Prof. Dr. Orhan torkul Arş. Gör. M. Raşit cesur

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alptekin GÖKÇEYREK | Teknik Satış Danışmanı
Advertisements

Bilgisayar Ağları ve İnternet
Yazılım Geliştirme ve Java
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
BULUT BİLİŞİM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE YÖNETİM
SABANCI Üniversitesi Bulut Bilişim
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
MOBİL ÖĞRENME VE MOBİL UYGULAMALAR
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Proxy-DNS Nedir?.
Gömülü ve Akıllı Sistemler Öğretimi ve Laboratuvarı
Bulut Bilişim M. Hakan CAN.
Marie-laure Lemineur Çocuklara Yönelik Online Cinsel Sömürü ile Mücadele Programı Uluslaraarası ECPAT Ağı ÇTCS ile Mücadele Ağı Türkiye Eylül 1, 2014,
Mobil Öğrenme m-öğrenme
Bilişim Teknolojilerine Giriş
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği
Bulut Depolama.
BULUT BİLİŞİM SERVİS MODELLERİ
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BALIKESİR / BANDIRMA – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları.
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Proje Konuları.
"BILIŞIM VE GIRIŞIM" CLOUD VE CROWD ÖMER ERKMEN. GÜNDEM Örnekler Cloud ve Crowd Erişim Finansal durumlar Sonraki adımlar.
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
Intel ® ile BT’de Gelecek ve Fırsatlar Intel ® ile BT’de Gelecek ve Fırsatlar Oktay ÖZGÜN Intel Yazılım ve Servisler Grubu INTEL.
Yönetim Bilişim Sistemleri
WEB 2.0 NEDİR? BİRNUR EKİZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM 2. SINIF.
MOBİL ARAÇLARDA ETMEN TEKNOLOJİSİNİN KULLANIMI
Arama Motoru Nedir?.
Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı ÖZGE AKMAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
BULUTBİLİŞİM.
Mobil Uygulama Geliştirme
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
Bulut teknolojisi.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Prof. Dr. Erman COŞKUN İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri Hafta 1 – Genel Kavramlar ve İşletmeler için YBS’nin Önemi.
W EB 2.0 A RAÇLARı T ANıTıMı Adnan Engin Türkçe Öğretmenliği 2.sınıf.
Enerji Sistemlerinde Akıllı Sistem Uygulamaları Akademik Yılı Bahar yarıyılı Doç.Dr. Raşit ATA
Microsoft Azure Bilgi İşlem Organizasyonu HAZIRLAYAN : PRIL MOUMİN ( )
TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI Yiğit Kulabaş Turkcell Genel Müdür Yardımcısı.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
BULUT BİLİŞİM Dudu AŞKIN Sevilay COĞUPLUGİL. KONU AKIŞI  Bulut Bilişimin Tarihçesi  Bulut Bilişim Nedir?  Bulut Bilişimin Temelleri  Bulut Bilişim.
TEKNOLOJİDE YENİ TRENDLER BULUT BİLİŞİM
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
Endüstri 4.0 ve Ulusal Eğitim Politikası. Dünya Nereden Nereye Ulusal Dijital Sınırlar Dışlayıcı İşbirliği (müttefik) Kapsayıcı İşbirliği (ortak) Kitlesel.
AMAZON WEB SERVICES HAKKINDA HER ŞEY Amazon Web Services (AWS)
Yrd. Doç. Dr. Muhammet ARUCU
(Bulut Bilişim) Bilgi işlem Organizasyonu
Alana Yönelik Teknoloji Eğitimi
Temel Bilgi Teknolojileri
Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı
ENDÜSTRİ 4.0: FIRSATLAR VE TEHDİTLER
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Ömer halİsdemir üniversitesİ Bilgi İşlem Daire BAŞKANLIĞI’na Hoşgeldiniz.. Arzu YILMAZ.
CLOUD COMPUTİNG (BULUT BİLİŞİM) ~ KÜBRA DEMİR
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Neden Bilişim
Prof. Dr. Ali Yazıcı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Giyilebilir Teknoloji  Giyilebilir teknoloji, aksesuar olarak ya da kıyafetin bir parçası olarak giyilen teknolojik ürünleri tanımlamak için kullanılan.
İçerik Tarihçe Hizmetlerimiz ve Çözümlerimiz Organizasyon Yapısı
Akıllı Devlet için Siber Güvenlik "Daha Güvenli Bir Gelecek"
İOS PLATFORMUNDA MOBİL TRAFİK CEZA BİLDİRİM UYGULAMASI
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Orhan torkul Arş. Gör. M. Raşit cesur ENDÜSTRİ 4.0 Prof. Dr. Orhan torkul Arş. Gör. M. Raşit cesur

içeriK Sanayi Devrimi Endüstri 4.0 Yeni Teknolojiler Zeki Kampüs

SANAYİ DEVRİMİ 1800’lü yıllarda buharlı makinaların James Watt tarafından icat edilmesiyle başladı. Sanayi devriminin gereklilikleri; Standartlaşma; İnsan, makina, malzeme, para, bilişim ve enerji kaynaklarının yönetimi; Verimlilik;

SANAYİNİN GELİŞİMİ Sanayi devrimi ile mekanikleşme başladı. (1760-1870) 2. sanayi devrimi ile teknolojik ilerleme sağlandı. (1870-1914) 3. sanayi devrimi ile sanayide bilgisayar teknolojisi ve otomasyon kullanımı başladı. (1914-2014) 4. sanayi devrimi ile siber fiziksel sistemler sanayide kullanılmaya başlandı. (2014-)

SANAYİNİN GELİŞİMİ

ENDÜSTRİ 4.0 Endüstri 4.0, yani 4. sanayi devrimi ile zeki ve birbiriyle haberleşen sistemler endüstride kullanılmaya başlandı. 4. sanayi devrimini oluşturan yenilikler; Bulut bilişim ve sanallaştırma; Büyük veri; Nesnelerin interneti; Yapay zekada yeni yaklaşımlar (deep learning).

ENDÜSTRİ 4.0 Endüstri 4.0 ile değişen endüstri; Kütüphaneden elektronik kitaba; CD mağazalarından çevrimiçi yayınlara; Taksilerden ortak yol uygulamalarına; Sarı sayfalardan mobil ilan uygulamalarına; Klasik üniversitelerden Mooc sistemlerine geçiş söz konusudur.

BULUT BİLİŞİM VE SANALLAŞTIRMA 1970: DARPA’nın TCP/IP’si 1999: Grid bilgi işleme 1984: IEEE 802.3 eternet ve yerel ağ DEC’in VMScluster’i 2010: Microsoft Azure 1997: IEEE 802.11 Kablosuz bağlantı 1966: Flynn Taksonomisi 2004: Web 2.0 1989: TCP/IP IETF RFC 1122 1951: UNIVAC 1 İlk mainframe 1969: ARPANET 2005: Amazon AWS 1975: Xeroxs ilk eterneti yaptı 1990: WWW HHTP HTML 2008: Google Apps 1960: İlk süper bilgisayar 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010

BULUT BİLİŞİM VE SANALLAŞTIRMA Bulut sembolü ağ haritasında interneti temsil etmektedir. Bu yüzden, internet merkezli bilgi işleme teknolojisine bulut bilgi işleme denir. Bulut bilgi işleme 3 şekilde gerçekleştirilebilir; Açık bulut (public cloud) Özel bulut (private cloud) Hibrit bulut

BULUT BİLİŞİM VE SANALLAŞTIRMA Açık bulut internet üzerinden herkesin erişebildiği bulut sistemidir. Açık bulut sistemler genellikle üyelik tabanlı çalışmaktadırlar. Özel bulut ise internete açılmayan, sadece işletmenin içinde faaliyet gösteren bir sistemdir. Hibrit bulut ise özel bulut yetersiz kaldığında bir açık bulut sisteminden alınan hizmet ile ortaya çıkar. Bu yapıda her iki tür bir arada çalışır.

BULUT BİLİŞİM REFERANS MODELİ Bulut bilgi işleme servisleri içerik bakımından üç gruba ayrılır; Servis olarak alt yapı [Infrastructure-as-a-Service (IaaS)] Servis olarak platform [Platform-as-a-Service (PaaS)] Servis olarak yazılım [Software-as-a-Service (SaaS)] IaaS veri depolama ağ hizmetlerini kapsar. DropBox ve vCloud bu yapının güzel birer örneğidir.

BÜYÜK VERİ VE NESNELERİN İNTERNETİ Büyük veri, büyük miktarda ve klasik yöntemlerle işlenemeyecek karmaşıklıktaki veridir. Büyük veri, veritabanlarında saklanan standart veri türleri değil; video, ses, resim, ofis dokümanları ve pdf gibi çok farklı türdeki dosyaların işlenmesinden oluşan veridir. Nesnelerin interneti, gömülü sistemlerin internet uygulamasıdır. Google glass, akıllı telefonlar vb…

DERİN ÖĞRENME Yapay zeka metotlarının hibrit kullanımı ile, çevreyi algılayabilen ve insan gibi öğrenebilen sistemlerin oluşturulmasıdır. Google’ın geliştirdiği tetris oynayabilen robot. Youtube’un videolardaki kedileri tespit edebilmesi.

Zeki Kampüs Kampüslerde endüstri 4.0 uygulamasının gerçekleştirilmesidir. Zeki bir kampüste bulunması gereken unsurlar; Mooc sistemleri ile çevrimiçi dersler; Bina yönetim sistemleri; Trafik yönetim sistemleri; Güvenlik sistemleri; Raporlama sistemleri;

Kaynakça IBM Smarter Education, http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/smarter_cities/solution s/human_solutions/#solutions_education, 02.06.2016 Smart Campus, http://aquitas-solutions.com/smbuilding.html, 02.06.2016 Endüstri 4.0, https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_4.0, 02.06.2016 Deep Learning, Ian Goodfellow Yoshua Bengio and Aaron Courville, Book in preparation for MIT Press, 2016

Kaynakça Rajkumar Buyya, Christian Vecchiola, S. Thamarai Selvi, Mastering Cloud Computing: Foundations and Applications Programming, 2013

TEŞEKKÜRLER