Spina Bifidalı hastaların ebeveynlerinde depresyon, anksiyete, aleksitimi ve umutsuzluk düzeylerinin değerlendirilmesi Yusuf Olgaç1, Hüseyin Canaz2, Başak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Obstruktif Uyku Apne Sendromunda (OUAS) Hastalığın Şiddetinin; Obezite ile ilişkisi, İşitsel Reaksiyon Zamanı Testi ile Bilişsel/Nörolojik İşlevsellik.
Advertisements

HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Yrd. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
AMAÇ Fonksiyonel sağlık durumu hakkında genel bilgi sahibi olmak
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
STRES İNKONTİNANSTA CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
AİLE İÇİ ŞİDDET!.
ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ
MAHREMİYET VE TIBBİ GİZLİLİK
Tutuklu ve Hükümlü Ergenlerde Madde Kullanımı Özellikleri
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
Yeterli ve Dengeli Beslenme
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
Grup Üyeleri / Konular AileÇevreÇocukEğitim Semra N.4213 Elif Ç.4123 Zeliha C.4312 Özlem Ö.4231 Anıl E.4213 Nilgün T.4321 Aynur Ş.4213 Toplam
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
AKRAN ZORBALIĞI.
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNETTEN YARARLANMALARINA İLİŞKİN ANNE-BABA TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN.
SPİNA BİFİDA’DA FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
GRUP ADI LAST SEEN.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
KRANİAL SİNİR TÜMÖRLERİ
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
FARUK SEVİNDİ SOSYAL HİZMET UZMANI
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
KRONİK HASTALIKLI ÇOCUK VE AİLESİNE YAKLAŞIM
Kayseri İlinde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışanların Anksiyete ve Depresyon Düzeyinin Değerlendirilmesi Dr. Fatma Gündoğan1, Paramedik Zeynep.
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE AİLE ETKİSİ
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
AİLE, ÇOCUK, ÖĞRETMEN İLETİŞİMİNİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
7th International Congress of Research in Education
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
Bulk-fill Kompozit Restorasyon Sonrası Postoperatif Hasassiyet
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
ÜLKEMİZDE PALYATİF BAKIM HEMŞİRE DENEYİMİ
NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ Oluşum Mekanizması :
Trigeminal Nevralji Dr. Burak KAYA Doç. Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
TEST.
Sunum transkripti:

Spina Bifidalı hastaların ebeveynlerinde depresyon, anksiyete, aleksitimi ve umutsuzluk düzeylerinin değerlendirilmesi Yusuf Olgaç1, Hüseyin Canaz2, Başak Özge Kayan1, Güliz Sidar1, Kerem Özel3, İbrahim Alataş2 1İstanbul Bilim Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. 2İstanbul Bilim Üniversitesi, Nöroşirurji A.B.D. Spina Bifida Araştırma Uygulama Merkezi 3İstanbul Bilim Üniversitesi, Çocuk Cerrahisi A.B.D. Spina Bifida Araştırma Uygulama Merkezi

GİRİŞ Spina Bifida (SB) ilk trimestırda fetusun omuriliğinin uygun biçimde kapanmaması sonucu oluşan, kalıcı özürlere neden olabilen multisistemik bir kongenital anomalidir. SB’lı hastalar ve aileleri yaşam boyu ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. 

AMAÇ Çalışmamızda SB’lı hastaların ebeveynlerinde gelişen depresyon, anksiyete, aleksitimi ve umutsuzluk düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık.

YÖNTEM Spina Bifida Kliniğinde opere edilen 144 hastanın ebeveynlerine şu testler uygulanmıştır: Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Depresyon Ölçeği (BDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ)

BDÖ Anne ve babaların sonuçları değerlendirildiğinde; annelerin %56, babaların %44 olarak bulunmuştur.

BAÖ BAÖ Anne (n=114) Baba(n=52) Şiddetli 16 7 Orta 12 5 Hafif 78 34 Tepkisel 8 6 Sonuçlar karşılaştırıldığında; annelerin anksiyete şiddeti %52 babaların anksiyete şiddeti %48 olarak bulunmuştur.

BUÖ BUÖ Anne (n=32) Baba(n=62) Şiddetli 3 1 Orta 2 10 Hafif 16 31 Tepkisel 11 20  Sonuçlar karşılaştırıldığında; annelerin umutsuzluk şiddeti %53 babaların umutsuzluk şiddeti %47 olarak bulunmuştur.

TAÖ 31 Anne 6 Aleksitimik 20 Baba 5 Aleksitimik Annelerin aleksitimi şiddeti % 51, babaların aleksitimi şiddeti %49 olarak bulunmuştur. 

BDÖ BDÖ’ne göre 37 annede orta ve şiddetli depresyon saptanırken bu annelerin; 4’ünde orta ve yüksek düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 4’ünde aleksitimi, 14’ünde ise orta ve yüksek düzeyde anksiyete saptanmıştır.

TAÖ  TAÖ’ne göre aleksitimi saptanan 6 annenin; 5’inde orta ve şiddetli düzeyde depresyon, 2’sinde orta ve şiddetli düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 4’ünde orta ve yüksek düzeyde anksiyete görülmüştür.

BAÖ  BAÖ’ne göre orta ve yüksek düzeyde anksiyete saptanan 28 annenin; 14’ünde orta ve şiddetli düzeyde depresyon, 1’inde orta düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 4’ünde aleksitimi bulunmuştur.

BDÖ  BDÖ’ne göre orta ve şiddetli düzeyde depresyon saptanan 26 babanın; 2’sinde orta düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 6 ‘sında orta ve yüksek düzeyde anksiyete, 3’ünde aleksitimi bulunmuştur. 

BUÖ  BUÖ’ne göre orta ve şiddetli düzeyde geleceğe dair umutsuzluğu olan 11 babanın; 5’inde orta ve şiddetli düzeyde depresyon, 2’sinde yüksek düzeyde anksiyete, 3’ünde aleksitimi bulunmuştur. 

BAÖ   BAÖ’ne göre orta ve yüksek düzeyde anksiyete bulunan 12 babanın; 6’sında orta ve şiddetli düzeyde depresyon, 2’sinde orta düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 2’sinde ise aleksitimi bulunmuştur.

TAÖ   TAÖ’ne göre, aleksitimik 4 babanın; 3’ünde şiddetli düzeyde depresyon, 2’sinde orta düzeyde geleceğe dair umutsuzluk, 2’sinde yüksek düzeyde anksiyete bulunmuştur.

SONUÇ EBEVEYN PSİKOTERAPİSİ İLE DAHA MUTLU ÇOCUK DAHA YÜKSEK TEDAVİ BAŞARISI!!! Sonuç: SB hem hastaya hem de ailesine fiziksel ve psikolojik yük getiren tablodur. Aileler SB’lı çocuklarına özveriyle yaklaşıp bakımlarını üstlenip, kendileri bu durumla baş ederken çoğu zaman güçsüz ve çaresiz kalırlar. SB’lı çocuğu olan tüm anne ve babalar bu süreç içinde psikolojik destek almalıdırlar. Böylece daha kaliteli yaşam sürdürme ve SB’lı çocuklarına daha iyi bakım sunma olanaklarının arttığını düşünmekteyiz.