Yem Katkı Maddeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Advertisements

ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt türevİ ürünler.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
Koyunlarda Gebelik Toksemisi
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Bilginin Organizasyonu
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
DİNİ REHBERLİĞİ GEREKLİ KILAN NEDENLER
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
YEM BİLGİSİ.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
ŞEKER HASTALIĞI.
Panelistlerin Seçimi Tat ve koku duyarlılığı testleri Altı temel tada duyarlılığın saptanması:
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
KABA YEMLER.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
KARBONHİDRATLAR.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
BOLVİT Organik Mikroorganizma Premiks Yem Katkı Ürünleri
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsan Kaynakları Yönetiminin
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
Sunum transkripti:

Yem Katkı Maddeleri

3. Dersin İçeriği √ Besin maddesi niteliğinde olmayan yem katkı maddeleri (Hayvansal performansı arttıran maddeler )

Sınıflandırma II. Besin Maddesi Niteliğinde Olmayanlar Sınıflandırma II. Besin Maddesi Niteliğinde Olmayanlar a) Yem üretimi ve dayanıklılığı ile ilgili maddeler Antifungal, adsorban, antioksidan, pelet bağlayıcı, emülgatör b) Hayvansal performansı artıran maddeler 1) Yemlerin lezzetini artıran maddeler 2) Sindirimi etkileyen maddeler Enzimler Tamponlar İyon alış-verişini etkileyenler İyonoforlar ve metan üretimini düşürenler İzoasitler Probiyotikler Organik asitler Timpani önleyiciler Tükrük salımını artıranlar Defaunasyon oluşturanlar Gritler Prebiyotikler

1) Yemlerin lezzetini artıran maddeler Tat ve koku algılama Acı, tuzlu, ekşi  Hayvan türüne ve yaşına göre farklı tepkiler Kırmızı biber  Capsaicin  Salgı bezlerini uyarım  Etkin sindirim  Yemin tadını bozan ilaç uygulamalarında  Yem tüketiminin azalmasına yol açan hastalık ve stres durumlarında (doğum, sütten kesilme, sıcak, transport)  Arpa, çavdar, kan unu, balık unu gibi kimi hayvan türleri için daha az lezzetli yem maddeleri rasyona fazla miktarda katıldığında  Karma yemler, süt ikame yemi  Kedi – köpek mamaları ? Ticari yaklaşım !!!  Yem tüketiminin artması ve hayvanın performansı ?

Bütün hayvanlar  Şekerli bileşikler (melas) ve tuz Kanatlılar  Sukroz, glukoz solusyonları (Koku alma duyusu gelişmemiş) Atlar  Elma kokusu (Koku alma duyusu gelişmiş) Sığır ve keçiler  UYA’nin tuzları Taylar  Balık karaciğer yağı içeren yemleri tüketmez Kediler, köpekler  Tatlıyı sevmez Sentetik veya doğal aromatik kimyasallar: Sakkarin, sodyum glutamat, eterik yağlar (meyve esterleri), vanilin, kalsiyum siklonat, anisoldehid, eugenol…  Tüm hayvanların yemlerine Yem tüketimi metabolik gereksinimler ile düzenlenir. Aşırı (fazla) yem tüketimi, organizmadaki protein sentezi (kas gelişimi için) kapasitesinin aşılmasına ve fazla alınan besin maddelerinin yağa dönüşmesine neden olur. Koyunlarda aromatikler ve yem çeşitliliğinin yem tüketimi üzerine etkilerinin incelendiği bir çalışmada; yem maddesi çeşitliliğinin sağlanması, aromatik ilavesine göre yem tüketimi üzerine daha etkin bulunmuştur (Provenza ve ark., 1996).

2) Sindirimi etkileyen maddeler Enzimler √ Enzimlerin yapısı √ Ko-faktör √ Enzim etkinliği √ Kanatlı ve ruminant sindirim kanalında enzimler √ Hayvanın yaşı ve verim düzeyi √ Rasyonda baskın veya sindirilebilirliği düşük yemden daha etkin yararlanma

Çizelge 9. Kimi ticari enzim preparatları ve kullanım yerleri Enzimler Kullanım alanları Amilazlar Nişastaca zengin kuzu / buzağı başlangıç yemleri Glukanazlar Arpa ve çavdar katılan kanatlı yemleri Lipazlar Yağ katkılı broyler ve kedi / köpek mamaları Pentozanazlar Arpa, buğday ve çavdar katılan kanatlı yemleri Proteinazlar Gluten ve soya proteini kullanılan süt ikame yemleri Selülaz Selülozca zengin kaba yemler Fitaz Yüksek düzeyde fitin içeren hammaddeleri kapsayan kanatlı karma yemlerine √ Amilo-glikozidaz, hemiselülaz, pektinaz, sellobiaz √ Mannanoligosakkaridazlar (İmmun sistemi destekleyici mekanizma) √ Mantar kökenli (Aspergillus oryzae) veya bakteri kökenli (Bacillus subtillis) diğer enzimler (Antinutrisyonel faktörleri yıkımlayanlar)  Multienzim karışımları Rasyon formülasyonunda esneklik ve daha ucuz karma yem DCP ve fitaz, arpa ve ẞ-glukanaz+pentozonaz+selülaz

Sindirimi etkileyen maddeler Tamponlar Yüksek verimli ruminant rasyonları Entansif besideki besi danaları / toklular Laktasyon dönemi başındaki inekler / koyun veya keçiler Kalitesiz kaba yem Kaliteli (su içeriği ve asiditesi yüksek) kaba yem (mısır silajı vb) Partikül boyutu küçük kaba yem Yüksek miktarda konsantre yem (CA’ın % 2’sinden fazla) Konsantre yemde rumende yıkılabilirliği yüksek tane yem Yemleme sistemi Tükürükle gelen sodyum bikarbonat miktarının yetersiz kalması Subklinik ruminal asidozis Yetersiz selüloz sindirimi Verimde düşüş (yem tüketimi ve süt yağ oranında düşüş) Ayak hastalıklarında artış

Sodyum bikarbonat. Magnezyum oksit Sodyum bikarbonat Magnezyum oksit Sodyum sülfat Kalsiyum karbonat Amonyum klorid Bentonit Rasyon kuru maddesinde önerilen tampon madde miktarları: NaHCO3 : %0.75-1 NaHCO3 /MgO (3:1) karışımı: %1.25 Uzun süreli kullanım ! Rumen pH’sı ?