SIZMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Arz Analizleri Azalan Verimler Yaklaşımı Arz Analizleri Azalan Verimler Yaklaşımı.
ARAZİ TESVİYESİ.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
UYGULAMALAR_7 YÜZEYSEL AKIŞ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
YER MANYETİK ALANI.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
ZEMİN NEMİ-HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
PLANLAMA (FİZİBİLİTE) RAPORU
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
BÖLÜM 2: TALEP VE TÜKETİM TEORİSİ
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
HEYELANA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Hidrograf Analizi.
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

SIZMA

Sızmanın Tanımı ve Önemi Yeryüzüne düşen yağışın bir bölümünün yerçekimi kuvvetleri yanında kapiler ve moleküler çekim kuvvetleri de etkisiyle zemin daneleri arasında aşağı yönlü ilerlemesine sızma denir. Sızma olayı neticesinde zemin nemi bölgesindeki su oranı yükselir ve bölge yeterli doygunluğa ulaşırsa yüzeyaltı akış oluşabilir. Yeraltı Suyu Doymuş Bölge Yeraltısuyu Beslenmesi Doymamış Bölge Yağış Zemin Nemi Bölgesi Kapiler Saçak SIZMA Sızma; Yağışın yüzeysel akışa geçen kısmının belirlenmesinde ve taşkın debilerinin hesaplanmasında Erozyon kontrol çalışmalarında sızmayı arttırıcı çalışmalarda Sulama sistemlerinin ve yöntemlerinin belirlenmesinde Yeraltı suyunun beslenmesinde önem arz etmektedir. Yağışın Özellikleri ( Yağışın şiddeti ve süre içerisindeki dağılımı) Zemin Özellikleri (Zeminin granülometrisi, içerisindeki organik kalıntılar, yağış öncesi nem durumu) Yüzey Özellikleri (Yüzey sıkılığı, yüzey eğimi, bitki örtüsü, tarımsal faaliyetler) Suyun Özellikleri (Tuzluluk) Sızmayı Etkileyen Faktörler

Sızma Kapasitesi It fo rt ft fc Δt Yağış Hiyetografı   Yağış Hiyetografı Sızma Kapasitesi Eğrisi SIZMA AKIŞ fo fc Δt ft rt It Sızma Kapasitesi f (mm/saat) Yağış Şiddeti I (mm/saat)

Sızma Kapasitesinin Ölçülmesi Doğal bir arazide sızma kapasitesi bir noktadan diğerine çok büyük değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle havzayı yada araziyi temsil edebilecek temsili noktalarda «infiltrometre» denen aygıtlarla ortalama sızma eğrisi çıkartılabilir. İnfiltrometreler sabit bir su yükü altında zeminin sızma kapasitesinin ölçebilen halka şeklindeki sızdırma borularıdır. Çift Halkalı İnfiltrometre Tek Halkalı İnfiltrometre

Sızma Hızı (Gerçek Sızma) SIZMA AKIŞ Δt ft rt It Sızma Kapasitesi f (mm/saat) Yağış Şiddeti I (mm/saat) st=It rt=0 st=ft rt=It-ft

Yağış Şiddeti I (mm/saat) Sızma İndisi Φ (mm/saat) Sızma İndisleri Büyük havzalarda standart sızma eğrisinin yeter doğrulukta tanımlanamaması nedeniyle, yağış süresince sabit kaldığı varsayılan ortalama bir sızma hızı (sızma indisi) kullanılmaktadır. Sızma indisleri havzanın sulak dönemlerinde ve yeterli uzun süreli yağışlarda gerçeğe daha yakın sonuçlar vermektedir. Uygulamada sıkça kullanılan 2 çeşit sızma indisi vardır. Bunlar Φ ve W indisleridir.. (R) Akış Yüksekliği Δt Φ Yağış Şiddeti I (mm/saat) Sızma İndisi Φ (mm/saat) ty