HCL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KRONİK LENFOSİTİK LÖSEMİ
Advertisements

HAİRY CELL LÖSEMİ Dr.Ramazan Gökdemir.
AKYUVARLAR (LÖKOSİTLER), GELİŞMELERİ VE SAYIMI
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
İNFLAMATUAR KAS HASTALIKLARI
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
İMMÜN SİSTEMDE DEĞİŞİM YAŞAYAN BİREY VE AİLENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Sultan Kav 21 Ekim 2013.
KRONİK LENFOSİTİK LÖSEMİ
Doç. Dr. Güray Saydam Hematoloji Bilim Dalı
NON Hodgkin lenfoma(NHL). LENFATİK SİSTEM o Lenfatik sistem: Lenfatik sistem vücut savunma sisteminin bir parçasıdır. o Vücudun hastalık ve enfeksiyonlardan.
Kan Fizyolojisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
Nazal Polipli Hastalarda karakteristik IL-25/IL-33 cevaplı Th2 hücreler ve mukozadaki Th1 hakimiyeti Giriş Nazal polip: mukozada kronik enflamasyon zemininde.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Somatik Reseptör Geni Üretimi , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
PROTEIN METABOLIZMASı BOZUKLUKLARı 1. Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Beslenim eksikli ğ i (malnutrisyon)
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ Dr. Fatoş Yalçınkaya.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
LÖKOSİT HASTALIKLARI Lökosit sayısı 5-10 bin arasında değişir
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
GEZEGENLER bilgidagi.com.
VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
İnteraktif Olgu Sunumu
EPİDEMİYOLOJİ.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
TAKD Olgu Tartışması Toplantısı
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Tek-gen Hastalıkları.
KAN TERİMLERİ Yrd. Doç. Dr. Mukadder GÜN.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
Tek-gen Hastalıkları II
MAKSİLLER SİNÜSÜN MANTLE HÜCRELİ LENFOMASI: OLGU SUNUMU
MİYELODİSPLASTİK SENDROMDA SİKLOSPORİN’İN ETKİNLİĞİ Mehmet Rami Helvacı*, Hasan Kaya*, Atilla Yalçın** *Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları.
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Tanım Kemik iliğinde hemopoetik hücrelerin primer olarak lökositlerin neoplastik proliferasyonu lösemi olarak tanımlanır. Sağlık Slaytları
Grup B.
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
TEMEL İMMÜNOLOJİ (II) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM DR.MURAT AKIN
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Hücresel ve Hümoral Immünite
Grup A.
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
AKUT POST-STREPTOKOKSİK GLOMERÜLONEFRİT
Sunum transkripti:

HCL

Hair Cell Lösemi (HCL) HCL ilk olarak1958 yılında (Bouroncle ve ark) tanımlanmıştır. Nadir görülen, yavaş seyirli, B-hücreli kronik lenfoproliferatif bir hastalıktır Tüm lösemiler arasında görülme sıklığı %2 Erkek:Kadın oranı; 4.5:1 Ortanca görülme yaşı 50

 Kemik iliğini ve dalağın kırmızı pulpasını infiltre eden  0val veya yuvarlak nukleuslu  Hücre yüzeyinde ince sitoplazmik uzantıları olan  Mononükleer hücrelerdir

 Splenomegali  Pansitopeni  Monositopeni Hairy cell hücreleri Hastaların yaklaşık dörtte biri tanı sırasında asemptomatiktir. Genellikle, tanı sırasında hastaların yarısında görülen pansitopeni ile ilişkili semptomlar ortaya çıkar  Splenomegali  Pansitopeni  Monositopeni Hairy cell hücreleri

DBA44+ AnnexinA1+ Cyclin D1+ V600E BRAF+ Annexin A1– Cyclin D1– Dolaşımdaki Malign Hücre Sayısı Düşük Orta Değişken MONOSİTOPENİ MEVCUT YOK Kromatin Retiküler ,ağsı Yoğun Nuclolus Yok Belirgin Değişken Sitoplazma Soluk Gri renkte Tüysü projeksiyonlar görülür Değişken Tüysü projeksiyonlar Değişken stoplazmik uzantılar Değişken villöz projeksiyonlar Dalak Tutulumu Kırmızı Pulpa Beyaz Pulpa Kemik İliği Tutulumu Retikülin Fibrozis İntertisyel Difüz patern Belirgin Retikülin Fibrozis Sinusoidal , intertisiyel de olabilir Yok Nodüler intrasinusoidal olabilir İntrasinüzoidal İntersiyel veya noduler olabilir. FLOW CD11c+, CD19+, CD20+ bright, CD22+, CD25+, CD103+,CD123+, FMC7+, kappa or lambda (strong) CD11c+, CD19+, CD20+, CD22+, CD27+, CD79b+, CD103+, FMC7+, kappa or lambda strong Negative for CD25–, CD123– FMC7+, kappa or lambda strong CD11c+/–, CD103+/–, CD19+. CD20+, kappa or lambda+ İMMÜNOHİSTOKİMYA DBA44+ AnnexinA1+ Immuno-TRAP+ Cyclin D1+ V600E BRAF+ Annexin A1– Immuno-TRAP– Cyclin D1– V600E BRAF– DBA44+/– DBA 44 CD72 TRAP pozitifliği HCL için spesifik bir bulgu olmayıp, prolenfositik lösemi, Sézary sendromu ve yetişkin T hücreli lösemi/lenfomada da pozitif olabilir.

HCL-v  Hairy cell variant (HCL-V) nadir görülen B lenfositlerden köken alan kronik lenfoid bir malignite  HCL’lerin %10-20’sini kronik lenfoid malignitelerin ise %0.4’nü oluşturur  Ortanca görülme yaşı 71’dir ve cinsiyet farkı saptanmamıştır  HCL-V, HCL den klinikopatolojik olarak farklı bir tablo  HCL’den daha agresiftir ve yaşam süresi HCL’den anlamlı derecede daha kısadır. HCL-V’li olgular Splenomegali, nötropeni ve monositopeni olmaksızın yüksek lökosit sayısı ve kolay aspire edilen hiperselüler bir kemik iliği ile karakterizedir.

HCL Kilo kaybı, tekrarlayan infeksiyonlar, masif splenomegali. Hb< 10 g/dL Nötrofil < 1000 Platelet < 100.000 Tedavi Endikasyonu Var mı? TAKİP TEDAVİ