BESLENME VE DİYETETİKTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
.. HASTANEMİZE HOŞ GELDİNİZ. .. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN TARİHÇESİ 20 Mayıs 1955 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
. Hülya SUFRACI PSi. Dan ve Reh. Öğr YGS- LYS 2015 Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi.
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYET TOPLULUĞU
SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KATSAYI ENGELİ KALKTI
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
LYS ADAY BİLGİLERİ SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
FATİH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR BÖLÜMÜ Meslekİ Bilgilendirme ve Tanıtım Sunumu.
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015/2016 BAHAR DÖNEMİ PROGRAMLARI.
LYS ADAY BİLGİLERİ SINAV ADITARİHSAAT LYS-1 ( MATEMATİK ) LYS-2 ( FEN BİLİMLERİ ) LYS-3 ( EDEBİYAT-COĞ. )
Turkish Veterinary Medical Association SU HAYVANLARI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
biyoteknoloji ve önemi
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) GÖLCÜK RAM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ 2016.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
Sağlık Fiziği Anabilim Dalı. Program Adı: Sağlık Fiziği Programın bağlı olduğu Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bağlı olduğu Anabilim Dalı: 2012 den.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneği
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI’NA HOŞGELDİNİZ… Daire Başkanı Saadet İLBAY.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF DERS PROGRAMI.
Farmakovijilans Sorumlusu
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Beslenme İlkeleri - 4.
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
TIBBi LABORATUVAR TEKNiKLERi PROGRAMI
Sunum transkripti:

BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR I

Beslenme ve sağlık üzerine ilk eğitimin MÖ 6000 ‘lerde eski Mısır'da yapıldığı bilinmektedir. Geleneksel Çin eğitiminin ise MÖ 2500’lerde Sarı imparator Huang Ti zamanında yapıldığı belirlenmiştir.

MÖ 600-300 yılları arasında eski Yunan ve Roma bilginlerinin öğretilerinde, orta çağdaki kayıtlarda besin, beslenme ve sağlık eğitimi ve uygulamaları hakkında bilgiler bulunmaktadır. Batı tıp bilimi gelişirken de Arap kültüründen ve İslam bilginlerinden yararlanmıştır.

Beslenme; biyokimya, kimya, fizyoloji, fizik, mikrobiyoloji, epidemiyoloji, psikoloji, tıp, ekonomi, ziraat, veterinerlik, sosyoloji ve istatistik bilim dallarının bir sentezidir.

yoğurt vb. gibi ürünleri kullanmışlardır. Henüz besin ögeleri bilinmezken,tarihsel akış içinde insanlar, beslenme yetersizlikleri sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukları tedavi etmek amacı ile karaciğer, sebze-meyve, maya, mayalı ekmek, yoğurt vb. gibi ürünleri kullanmışlardır. Besin ögesi; tüketilen besinlerin bileşiminde bulunan, insanların yaşamsal işlevler için gereksinim duyduğu kimyasal maddeler.

Araştırıcılar 1940'da yeterli bir diyeti; amino asitler, vitaminler, Her gün yenilen-içilen besinlerin tümüne diyet adı verilir. Araştırıcılar 1940'da yeterli bir diyeti; amino asitler, vitaminler, yağ asitleri, karbonhidratlar ve inorganik elementler olarak 50'den fazla kimyasal bileşiği içermesi gerektiği şeklinde tanımlamışlardır. Yenilebilen ve yenildiğinde yaşam için gerekli besin ögelerini sağlayan bitki ve hayvan dokuları “Besin” olarak tanımlanır. Gıda ve yiyecek gibi kelimeler besine eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Beslenme Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin insan vücudunda kullanılmasıdır. Beslenme, canlı organizmalar ile besinler arasında oluşan bütün etkileşmeler üzerinde çalışan bir bilimdir.

“Beslenme Bilimi” terimini ilk kez, Cont Rumford, 1795 yılında yoksul insanlara yiyecek yardımı yaptığı sırada kullanmıştır.

Diyetetik Beslenme biliminin ilkelerinin uygulanması sonucu; hastalıkların oluşumunun engellenmesi, hastalıkların tedavisi, hastalık komplikasyonlarının azaltılması amaçlı beslenme planlamasının yapılması ise "Diyetetik" olarak tanımlanmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik bilimin; besinler, beslenme ve sağlığa uygulanması sanatıdır.

Beslenme ve Diyetetik; sosyoloji, psikoloji, ekoloji, iktisat gibi sosyal bilimlerin yanı sıra daha çok kimya, biyokimya, biyofizik, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi ve besin teknolojisi gibi birçok bilim dalı ve disiplinin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan bir bilim dalıdır.

Sağlık hizmetlerinin multi-disipliner bir ekip tarafından yürütülmesinin gereğine inanan Prof. Dr. İhsan Doğramacı önderliğinde, 1954 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan Çocuk Sağlığı Kürsüsü’nden sonra, farklı disiplinlerden sağlık çalışanlarının yetiştirilmesi amacıyla “Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu” kurulmuştur. Türkiye

Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Bu yüksekokul bünyesinde, 1962 yılında açılan “Diyetetik Programı” Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün, dolayısıyla Türkiye’de “Diyetisyenlik” eğitiminin başlangıcı olmuştur.

Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik eğitimi, 1962 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde başlamıştır.

Türkiye’deki ilk diyetisyenler 6 Haziran 1966 tarihinde mezun olmuştur. İlk diyetisyenlerin mezun olduğu bu tarih, mesleğin 20. yılının kutlandığı 6 Haziran, 1986 yılından itibaren, “Diyetisyenler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu tarihten itibaren her yıl 6 Haziran çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlanmıştır.

Beslenme ve Diyetetik alanında artan öğretim elemanı ihtiyacını karşılayabilmek için, 1968 yılında“Beslenme ve Diyetetik Programı” Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Programı olarak açılmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün dördüncü yıl mezunlarını verdiği 1969 yılında; meslek mensuplarını bir çatı altında toplayacak, mesleki gelişimlerine destek verecek, mesleki uygulamalarına yönelik standartları oluşturacak yasal düzenlemeleri sağlayacak bir meslek örgütüne gereksinim duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda, 1969 yılında “Türkiye Diyetisyenler Derneği” kurulmuştur.

Nisan 2004’te Türk Standartları Enstitüsü tarafından TS13114 kodu ile Diyetisyen tanımı yayınlanmıştır Daha sonra 5 Mayıs 2005 tarih ve 25806 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte yapılan değişikliklerle diyetisyen tanımı belirlenmiştir.

Diyetisyenlerin yaşadığı yasal sorunların çözümünde etkili olan önemli bir gelişme, 26 Nisan 2011 yılında 6225 sayılı kanun ile çıkan meslek yasası olmuştur. Buna göre, Diyetisyen; beslenme ve diyetetik alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun, sağlıklı bireyler için sağlıklı beslenme programları belirleyen, hastalar için tabibin yönlendirmesi üzerine gerekli beslenme programlarını düzenleyen, toplu beslenme yerlerinde beslenme programları hazırlayan ve besin güvenliğini sağlayan sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır.

Sosyal Bilimler Fizyoloji İletişim Diyetisyen Biyokimya Davranış Bilimleri Temel Tıp Bilimleri Yönetim Beslenme Besinler

Diyetisyenlik; Besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, Değerlendiren, Çözüm yolları bulan, Var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, Bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, Hastalıklarda ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, Eğitim veren, bu programları uygulatan ve izleyen yetkili tek meslek alanıdır.

1998 yılında Erciyes Üniversitesi’nde, 1999 yılında Başkent Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik Bölümleri açılmıştır. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2007