VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Advertisements

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
YANIKTA İLK YARDIM Yanık Nedir?  Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır.  Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Sigara Ve Alkolün Zararları
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
KANSER.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
KENELERDEN KORUNMA YOLLARI
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Gelişim ve Temel Kavramlar
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Sunum transkripti:

VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK

Amaç: Vektörlerle bulaşan hastalıklar ve korunma yollarının önemini açıklayabilmek Öğrenim hedefleri: Vektörlerle bulaşan hastalıkları sayabilmek, Bu hastalıkların önemli belirtilerini söyleyebilmek, Bu hastalıklardan korunma yollarını sayabilmek.

Hastalığın bulaşmasına aracılık eden bit, pire, kene ve sinek gibi Vektör nedir? Hastalığın bulaşmasına aracılık eden bit, pire, kene ve sinek gibi canlılardır.

Vektörlerle (bit, pire, kene, sinekler vb.) bulaşan önemli hastalıklar Sıtma-Sivrisineklerle, Şark Çıbanı-Tatarcık sineği ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi-Kenelerle bulaşır.

Sıtma Etkeni: Parazit. Bulaşma Yolu: Sivrisinekler aracılığı ile bulaşır.

Dişi anofel sivrisineği Erkek anofel sivrisineği

Sıtma Belirtileri: Üşüme-titreme ile yükselen ve nöbetlerle seyreden ateş, Terleme, hâlsizlik, yorgunluk, Baş ağrısı, kas ağrıları, Kilo kaybı ve vücutta solukluk, karın ağrısı.

Sıtma Önemi: Sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda yaşayan insanlar risk altındadır. Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygındır. Hastalığın yaygın olduğu bölgelere seyahat edenlerde de hastalık görülebilir. Ateş, nöbetler hâlinde görülür. Tedavi, devlet tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Hasta mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmelidir.

SİVRİSİNEK

Türkiye’nin sıtma haritası

Şark Çıbanı Etkeni: Parazit. Bulaşma Yolu: Tatarcık sineğinin ısırması ile hastalık sağlamlara bulaşır.

Şark Çıbanı Belirtileri: El, yüz ve derinin açık olan bölgelerinde hastalığı taşıyan sineğin ısırması ile sivilce tarzında başlayıp ilerleyen yaralar ortaya çıkar.  

Şark Çıbanı Önemi: Deride derin ve kalıcı yara izleri bırakabilir. Tedavisi vardır, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.  

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Etkeni: Virüs.  Bulaşma Yolu: Virüsü taşıyan kenelerin kan emmesi, Çiftlik hayvanları üzerindeki kenelerin çıplak elle toplanması ve ezilmesi, Vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına temas edilmesi, Hastalığa yakalanmış insanların kan ve vücut sıvılarına temasla bulaşabilir.  

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Belirtileri: Ateş, hâlsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, kas ağrısı ve öksürük, İshal, burun ve dişeti kanaması, deride kanamalar, mide-bağırsak kanamaları ve cinsel organ kanamaları.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Önemi: Ölümcül hastalığa neden olabilir, Hastalardan sağlam kişilere kan ve diğer vücut sıvıları aracılığıyla da doğrudan bulaşabilir.

Vücuda yapışmış kene

Vektörlerle bulaşan hastalıklardan nasıl korunabiliriz?

Korunma Yolları Vektörlerle mücadele edilmeli, Evlerin ve ahırların duvarları sıvanmalı ve badana yapılmalı, Özellikle yaz aylarında pencereler, sineklerin giremeyeceği biçimde tellenmeli, Kene ile temastan kaçınılmalı, hayvanların üzerindeki keneler çıplak elle temizlenmemeli, ezilmemeli ve patlatılmamalı, Kenelerin yaşama alanlarına gidenler, açık renkli giysileri giymeli, pantolon paçalarını çorap içine almalı, dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli,

Korunma Yolları Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmeli, Vücuda tutunan kene saptandığında en kısa sürede usulüne uygun çıkarılmalı, Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, ezilmemeli ve patlatılmamalı, Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalı,

Korunma Yolları Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalı, Hayvanların ve insanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemeli, Kenelerin yaşam alanlarına gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu losyon sürülmeli, El temizliğine özen gösterilmeli, Kişisel temizliğe özen gösterilmelidir. Kaynak:T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www.asm.gov.tr