YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİPİD METABOLİZMASI.
Advertisements

FUTBOL VE BESLENME BESLENME
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Lipoproteinler.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
PLAZMA LİPİDLERİ VE ATEROSKLEROZ I
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı
Lipoprotein Metabolizması
Protein Metabolizması
LİPİDLER.
Lipoproteinler: Yapıları, sınıflandırılmaları ve özellikleri
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
LİPİDLER VE LİPOPROTEİN METABOLİZMASI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XII
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
VİTAMİNLER.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
LİPİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Sağlıklı Beslenme.
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
LİPİTLER II.
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için hidrojenin oksijene oranı 2:1 dir. Stearin için 18.3:1 dir.

YAĞLAR vücutta; -Derialtında (% 90) -Periton boşluğunda -Kas lifleri arasında -Böbrek ve ovariumların çevresinde -Kalp ve karaciğer çevresinde de bir miktar yağ bulunur.

YAĞLAR, uzun hidrokarbon (hydrocarbon) zincirleridir YAĞLAR, uzun hidrokarbon (hydrocarbon) zincirleridir. Hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur.

Yağlar; Basit Yağlar (Simple Lipids) Birleşik Yağlar (Compound Lipids) Türemiş yağlar (Derived Lipids)

Basit yağlar; başlıca trigliseridleri içerdikleri için triacylglycerol da denir. Vücut yağının %95 trigliserit şeklindedir. İki farklı atomun kümelerini içerir. Gliserol (glycerol) ve yağ asitleri (fatty acid)

Yağ Asitleri Saturated (Doymuş ) yağ asitleri (margarin, çiçek yağı, peynirde, yumurta sarısı,hayvansal gıda) Unsaturated (Doymamış) yağ asitleri olmak üzere 2 temel yapısı vardır.(msır özü yağı, soya yağı,

Birleşik yağlar; trigliserit ve diğer kimyasalların birleşimini içerir. Fosfolipidler ve diğer bileşik yağ glycolipid dirki yağ asitlerinin CHO ve nitrojenle birleşmesidir. Lipoproteinler, trigliserid veya fosfolipidlerin proteinle birleşmesiyle özellikle karaciğerde şekillenir.

Lipoproteinlerin 5 tipi bulunur Cylomicron (kilomikron): Bağırsak mukoza hücreleri tarafından yapılırlar. Lenf yollarına ve bu yolla dolaşım yoluna girerler. Trigliserit miktarı yüksektir. VLDL(çok düşük dansiteli lipoprotein): Karaciğerde yapılır .trigliserit miktarı yüksektir. Yağ dokuya yağ asidi taşımakla görevlidir.

LDL( düşük dansiteli lipoprotein ):VLDL nin metabolizması sonucu karaciğerde oluşur. Kolesterol yönünden en zenginidir. Doku hücrelerine kolesterol taşımakla görevlidir. HDL( yüksek dansiteli lipoprotein ): Fosfolipidleri ve kolesterolü dokulardan karaciğere taşımakla görevlidir.

Türemiş yağlar; Basit ve birleşik yağların ürünlerini içerir. Kolesterol en çok bilinen yağ türüdür. Kolesterol yağ asitlerini içermez. Fakat yağların bazı kimyasal ve fiziksel özelliklerini içerir. Dışarıdan yiyeceklerle alınır veya hücrelerin içinde de sentezlenir. Karaciğer sentez bakımından en hızlı ve en aktif rol oynayan (% 70) bir organdır.

KOLESTEROLÜN GÖREVLERİ: Kompleks vücut hareketlerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Plazma (kan) membranlarının gelişimi için, D vitamininin sentezlenmesinde, Adrenal Gland hormonları gibi ostrojen,androjen ve progesteron gibi ikincil cinsiyet karakterinden sorumlu hormonlar üzerinde önemli rol oynar. Safranın düzenlenmesinde önemli rol oynar

YAĞLARIN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ Vücudun en büyük enerji deposudur Vücudun önemli organlarını korur Soğuk ortama karşı vücuda ısı vererek korur Yağlar, yağda eriyen vitaminlerin alınıp emilmesi için taşıyıcı görevi görür. Bu vitaminler;A,D,E ve K vitaminleridir. Mide boşalmasını geciktirdiklerinden doygunluk hissi verir.

TEŞEKKÜRLER...