az masrafla çözümlenmesini sağlar. İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Kurallarına göre verilen hakem kararları, İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Divanı’nın onayına sunulmaz. UNCITRAL Model Kanunu uyarınca hazırlanmış 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ile 1958 tarihli New York Sözleşmesi ve 1961 tarihli Cenevre-Avrupa Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye, milletlerarası bir tahkim için gerekli tüm hukuki düzenlemelere sahiptir.

4 Arabuluculuk Arabuluculuk, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların dostane yollarla çözümlenmesini sağlayan alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. İstanbul Tahkim Merkezi, Arabuluculuk Kuralları uyarınca Merkez nezdinde arabuluculuk hizmeti sunmaktadır. İstanbul Tahkim Merkezi Arabuluculuk Kuralları gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışında tarafların, devlet mahkemeleri veya tahkimden önce aralarındaki uyuşmazlıkları etkili bir şekilde, dostane yollarla çözüme kavuşturmalarını sağlar. Böylelikle daha kısa sürede, çok daha az masrafla taraflar arasındaki uyuşmazlıkların anlaşmayla çözümlenmesi mümkündür. İstanbul Tahkim Merkezi nezdinde arabuluculuk hizmetinden faydalanacak taraflar arasında İstanbul Tahkim Merkezi Arabuluculuk Kuralları’na atıf yapan bir arabuluculuk sözleşmesi bulunabileceği gibi; tarafların gönüllü olarak da Merkez nezdinden arabuluculuk sürecini başlatmaları mümkündür.

5 Genç ISTAC 2015 yılında kurulan Genç ISTAC, Türkiye’de ve yurtdışında tahkim ve arabuluculuk alanlarında çalışan veya çalışmak isteyen, 40 yaş altı gençler arasında ulusal ve uluslararası alanda bir işbirliği ve iletişim platformudur. Genç ISTAC’ın amaçları: Tahkim ve arabuluculuğun etkin şekilde kavranması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması Genç uygulayıcılar arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturulması, düzenlenecek aylık toplantılar ile üyeler arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi Alanında deneyimli avukat ve hakemler ile diğer uluslararası organizasyonların katılımıyla milli ve milletlerarası eğitim programları, konferanslar, sosyal etkinlikler düzenlenmesi Kariyerlerinin başlangıcından itibaren üyelerini tahkim dünyasına hazırlaması ve kariyer fırsatları yaratması İstanbul Tahkim Merkezi uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında farkındalık yaratılması Her yıl Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı farazi tahkim yarışması düzenlenerek tahkim uygulamasının teşvik edilmesidir. Genç ISTAC, üyelik aidatı aranmaksızın tahkim veya arabuluculuk alanlarında faaliyette bulunmak isteyen Türk ve yabancı 40 yaş altı tüm gençlerin katılımına açıktır. Genç ISTAC ile ilgili her türlü ulaşabilirsiniz.

6 MEVZUAT 6570 sayılı kanun Konu : İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC)
29Kasım 2014  CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29190 KANUN Konu : İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) BAŞBAKANLIK GENELGESİ 2016/25

7 Tahkim dava süreleri Uyuşmazlıkların çözümü :3 ayda çözülecek(300 bin TL’nin altında ise) Uyuşmazlıkların çözümü :6 ayda çözülecek(300 TL’nin üstünde ise)

8 Pahalı Olmayan Yargılama

9 ISTAC’ta Yargılama Nasıl Başlar?
DAVACI Tahkim Talebi Hakem Seçimi Başvuru Harcı yatırır (300 TL) DAVALI Tahkim Talebine Cevap Hakem Seçimi İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ HAKEM/HAKEM KURULUNUN Göreve başlaması Dosyanın hakem(lere)havalesi

10 ISTAC’ta Yargılama Nasıl İlerler?
HAKEM(LER) Görev Belgesi Usuli Zaman Çizelgesi DAVACI Dava Dilekçesi Replik DAVALI Cevap Dilekçesi Düplik HAKEM(LER) Duruşma Tahkikatın Sona Ermesi Karar

11 Tahkim akışı-devam DURUŞMA BAŞLAR HAKEM ÜCRETİNİ KAYBEDEN ÖDER.KARŞI TARAFA RUCU EDER. Hakemler Bilirkişi Atamaz. Taraflar konusunda uzman kişi/leri kendisi talep eder.(Ör:Kendi YMM i ) Taraflar Bilirkişi tayin etmişse ücreti taraflara aittir. Hakem Bilirkişi tayin etmişse ücreti hakemler tayin eder. HAKEM ÜCRETİNİ KAYBEDEN ÖDER.KARŞI TARAFA RUCU EDER. Duruşma Sonrasıhakemler bir tane dahasavunma alabilir.Yargılama sona erip,hakemlerkararı müzakere eder.Kararlar çoğunluk veya oy birliği ile alınır. ISTAC KARARLARI NEW YORK KONVANSİYONU GEREĞİ DÜNYANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDEDE GEÇERLİDİR.(3731 sayılı kanun) KARAR İMZALANIP,ISTACa ve taraflara yollanır. icra için ilğili yere yollanır.Hakem kararı bir daha yargılanmaz.

12 İLETİŞİM İstanbul Tahkim Merkezi TOBB Plaza Harman Sok. No: 10 K: 6  Esentepe Şişli İstanbul / Türkiye  P:   F:  


"İstac İstanbul tahkim merkezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları