II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Advertisements

Tarih Balkan savaslari. Balkan Devletleri Arasinda Ittifaklarin Olusmasi Osmani devletinin gittikce zayiflamasi ve yasadigi kriz nedeniyle, buyuk Avrupa.
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular. 1. I.Dünya Savaşı sırasındaki cephelerden hangisi, savaşın süresini en fazla etkilemiştir? 1. I.Dünya Savaşı.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Tarihin En Büyük 10 Devleti
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
KÖPRÜLÜLER DEVRİ BESTE G İ RG İ N. KÖPRÜLÜER DEVRİ ( ) XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi,
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
Tahtaya yazdığım gelişmeler I. Dünya Savaşı’nın çıkmasında hangi alandaki nedenlerin etkili olduğunu göstermez? Fransız İhtilali’nin getirdiği anlayışlar.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
I.BALKAN SAVAŞI.
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
GAZNELİLER
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
ADR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. DÜNYA SAVAŞI SEBEP VE SONUÇLARI SUNU SLAYT
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MARMARA DENIZINDE BIR INCI KINALIADA
(Hüseyin Nurettin Fikret)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913)

Diğer Balkan Devletleri Katılan Devletler Bulgaristan Diğer Balkan Devletleri Sırbistan Karadağ Yunanistan Romanya Osmanlı Devleti Edirne alındı.

Nedenleri I. Balkan Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti’nin Balkanlardan çekilmesi bölgede siyasi otorite boşluğuna yol açması Bulgaristan’ın daha fazla toprak aldığını öne süren Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ birleşerek Bulgaristan’a saldırması Yunanistan’ın, Bulgaristan'ın Ege Denizi'ne çıkmasından rahatsız olması

-Osmanlı ordusu Lüleburgaz Köprüsünden geçerken

İstanbul Ant. (Bulgaristan) Balkan devletlerinin kendi aralarında olmuştur. Manastır, Üsküp ve Priştine Sırbistan’a, Serez, Drama ve SelanikYunanistan’a, Güney Dobruca Romanya’ya bırakıldı. BÜKREŞ ANTLAŞMASI Edirne, Kırklareli ve Dimetoka Osmanlı Devleti'ne bırakılmış, böylece Midye - Enez hattı ortadan kaldırılmıştır. Bulgaristan'da kalan Türklere isterlerse dört yıl içinde Osmanlı topraklarına göç edebilme kolaylığı sağlanmıştır. Bulgaristan'da kalmaya devam eden Türklerin kanun önünde Bulgarlarla eşit olmaları sağlanmış ve mülkiyet hakları saklı tutulmuştur. Bulgaristan'daki Türk okullarındaki eğiti­min Türkçe olması ve Türklere din ve mezhep hürriyetinin tanınması kararlaştırılmıştır. İstanbul Ant. (Bulgaristan)

Atina Ant. (Yunanistan) Yanya,Selanik ve Girit'in Yunanistan'a ait olduğu kabul edildi. Yunanistan'da kalan Türklerin hakları korunacaktı. Ege adalarının durumu büyük devletlere havale edildi. Atina Ant. (Yunanistan) İki devlet sınır komşusu olmadığından, anlaşma şartları Sırbistan sınırında kalan Türkler ve taşınmaz malları ile sınırlı kalmıştır. NOT: Bu anlaşma ile Bulgarlarla imzalanan İstanbul Antlaşması karıştırılmamalıdır. İstanbul Antlaşması ( Sırbistan)

Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları Osmanlı Devleti, Balkanlar'daki hakimiyetini kesin olarak kaybetmiştir. Balkanlardaki Türkler azınlık durumuna düşmüş ve "Balkan Türkleri Sorunu" ortaya çıkmıştır. Balkanlardaki Türk nüfusu azalırken, göçler nedeniyle Osmanlı Devleti'nin Anadolu'daki nüfusu artmıştır. Bunun sonucunda Osmanlı ülkesinde Türkçülük akımı daha da güçlenmiştir.

Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları Ege Denizi'ndeki Osmanlı üstünlüğü sona ermiş ve bu durum "Ege Adaları Sorunu"nun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bugünkü batı sınırımız büyük ölçüde çizilmiştir. Balkan Savaşları sırasında Bab-ı Ali Baskını'yla İttihat ve Terakki Partisi ülke yönetimini tamamen ele geçirmiştir. Bu durum I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın yanında savaşa girmesinde etkili olmuştur.

Balkan Savaşlarının Genel Sonuçları Savaşlarda alınan başarısızlıklar Osmanlı ordusunda yeni düzenleme ve yenilik yapılmasını gündeme getirmiş ve bu amaç doğrultusunda Almanya'dan subaylar getirilmiştir. Balkanlar'daki siyasi dengelerin bozulması yeni huzursuzluklara yol açmıştır. Bulgaristan, II. Balkan Savaşı'nda diğer Balkan devletlerine büyük oranda toprak verdiği için, bu toprakları geri alabilmenin arayışı içine girmiştir. Toprak kaybetmesine ses çıkarmayan Rusya ile ilişkilerini azaltmış ve bu durum I. Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'ın Rusya'nın karşısında savaşa girmesinde etkili olmuştur.

BALKAN SAVAŞLARI SONUCU