Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK"— Sunum transkripti:

1 EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK
ERKEK MENOPOZU EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK

2 ERKEK MENOPOZU Erkeklerde yaşlanmaya bağlı hormonal değişiklikler bazan “Erkek Menopozu”olarak isimlendirilir. ANDROPOZ şeklinde isimlendirenler de vardır. Son zamanlarda PADAM ( Partial Androgen Deficiency in Aging Men ) olarak isimlendirilmektedir. Yaşlı erkek hipogonadizm’i

3 ERKEK MENOPOZU

4 ERKEK MENOPOZU Yaşlılık ; Genetik faktörlere Fiziksel
Beslenme şekline Cinsel Yaşam tarzına Sosyal Ek patolojilere Psikolojik Bilişsel Fonksiyonlarda ilerleyici bozulma halidir.

5 ERKEK MENOPOZU Yaşlılık sınırı ? Genelde kabul edilen 65 yaş üzeri
Kinsey ve ark.(1948) 65 yaş ED %25 Massachussets Erkek Yaşlanma çalışması Komplet E.D yaş %5.1 70 yaş % 15

6 ERKEK MENOPOZU Yaşlılıkta cinsel aktiviteyi bozan nedenler:
Erkeğe ait nedenler; Partner yokluğu Sağlık sorunları Kullanılan ilaçlar Değişen vücut imajı Hormon azlığı , cinsel ilgi ve istekte azalma , E.D

7 ERKEK MENOPOZU Partnere bağlı nedenler ; Sağlık sorunları Disparoni
Cinsel ilgi ve istek azlığı Depresyon ve anksiete varlığı Çevresel Faktörler :Kültürel faktörler,dini inançlar,kendine ait özel bir ortamın olmaması

8 ERKEK MENOPOZU Erkek sex karakterlerini androjenler belirler.
En önemli androjenler , Testosteron ve DHT Testosteron ‘un %95’i testis,%5 surrenalden salınır. DHT hedef organlarda 5 alfa Redüktaz enzimi yoluyla testosterondan oluşur.

9 ERKEK MENOPOZU Sağlıklı kişilerde günlük testosteron düzeyi
300 – 1000 ng/dl arasında değişir. Testosteron’un % 65’i SHBG ,% 35 albumin %1-2 serbest. Biyolojik aktif T , serbest ve albumine bağlı testosteron’dur.

10 Testosteron Etkileri

11 ERKEK MENOPOZU Hormonal değişiklikler yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Kadınlarda kısa bir sürede hormon yapımı ve ovulasyon son bulur. Erkeklerde ; testosteron yapımı ve biyoaktivitesi yavaş yavaş ve kısmi azalır. Kişilere bağlı farklılıklar gösterir.

12 ERKEK MENOPOZU Erkeklerde testosteron düzeyi yaşa göre değişiklik gösterir. Puberte de ve 30’lu yaşlara kadar en yüksek , 30 ‘ lu yaşlardan sonra her yıl %1 azalır. 70 yaşlarında testosteron düzeyi yaklaşık %50 azalmıştır.

13 ERKEK MENOPOZU Erkeklerin bir bölümü normalden düşük testosteron düzeyine karşın belirti ve semptom göstermeyebilir. Testosteron azlığı etkileri ; Cinsel fonksiyon değişikliği, Enerji ve aktivite (fiziksel) değişiklik, Psikolojik değişiklikler , Vazomotor değişiklikler , şeklindedir. Yıllarca farkedilmeden yaşanabilir.

14 ERKEK MENOPOZU Cinsel fonksiyondaki değişiklikler:
Cinsel istek ve ilgi azalması(Libido ) E.D ( Erektil Disfonksiyon ) Spontan ereksiyonlarda (uyku) seyrekleşme Testislerde küçülme ve yumuşama , infertilite . Ejakulat projeksiyonunda azalma,ejakulasyon sonrası refrakter periyotta uzama. Ejakulat volumünde azalma.

15 ERKEK MENOPOZU Vazomotor Bozukluklar Sıcak basma atakları ,
Aşırı terleme , Uykusuzluk (insomnia) , Çarpıntı

16 ERKEK MENOPOZU Fizik Değişiklikler Vücut yağ oranında artma ,
Kaslarda erime , azalma , Güç kaybı,dayanıklılık azalması , Kemik dansitesinde azalma , Memelerde şişme ve hassasiyet (jinekomasti) Kıllanmada azalma , Genel kırgınlık .

17 ERKEK MENOPOZU Psikolojik Değişiklikler
Motivasyon azlığı ,zihinsel yorgunluk Kendine güvende azalma , Üzüntülü ve depresif olabilir, Unutkanlık , Konsantrasyon azlığı , Sinirlilik,huzursuzluk .

18 ERKEK MENOPOZU Unutmamak GEREKİR ;
Bütün bu belirti ve semptomlar yaşlanmanın normal bir parçası olabilir.Veya ; Kullanılan ilaçların yan etkileri , Tiroid sorunları , Aşırı alkol tüketimi , Depresyon,anksiete(yaşlılık,emeklilik v.b) olabilir.

19 ERKEK MENOPOZU Erkeklerde depresyon her zaman hüzün,keder,bunalım şeklinde olmaz. Bazan, aşırı çalışma, aşırı alkol tüketimi,illegal ilaç kullanımı, riskli aktiviteler seçme şeklinde ortaya çıkabilir.

20 ERKEK MENOPOZU TANI Öykü:PADAM semptomlar kompleksi olması
nedeniyle iyi bir öykü almak önemlidir. Fizik Muayene: Pubik kıllanma ve genel kıl dağılımı, testislerin hacim ve kıvamı,meme muayenesi,rektal muayene . Şüpheli durumlarda TRUS + biopsi Laboratuar : PSA , Total testosteron düzeyi TT düşük veya sınırda ise TT tekrar +SHBG,LH,FSH,PRL,serbest T

21 ERKEK MENOPOZU TEDAVİ (ED) , oral İlaçlar,vakum cihazı,İK enj. V.b
Sağlıklı yaşam tarzı; diyet,günlük fiziksel aktivite, Androjen replasman tedavisi

22 ERKEK MENOPOZU TEDAVİ Testosteron eksikliğini (defisid ) yerine
koyma( replasman ) şeklindedir. Enjektabl testosteron esterleri, Oral testosteron , Transdermal ( sirkadyen ritme yakın )

23 ERKEK MENOPOZU TEDAVİ Androjen replasman tedavisinin yan etkileri ve izlem : Prostat Ca , Polisitemi , Karaciğer fonksiyonları , kan lipidleri , Sıvı retansiyonu

24 SONUÇ Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir…
Çıktıkça yorgunluğunuz artar, Nefesiniz daralır ama görüş alanınız genişler. Beynimiz,yeni tecrübeler keşfettiği sürece İnsan genç sayılır. W.E. Gladstone


"EFSANE Mİ , GERÇEK Mİ Prof.Dr. Metin SEVÜK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları