MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Advertisements

CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 1 ULUSAL HESAPLAR SİSTEMİ Meltem AKYILDIZ Ulusal Hesaplar Dairesi.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
©McGraw-Hill Education, 2014
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. Küresel Büyüme Oranları (%) Kaynak:IMF.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
1 of 38 © 2012 Pearson Education PART IV Concepts and Problems in Macroeconomics BÖLÜM İÇERİĞİ 21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek Gayri Safi Yurtiçi.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
F.Dilvin Taşkın.  Nakit akışı tahminlerinde kavramsal konular.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
©McGraw-Hill Education, 2014
Fiyat ve Fiyatlandırma
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA, MİLLİ GELİR
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 4 İKTİSADİ BÜYÜME VE DALGALANMALAR
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
Makro İktisat.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
AŞAMALI PLAN MODELİ Tek Aşamalı Planlama Modeli
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ABD İÇ GİYİM PAZARI Kaynak: statısta.
ÜRETİM YÖNETİMİ.
(Eksi) Mal ve Hizmet İthalatı
YATIRIM HARCAMALARI.
MİLLİ GELİR KAVRAMLARI
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Okuldan İşe Geçiş Süreç ve Teknikler
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
2008 KPSS İKTİSAT SORULARI Ve AÇIKLAMALI ÇÖZÜMLERİ.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Akıllı kart teknolojisini Dünya’da ve Türkiye’de kurumsal harcamalar ve maaş dışı ödenekler alanında kullanan ilk şirket olan Multinet, bu kez okulları.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 4 İKTİSADİ BÜYÜME VE DALGALANMALAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Sunum transkripti:

MİLLİ GELİR, MİLLİ GELİR HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE MİLLİ GELİRLE İLGİLİ KAVRAMLAR

MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)

GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYİH) GSYİH, Bir ülke içinde yerleşik üretim faktörleri tarafından belli bir dönemde üretilmiş nihai mal ve hizmetlerin toplam piyasa değeri. GSYİH bir ülkenin üretiminin toplam piyasa değeridir. Bir ülkede yerleşmiş olan üretim faktörleri tarafından belli bir zaman dönemi içinde üretilmiş bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerini ifade eder.

GSYİH ile İlgili bazı kavramlar Belirli dönem- genellikle yıllık veya çeyreklik dönemler içerisinde yapılan üretimi ifade eder nihai mal ve hizmetler Nihai kullanım için üretilmiş mal ve hizmetler. ara mallar Bir başka firmanın farklı bir üretim aşamasında kullanımı için bir firma tarafından üretilmiş mallar. katma değer Malların bir üretim aşaması sonundaki değeri ile o üretim aşamasına girdiğindeki maliyeti arasındaki fark.

KATMA DEĞER HESAPLAMASI GSYİH’nın hesaplanmasında üretimin her bir aşamasında ortaya çıkan katma değeri toplayabiliriz veya nihai satışın değerini alabiliriz. Bir ekonomide ne kadar üretimin yapıldığını ölçmek için toplam satışların değerini kullanamayız.

GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA HESAPLAMASININ İSTİSNALARI Kullanılmış Malların ve Kaydi İşlemlerin Dışlanması GSYİH sadece yeni veya cari üretimle ilgilidir. Eski üretim cari GSYİH içinde sayılmaz çünkü zaten üretildiği zaman sayılmıştır. Malların veya paranın el değiştirdiği ancak her hangi yeni bir mal veya hizmetin üretilmediği işlemler GSYİH içinde sayılmaz.

Gayri Safi Milli Hasıla gayri safi milli hasıla (GSMH) üretimin nerede yapıldığına bakılmaksızın, bir ülke vatandaşlarının sahip olduğu üretim faktörleri tarafından belli bir dönemde üretilmiş bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değeridir. GSMH = GSYİH – Dış Aleme Giden Faktör Gelirleri + Dış Alemden Gelen Faktör Gelirleri GSMH = GSYİH + Net Dış Alem Faktör Gelirleri

GSYİH Hesaplamada Farklı Yöntemler 1. Harcama yöntemi:Belirli bir dönemde nihai mal ve hizmetlere yapılan toplam harcama miktarını ölçen bir GSYİH’yı hesaplama yöntemi. 2. Gelir yöntemi nihai mal ve hizmetlerin üretiminde bütün üretim faktörlerinin elde ettiği geliri -ücretler, kiralar, faiz ve karlar- ölçen bir GSYİH’yı hesaplama yöntemi. 3. Üretim Yöntemi: Bu yöntemle ülkede belirli bir dönemde yapılan üretimin değeri iki şekilde hesaplanmaktadır: 1)Üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerlerinin hesaplanması yoluyla 2) Üretilen mal ve hizmetlerin katma değerinin hesaplanması yoluyla

1. Harcama Yaklaşımı Yurtiçinde yapılan harcamalar dört temel kategoriye ayrılır: Kişisel tüketim harcamaları (C): hanehalkının tüketim mallarına olan harcamaları Gayri safi özel yurtiçi yatırım (I): firmalar ve hanehalkları tarafından üretim tesisine, ekipmana, demirbaşlara, yeni mesken yapılarına, yani yeni sermayeye yapılan harcamalar. Hükümetin tüketimi ve gayri safi yatırımları (G) Net ihracat (EX  IM): dış dünyanın net harcaması veya ihracat eksi (EX) ithalat (IM) GSYİH= C + I + G + (EX  IM)

TÜRKİYE (2014) Nominal GSYİH HARCAMALAR Tüketim Harcamaları 1,203,278,649 Kamu Harcamaları 267,712,237 Gayri Safi Sermaye Oluşumu 351,811,100 Mal ve Hizmet İhracatı 484,982,555 Mal ve Hizmet İthalatı (562,270,675) GSYİH 1,749,782,267

GSYİH’nın Hesaplanmasında Gelir Yaklaşımı

Amortisman: mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan faktörlerin (fiziki varlıkların) uğradığı yıpranma ve aşınma Safi Yurt İçi Hasıla (SYİH) = GSYİH - Amortisman

GSYİH’nın Hesaplanması Gelir Yaklaşımı

GSYİH’nın Üretim Yöntemi ile Hesaplanması Üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam değerlerinin hesaplanması yoluyla Sadece nihai malların değeri hesaplanacağından hangi malların nihai, hangilerinin ara mal olduğu ayrımına ihtiyaç vardır, hesaplanması pratik değildir. Ülkedeki üretimin hangi sektörler tarafından yapıldığı görülebilmektedir.

Türkiyenin Üretim Yöntemi ile 2014 Yılı GSYİH SEKTÖRLER Üretim Değeri %pay Tarım, Orman ve Balıkçılık 125,018,135 8.0 Sanayi 421,342,233 27.1 Hizmetler 1,009,803,659 64.9 Sektörler Toplamı 1,556,164,028 100.0

b. Üretilen mal ve hizmetlerin yaratılan katma değeri kullanılarak hesaplanması - hesaplanması daha pratik olan bu yöntem ile hangi mal veya hizmetin ara mal, hangisinin nihai mal olduğunun ayrıştırılmasına ihtiyaç yoktur. - Her mal ve hizmet üretiminde yaratılan katma değer hesaplandığından mükerrer hesap hatası da ortadan kalkmaktadır.

1 Kg Makarna Üretim Aşamaları ve Katma Değer (kuruş) Üretim Aşamaları Satış Değeri Katma Değer Buğday 100 100 Un 110 10 Makarna (Toptan) 180 70 Makarna (Perakende) 200 20 Katma Değer Toplamı …………………………. 200 Satışların Toplamı …………..590

Nominal GSYİH ve Reel GSYİH Nominal GSYİH (Cari–Bugüne ait olan) Yurt içinde yapıla üretimin değerinin günlük fiyatlar kullanılarak hesaplanması Reel – Yurt içinde yapılan üretimin değerinin BAZ yıl fiyatları kullanılarak hesaplanması Baz yılı Sabit-ağırlık prosedüründe ağırlıklar için seçilen yıl. Sabit-ağırlık prosedürü Veri bir baz yılının ağırlıklarını kullanan yöntem.

Nominal ve Reel GSYİH’nin Karşılaştırılması Reel GSYİH’nin Hesaplanması