NEICC KUR’AN SEMINERI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

KUR’AN ÖĞRETİMİNDE METOD HATALARI,EKSİKLİKLER VE ÇÖZÜM YOLLARI İbrahim TUNÇ / Başimam -Hatip Yenibosna Selçuk Hatun Camii.
Her Grup için Hedefler Belirlenir
Kur’an- ı seri okuma, harflerin ve kelimelerin birbirine seri bağlanması ile elde edilir. Bu sebeple cezim ve şedde anahtar mesabesindedir. Şematik ve.
Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
KUR’AN-I KERİM ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
2010 YILI ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (1 ağustos-31 aralık) Hazırlayan: İbrahim TUNÇ.
EK ÖĞRETİM PROGRAMLARI UYGULAMA ESASLARI
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
Hazırlayan;Allah c.c. Bir kulu.
İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIFLAR
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
KADİR GECESİ.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
BAŞAKŞEHİR EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA PROJE SINIFLARI
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
GÜRÇEŞME ANADOLU LİSESİ
1.DÖNEM 2. VELİ TOPLANTISI Güven CILIZ HOŞ GELDİNİZ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
BAŞAKŞEHİR EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ İNGİLİZCE PROJE SINIFLARI İngilizce Proje sınıflarının temel hedefi; Öğrencilerimizin mezun olduklarında.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Verimli Ders Çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Cemaatle Namaz ..
HAYRULLAH KEFOĞLU ANADOLU LİSESİ
7. BÖLÜM KAVRAM, BECERİ ve SOSYAL BECERİ ÖĞRETİMİ ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK.
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
4. İbadetlere Devamlılığı
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
En fazla ödül kazanmış olan İngilizce Dil Eğitimi Programı.
Nitelikli Kur’an Tilâveti
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
5. ADIM Dinlenme Sürelerini Düzenle. İşçinin kaç tür dinlenme hakkı bulunmaktadır? İşçilerin; Ara dinlenmesi Hafta tatili dinlenmesi Ulusal Bayram ve.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Milli Eğitim Dergisi Yıl 2000 Sayı 146.
Hızlandırılmış hoca yetiştirme programı
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
VERİMLİ VE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ CUMHURİYET İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
YAYGIN HATALAR.
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
Kitap Okuma Projesi “KİTAP OKU[YORUM]”
TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER
1 /A Sınıfı Veli Toplantısına HOŞGELDİNİZ Ramazan SERİNOĞLU
Diyadin İlçe Müftülüğü Haziran 2017
HARFLERİN MAHRECLERİ مخارجُ الحروفِ
KUR’AN-I KERİM.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
YENİ YÖNTEM VE TEKNİKLER
KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ
Sunum transkripti:

NEICC KUR’AN SEMINERI

KUR’AN DERSININ MAHIYETI, KURAN’IN TEFSIRINDEN ZIYADE TILAVETIYLE (mahrecli ve tecvidli okuma )ILGILIDIR, YANI “TILAVET”. Ve en onemlisi Kur’an’i sevdirmek icindir. خَيرُكُمْ مَن تَعَلَّمَ القُرْاۤنَ وَعَلَّمَهُ “Sizin en faziletliniz Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” “Ummetimin en şereflileri kuranı ezberleyenlerdir”

YUZUNE OKUMADA DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR OGRETMENLER SINIF VE SEVIYELER METOD VE TEKNIKLER KAYNAKLAR YUZUNE OKUMADA DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR EZBER DERSINDE DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR

OGRETMENLER FEM-I MUHSIN OLMALI (eger bir yerde fem-i muhsin bir hoca yoksa orada hs okulu yapmamak daha hayirlidir, hocalarin femi muhsin olmasina gayret gosterilmelidir. Su - kap) EN AZ 1ST LEVEL CERTIFICATE (IJAZAH)SAHIBI OLMALI NAMAZ DUALARI VE SURELERI-1 KITAPCIGI EZBERINDE OLMALI (mahrec ve tecvidiyle ezberinden okuyabilmeli) KURAN OGRETME TECRUBESI OLMALI- en az bir kere mentor olmus olabilir OGRETMENIN GUNLUK VE DONEMLIK DERS PLANI VE COCUKLAR ADINA HEDEFLERI OLMALIDIR.

SINIFLAR HER OGRENCININ SEVIYESI BELIRLENMELI SINIFLAR SEVIYEYE GORE (sayisi cok olmamak kaydiyla) YERLESTIRILMELI SEVIYE BELIRLEMEDE UC KISTAS (MAHREC, AKICILIK VE TECVID) (orn: mahrec 4p, akicilik 4p, tecvid 2p) (ornek chart puanlama tablosu goster) SINIFLAR 3 VEYA 4 SEVIYEYE GORE SEKILLENMELI (1ST-elif ba/2nd Kur’an’a yeni baslayanlar/3rd Hatim edebilecekler/4th bir kac kere hatim etmis olup tecvid uygulayabilenler) DERS SURESI DERSIN SEKLINE GORE AYARLANMALI. Orn: yuzunden ve ezber dersleri seklinde ikiye ayrilabilir. (40dk-40dk seklinde) HER SINIFIN GUNLUK, YILLIK VEYA DONEMLIK HEDEFLERI OLMALI (ORN: 10 namaz suresi 9 dua ezberi, Kur’an’a gecme, yarilama veya hatim hedefleri) (GUNLUK: Bu gun su sureyi ta’limle calisacagiz gibi) Her ogrenci icin de ayri ayri hedef belirlenmeli.

METOD VE TEKNIKLER Belirlenen kaynaklari kullanma Arapca disinda hic bir alfabe kullanmama Harf Talimi (mahrec) Sema Arz Eda Koro Tecvid(teorik ve pratik olarak anlatma) Hatim kulturu ve takibi Hedef verme, Puanlama ve Odullendirme Takip Ihlas ,Azim ve Sebat

KAYNAKLAR NEICC namaz dua ve sureler kitapciklari 1-2-3 NEICC AND TUGHRABOOKS elif-ba cuzleri NEICC namaz dua ve sureler kitapciklari 1-2-3 Fatih Collak Kuran ogreniyorum cd si Fatih Collak Kuran Ta’limi videolari tecvid.org (Kuran tilavet usulu Turk usulu olmali) Okunacak hat Bilgisayar hatti (Define yayinlari)

Harf Ta’limi (Mahrec ve Elif-Ba Calismasi) Baslangic seviyesine kesin uygulamakla birlikte diger seviyedeki siniflara en az bir ders mahrec calismasi(harf ta’limi) icin vakit ayirilmalidir. Ornek calisma: https://www.youtube.com/watch?v=6B01 T8fWltI Mahrec yerleri ayni, sifatlari farkli olan harfler ozellikle uzerinde durulmalidir.

Mahrec yerleri tablosu ((ح خ هـ ( ذ ز ظ) ( ث س ص ) )

Sema’ Metodu Işitme ve duyma yoluyla öğrenme/öğretme metodudur. Bu usûlde hocanın okuması ve öğrencinin dinlemesi esastır. Peygamberimiz Kur’an’ı ilk defa sema’ metodu ile Cebrail (a.s.) den almıştır. Ashabına da bu metotla öğretmiştir. “kulak kırılmadan ağız kırılmaz”

Arz ve Eda Metodu Kur’an kıraatinde öğrencinin hocasına ders okuması için kullanılan bir kavramdır. Peygamberimiz saw ile hz Cebrail’in Ramazan’da yaptiklari mukabeleye de arz metodu denir. Hz. Peygamber saw Hz. Cebraile ayet ve sureleri arz etmis ve ummetine de ogretmistir. Tilâvet ara vermeksizin Kur’an okumak, EDA ise kıraat hocanın ağzından çıkar çıkmaz almak ve onu hocanın huzurunda tekrar edip yanlisi varsa hemen duzeltmektir.

Koro Metodu Toplu okuma metodu, “karii” “mukrii”lik vazifesini icra eder. “Bu uygulamanın sağladığı katkı şudur: Her öğrenci okumaya iştirak eder. Katılım nedeniyle öğrencilerdeki okuyamama heyecanı her geçen gün daha da azalır. Öğrencide kendine güven oluşur. Koro hâlinde okuyuş esnasında âdeta her öğrenci okunan bölümlerin tamamını öğretmenine okumuş ve ondan dinlemiş olur. Öğretmenden gelen doğru sesler telaffuz edile edile öğrencinin hâfızasına yerleşir. Toplu okuma öğrencileri hep ders ile meşgul etmiş olur. Kısa zamanda çok öğrenciye defalarca okuma ve onlardan dinleme imkânını vermek sûretiyle öğretmenin işini kolaylaştırır.” https://www.youtube.com/watch?v=2bECbgWirLE ornek koro okuyusu.

TECVID UYGULAMALI OGRETME TECVİDİN BÖLÜMLERİ 1. MEDLERLE İLGİLİ OLANLAR 2. TENVİN VE SAKİN NUNLA İLGİLİ OLANLAR 3. SAKİN MİMLE İLGİLİ OLANLAR 4. İDĞAMLAR 5. RA HARFİNİN HÜKÜMLERİ 6. KALKALE, ZAMİR, LAFZATULLAH VE SEKTE 7. VAKIF İŞARETLERİ 8. OKUNUŞU ÖZEL OLAN KELİMELER Tenvin ve nun-u sakinin halleri ilk once verilmelidir.

Yuzune okumada ozellikle dikkat edilecek hususlar Sema’ metoduyla topluca bir sayfa belirlenir ilk olarak hoca okur ardindan ogrenciler tekrar eder. “çok sayfa okutmak yerine aynı sayfayı çok defa okutmak” tercih edilebilir bir yontemdir Hatim kulturu olusturma adina haftalik sayfa sayilari takip edilir. Gunluk veya haftalik okuma odevleri hatim uzerinden degerlendirilir. Orn okudugu yasin veya kisa sureler sayilmamali baska sekilde taltif edilmelidir. “Kuran’a gecmek marifet degildir. Hatim etmek marifettir. Cocuklari hatime tesvik etmeliyiz hocanin kontrolunde.” Arz ve Eda metodu uygulanmalidir.

Yuzune okumada ozellikle dikkat edilecek hususlar Puanlama topluca okunan yerden birer veya ikiser ayet okutulduktan sonra degerlendirilerek yapilmalidir. Kur’an’a yeni baslayan ogrencilerin ilk 30-40 sayfasi hoca veya mentor esliginde okunmalidir. Kendi basina okuma odevi verilmemelidir. Hic bir yanlis es gecilmemelidir. ( uzatmalar peltekler kalin ince harfler) TILAVET esastir. Goz ile okuma tilavet olmaz. Kur’an’a yeni baslayanlar icin tecvidin tum kurallari uygulatilmaz. Ama mahrec olmazsa olmazdir. Cunku bir harfi yanlis okumak kiraatte cok buyuk yanlis sayilmistir. Ust seviyedeki ogrenciler icin kesinlikle tecvid uygulatilmalidir, kaidelerinin isimlerini bilmese de.

Ezberde dikkat edilecek hususlar “Goz gorecek ( mahrec ve tecvid halledilmis olmali), dil okuyacak ve kulak duyacak” bu metod en iyi ezber metodu. Sema’ ve Koro calismasiyla, ozellikle elif-ba bilmeyen cocuklar rahatlikla bir sureyi 4-5 tekrarla ezberleyebilirler. Ogrenci, ezberleri tecvidli bilmese dahi sema’ metoduyla kavrayabilir ve en dogru sekilde ezberleyebilir. “Aksi takdirde ezberlememesi daha hayirlidir” orn: subhaneke ve ihlas Kesinlikle ama kesinlikle ARAPCA metinden gorerek ezberlemek esastir. Ezber siralamasi sinif seviyelerine gore belirlenebilir. Ama son seviyedeki ogrenciler duha asagisi ve namaz asirlarini ezberlemeliler. Isom un belirledigi ezber sureler 1,2,3,4,5 seviyelerine gore ezberletilmelidir

إِنَّ أَفْضَلَكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ “Sizin en faziletliniz Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلًا (Muzzemmil 4) Ve Kur'an'ı belli bir düzen içinde (tertil üzere) oku.