PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
Advertisements

Yüksek Riskli Gebelikler
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK
VEYT Türkiye Venöz Yetmezlik Taraması
Multivitamin Use and the Risk of Mortality and Cancer Incidence
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Ayşegül Yıldız1, Özgül Karayurt2
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
T088-S TRES Y ÖNETIMI. 1 Sağlık Farkındalık Programı 2012 Stres yönetimi.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanteri
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Giriş Genel populasyondaki VKİ artışının yansıması olarak; son 20 yıl içinde doğum servislerine başvuran obez kadın oranı iki katından daha fazla artmıştır.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Kayseri İlinde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışanların Anksiyete ve Depresyon Düzeyinin Değerlendirilmesi Dr. Fatma Gündoğan1, Paramedik Zeynep.
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Dr. Esranur Akbulut KTÜ Aile Hekimliği AD
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
CİNSEL SAĞLIK SORUNLARINDA
Balneoterapi uygulama
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
ARŞ.GÖR.DR.KEVSER AYAR KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞ AD
Mevlüde ERGEN, Fatma ARIKAN
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Kronik Ağrılı Hastalarda Ağrı Duyarlılık Anketinin Türkçe Validasyonu
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN AKYOL, DR MERYEM EKEN SÜLEYMANİYE KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

Amaç Premenstrual Sendrom (PMS) fiziksel ve psikolojik semptomlara neden olduğundan, cinsel yaşam üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. PMS' li kadınlarda cinsel fonksiyon ve cinsellikle ilişkili kişisel stres arasındaki ilişki henüz incelenmemiştir.

PMS' nin kadın cinsel yaşamı üzerindeki etkilerini araştırmak. PMS' si olan kadınlarda cinsel fonksiyonları ve cinsel stresi değerlendirmek.

MATERYAL-METOD Şubat 2014-Ocak 2016 tarihleri arasında Süleymaniye Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma başvuran hastalarda yürütülmüştür.

18- 40 yaş arası,semptomları PMS' yi düşündüren, gebe olmayan, fizik muayenesi normal, önemli bir sistemik hastalığı olmayan, olan, vitamin, oral kontrasetif, hormonal ve psikotropik ilaç kullanmayan, laktasyon döneminde olmayan, Türkçe okuyabilen, yazabilen ve konuşabilen hastalar çalışmaya dahil edildi.

Anksiyete bozuklukları, premenstruel disforik bozukluk, depresyon, migren, kronik yorgunluk sendromu, irritabl bağırsak sendromu, distimik bozukluk, majör depresif bozukluk, tedavi edilmemiş hiper-hipotiroidizm, kortizol fazlalığı, diyabet, kalp-damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, anamnezde histerektomi, ooferektomi veya mastektomi olması, antipsikotik, antihipertansif, antidepresan, antihistaminik, benzodiazepinler de dahil olmak üzere cinsel fonksiyonları etkileyen ilaçların kullanımı ve hastaların menopoz döneminde olması dışlama kriterlerindendir.

Araştırmaya dahil olma ve dışlama kriterleri sağlandıktan sonra katılımcılar Beck depresyon envanteri (BDI) doldurdular. Beck depresyon skoru< 17 olan hastalara demografik özelliklerini değerlendiren anketler (yaş, gravida, parite, boy, kilo, evlilik süresi, aile geliri) yapıldı.

Daha sonra hastalara PMS tanısını doğrulamak için ileriye dönük olarak 2 ay boyunca sorun şiddeti günlük kayıt çizelgesi (DRSP) doldurmaları istendi.

Bir sonraki adımda; Cinsel işlev; Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI) ile cinsellikle ilişkili kişisel stres Kadın Cinsel Distres Ölçeği Revize (FSDS -R) ile değerlendirildi.

Total FSFI skoru 26,55 olan hastalara cinsel fonksiyon bozukluğu tanısı konurken, FSDS –R skoru ≥11 olan hastalara cinsellik ile ilgili yüksek kişisel stres varlığı tanısı konmuştur.

BULGULAR 167 kadın çalışmaya katılma kriterlerini karşıladı. 167 kadının 9'u çalışmaya katılmayı reddetti. 6' sının Beck depresyon skoru ≥17 2'sine çalışma süresinde ulaşılamadı. 7' si DRSP formunu tamamlayamayarak çalışma dışı bırakılmıştır. Sonuçta 143 PMS vakası ve 73 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı.

İki grup arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı( p> 0.05).

PMS grubunda; Tüm FSFI domainleri ve toplam FSFI skoru kontrol grubuna göre daha düşük ( p <0,05). FSDS -R toplam puanı daha yüksek bulundu. (p <0,05).

PMS grubunun % 77. 6' sı ve kontrol grubunun % 27 PMS grubunun % 77.6' sı ve kontrol grubunun % 27.3'ünde cinsel işlev bozukluğu vardı. Cinsellik ile ilgili kişisel stres oranı PMS grubunda % 51.7 iken, kontrol grubunda % 24.5 idi. Gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı saptandı( p <0.05).

Her iki grupta FSFI ve FSDS-R toplam puanları arasında negatif ve anlamlı bir korelasyon saptandı (p< 0.001). PMS grubunda korelasyon kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur.

SONUÇ Çalışmamızda PMS grubunda hastaların daha fazla cinsel işlev bozukluğu ve daha yüksek cinsellik ile stres düzeylerine sahip olduğu görülmüştür.