TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
Sıcaklık ve Termodinamiğin Sıfırıncı Kanunu
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
GAZLAR.
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
6.Ünİte Madde ve IsI.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
ISININ YAYILMA YOLLARI
HAL DEĞİŞİMLERİ.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
ISI VE SICAKLIK.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ISI ve SICAKLIK.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
Radyasyon Gelen radyasyon Giden radyasyon Kısa dalga radyasyonu Uzun dalga radyasyonu.
Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin çeşitli tipleri.
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 3. HAFTA
ISININ YAYILMA YOLLARI
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ve ÖZ ISI
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
A K M Y İ.
S I C A K L I K.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 8 EKİM 2009.
ISI ve SICAKLIK.
ISI.
MADDE VE ISI.
MADDENİN HALLERİ.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR DÜŞÜNELİM GAZLAR.
ISI VE SICAKLIK.
Madde ve özellikleri.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISININ YAYILMASI.
Isının Yalıtımı.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
ISI ATMOSFERİN ISI DENGESİ YERYÜZÜ VE ATMOSFERİN DÜZENSİZ ISINMASI
..
Sıcaklık ve İletkenlik
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
MADDE VE ISI.
Sunum transkripti:

TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)

Üretim Planlaması Üretim planlaması, yemek deneyimi konusunda konuk beklentilerini karşılamak ve hatta aşmak için atılması gereken ilk adımdır. Üretim planlaması, ilgili yiyecek ve içecek işletmesinin farklı yapısına uygun olarak yapılmalıdır.

Üretim Planlaması Planlama çerçevesinde yapılacak ilk görev; mönü kalemlerinin üretim miktarlarının belirlenmesidir. Birçok işletme, geçmiş satış kayıtlarını inceleyerek, bir sonraki dönem için üretim miktarını tahmin etmeye çalışır.

YİYECEK ÜRETİM PLANLAMASININ AMAÇLARI

. Yiyecekleri pişirmenin dört önemli nedeni vardır. 1.Yiyeceğin tat ve lezzetini artırır. 2.Yiyeceğin yapısal değişikliğine olumlu katkıda bulunur. ör. pişirme ile birlikte et lifleri çözülür, sebze ve meyvedeki selüloz yumuşar dolayısı ile daha kolay çiğnenir ve hazmedilir. 3.İştahı açar ve mide öz suyunu harekete geçirir. 4. Birçok zararlı mikroorganizmayı yok eder.

Pişirme yiyeceklere yapılan ısı uygulamasıdır Yiyeceğin cinsine Zamana İstenilen lezzet ve alışkanlıklara Eldeki imkanlara göre Pişirme yöntemi(ısının transfer şekli) seçilir.

Yiyeceklerin hazırlanması - pişirilmesi, saklanması ve servisinde; ısı ve mekanik enerji önemlidir.

Sıcaklık artıkça hareket artar.

Sıcaklık termometre ile ölçülür 3 farklı ölçü birimi vardır. Celsius (°C) Fahrenhayt (°F) Kelvin Çevrim için; °F = °C × 1.8 + 32 °C = (°F – 32) / 1.8

YİYECEKLERE UYGULANAN ISI TRANSFERLERİ

Termodinamik kanunlarına göre ısı yalnızca bir yönde,yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğru transfer olur. İletimle (kondüksiyon) ısı transferi Taşınımla (konveksiyon) ısı transferi Işınımla (radyasyon) ısı transferi

İletimle (kondüksiyon) ısı transferi: Farklı sıcaklıkta iki kütlenin birbirine teması ile yapılan ısı transferidir. Isı enerjisi yüksek sıcaklıktaki bir objeden düşük sıcaklıktakine transfer edilir. Isının transferine aracılık yapan (pişirme kabı) kondüksiyon ısı iletimi ile pişen yemek ısı kaynağı

Taşınımla (konveksiyon) ısı transferi: Katı kütle ile, akışkan kütle arasındaki ısı transferi. Isı enerjisinin sıcaklıktaki farklılığa bağlı olarak sıvı veya gaz içinde taşınmasıdır. Aracılık edenler;su-yağ gibi sıvılar, hava-buhar hava yağ

Işıma (Radiation)ile ısı transferi: Temas halinde olmayan iki kütle arasında ışık yoluyla yapılan ısı transferi. Isı enerjisinin bir yerden başka bir yere elektromanyetik dalgalarla taşınmasıdır.