Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Microsoft Azure Bilgi İşlem Organizasyonu HAZIRLAYAN : PRIL MOUMİN (1110203610)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Microsoft Azure Bilgi İşlem Organizasyonu HAZIRLAYAN : PRIL MOUMİN (1110203610)"— Sunum transkripti:

1 Microsoft Azure Bilgi İşlem Organizasyonu HAZIRLAYAN : PRIL MOUMİN (1110203610)

2 Windows Azure Nedir ?  Microsoft Azure (daha önce bilinen adıyla Windows Azure ) hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir.bulut platformu  Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır.bulut bilgi işlemi  Azure Services Platform Microsoft veri merkezlerinde barındırılacak ve çalıştırılacak uygulamalara imkan tanıyan buluttaki bir uygulama platformudur. Uygulamalar için bir çalıştırma olarak hizmet veren Windows Azure adlı bir bulut işletim sistemini sağlar ve kapalı arazi uygulamalarının geliştirilmesine, yönetilmesine ve sunucularda barındırılmasına imkan veren bir dizi hizmeti sağlar. Bütün Azure Hizmetleri ve uygulamaları Windows Azure'a ek olarak onları çalıştırmak amacıyla kullanılarak inşa edilmiştir.Microsoftveri merkezlerindeçalıştırma

3 Windows Azure'un üç tane çekirdek bileşeni vardır:  Compute : Compute bileşeni, Web Role ve Worker Role ile birlikte hesaplama ortamı sağlar.  Storage : Büyük ölçekli ihtiyaçlar için ölçülebilir depolama (Blobs, Tables, Queue, Drives) sağlayarak üzerinde odaklanır.  Fabric : Windows Azure hosting ortamına, gereksinimlerle beraber açık bir şekilde iş yapacak barındırılmış uygulamaları gerektirmeden kaynakları, yük dengelemeyi, jeo-kopyayı ve uygulama yaşam ömrünü otomatik olarak yöneten bir ağın içine bireysel sistemleri bir araya getirir. Üstelik, ikili büyük nesneler, queue, sürücüler ve ilişkisel olmayan tablolar gibi yapılandırılmamış verileri depolamak için yeteneği ile uyggulamaları sağlayan Windows Azure Storage Service gibi pek çok uygulamanın gerektirdiği diğer hizmetleri de sağlar. Uygulamalar, Azure Services Platform'un bir parçası olan diğer uygulamaları da kullanabilir.ikili büyük nesneler

4 Bulut bilişim ile birlikte hayatımıza Private Cloud, Public Cloud ve Hybrid Cloud gibi terimler girmiştir ve bu bulut bilişim tipleri ile birlikte Iaas, PaaS ve SaaS gibi başka servislerde kullanılmaya başlanmıştır. Cloud Tipleri : 1. Private Cloud : Kendi veri merkezlerimizidir. Yani kendi sunucularımızı kendi lokasyonlarımızda barındırma işlemine private cloud denir.. Hyper-V ve SCVMM ile birlikte çok rahat kendi bünyemizde yapılandırabiliriz. 2. Public Cloud : İnternet üzerinde barındırılan sunucular ile verilen cloud hizmetidir. Örnek olarak Windows Azure bir public cloud hizmetidir. 3. Hybrid Cloud : Windows Azure ile birlikte hayatımıza giren bir cloud tipidir. Burada private cloud ile public cloud tiplerini aradaki site to site vpn teknolojsi ile birlikte kullanılır.

5 Cloud tipleri ile birlikte birde cloud servis tipleri mevcuttur. Bunlar Iaas, PaaS ve SaaS tipleridir.

6  IaaS : olarak adlandırılan servis tipinde donanım tarafı servis sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır. İşletim sistemi seviyesinden başlayarak diğer adımlar ile kendimiz ilgileniriz.  PaaS : ise sadece kendi datamızdan ve uygulamalarımızdan sorumlu oluruz uygulamaların üzerinde çalıştığı işletim sistemi dahil hiçbir şey ile ilgilenmeyiz. Windows Azure SQL buna güzel bir örnektir.  SaaS : ise hiçbir şeyden sorumlu olmayız. Her şeyden servis sağlayıcı sorumlu olur. Buna örnek olarak şu anda birçok firmada kullanılan Office 365 ‘ i verebiliriz. Windows Azure ile IaaS ve PaaS servisleri üzerine hizmetler alabiliriz.

7 Windows Azure bize bu servisleri nasıl sunuyor ? Windows Azure ilk kez duyurulduğunda sadece PaaS desteği veriyordu. PaaS hizmetinde altyapı ile uğraşılmaz. Burada virtual serverları göremeyiz, sadece geliştirdiğimiz uygulamayı Windows Azure Portal üzerinden upload edebiliriz ve geri kalanını Windows Azure halleder. Otomatik olarak Failover desteği sağlar. IaaS ise uzun zamandır testleri yapılan ve yakın zamanda bırakılmış bir servistir. Windows Azure IaaS ile birlikte Windows ya da Linux sanal makinalar oluşturabiliriz. Bu sanal makinaları istersek Azure galeriden eğer istersek kendi oluşturduğumuz imajları upload edip bu imajlar sayesinde sanal makinalar oluşturabiliriz. Sanal network oluşturabilir ve sanal diskler oluşturabilir veya kaldırabiliriz. Bu oluşturduğumuz serverlara RDP ile bağlantılar sağlayabiliriz. Windows Azure üzerinde oluşturduğumuz sanal serverlarımızı ve Windows Azure SQL serverlarımızı hem Windows Azure Management Console üzerinden hemde PowerShell ile yönetebiliriz.

8 Dünya üzerinde şu anda 8 adet Windows Azure Datacenter ve 24 adet CDN bulunmaktadır ve yakın zamanda hem datacenter hemde CDN lerde artış olacaktır. Bunlar aşağıdaki gibidir :

9 CDN nedir ? CDN Content Delivery Network teriminin kısaltmasıdır. Yani genellikle(dinamik ya da live streaming için de farklı senaryolar vardır) resim, müzik, video, doküman gibi değişmeyen ve büyük dosyaları kullanıcılara en hızlı şekilde ulaştırmanın bir yöntemidir. Kullanıcı servisin bulunduğu Azure Datacenterı yerine bu dosyayı kendisine en yakın noktadan alıyor, buna örnek verirsek resim dosyalarımızı img.get-azure.com uygulamasını www.get-azure.com dan yayınlarsak img.get-azure.com dan resmi çektiğimiz zaman browserımız varsayıyor İrlanda datacenter yerine Frankfurt ya da ağ gecikmesi daha düşük bir yerden bu dosyayı çeker, Amerika’dan img.get- azure.com a erişmek isteyen kişi ise Amerika’daki CDN node dan çeker. Uygulama aynı yerde ama içerik aktarımımız hızlanır.

10 CDN lokasyonları :  US Lokasyonları 1. Ashburn, VA 2. Bay Area, CA  EMEA Lokasyonları 1. Amsterdam, NL 2. Dublin, IE 3. London, GB  Asia-Pacific / ve Diğer Lokasyonları 1. Hong Kong, HK 2. São Paulo, BR

11 Windows Azure ile neler yapabiliriz

12 Windows Azure üzerinde web siteleri yayınlayabiliriz. Asp.Net, PHP, Python ve Node JS desteği mevcuttur. Web sitelerini galeriden de seçebiliriz. TFS, GIT, FTP ve Web Deploy(Dağıtım) desteği mevcuttur. Ayrıca database olarak Ms SQL ve MySQL desteği mevcuttur. Eski adı SQL Azure yeni adı Windows Azure SQL olarak değişen SQL Server desteğide mevcut. Ayrıca Windows Azure SQL’ de Reporting servis desteği bulunmaktadır. Windows Azure ile birlikte sadece storage desteğide satın almak mümkündür.

13 Windows Azurede BLOB storage desteğide mevcuttur.  BLOB Storage özellikleri : 1. Bir internet browser sayesinde dosyalara kolay erişimi sağlar. 2. Distributed depolama bunu CDN sayesinde yapar. 3. Video ve ses akışını sağlar. 4. Güvenli ve performanslı backup ve disaster recovery sağlar. 5. Yüksek boyuttaki arşivleri saklayabilir.

14 Windows Azure ile birlikte artık Active Directory hizmeti de alınabilir. Örneğin Office 365, Windows Intune, Sharepoint Online gibi bulut üzerindeki hizmetler için artık yine bulut üzerinde bir kimlik denetimi sağlamak artık mümkündür. Kısa adı WAAD diye geçmektedir. Peki büyük yapılarda da kullanabiliriz. Burada önerilen şey ADC olarak WAAD kullanımıdır ve bunuda On-Promise networkünüzdeki AD ile WAAD üzerine sync olayını Directory Sync tool ile yapabiliriz.

15 Windows Azure ile birlikte media servisleri kurulumları yapabiliriz. Çok karmaşık bir yapılar olan video stremaing için çok kolay bir şekilde yapılar oluşturabiliriz. Son olarak mobile servis desteği vardır. Mobile cihazlar için uygulamalar geliştirebiliriz. IOS, Android,Windows Phone 8 desteği mevcuttur. Geliştirdiğimiz uygulamaları Windows Store üzerinden yayınlayabiliriz.


"Microsoft Azure Bilgi İşlem Organizasyonu HAZIRLAYAN : PRIL MOUMİN (1110203610)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları