(YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
Teknik Servis Programı
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
ÖĞÜNLER VE ÖĞÜNLERİN ÖNEMİ
BESLENME İlkeleri.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
STANDART TARİFELER.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MENÜ PLANLAMA ve MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Menü Planlama.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

(YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA) MENÜ PLANLAMA (YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA)

MENÜ PLANLAYICININ YARARLANMASI GEREKEN KAYNAKLAR Boş menü formu Mevsim ve aylara göre yiyeceklerin bol ve ucuz olduğu ayları gösteren liste Her yemek grubuna ait yemek isimlerinin listesi Standart yemek tarifeleri Daha önce uygulanmış menü formları

. Çeşitli yemek kitapları Tüketicilerin yemek tercihleri veya menülerle ilgili görüşleri Daha önce pişmiş yemeklere ilişkin miktar ve kalite kayıtları Yemek satış/tüketimine ilişkin veriler Resmi belgeler(yasa,tüzük,yönetmelik)

Menü; planlama süresi belirlenir. Yemeklerin bir araya getirilmesinde uyulması gereken kurallara dikkat edilir. Yemeklerin bir araya getirilişinde yemek gruplarına dikkat edilir.

Etli-etsiz kuru baklagiller Etli sarma-dolmalar Tavuk/Hindi yemekleri 1.Grup yemekler Et yemekleri Köfteler Etli sebze yemekleri Etli-etsiz kuru baklagiller Etli sarma-dolmalar Tavuk/Hindi yemekleri Balıklar

Zeytin yağlı yemekler (sebze/sarma-dolma/pilakiler) 2.Grup yemekler Çorbalar Pilavlar Makarnalar Börekler Zeytin yağlı yemekler (sebze/sarma-dolma/pilakiler)

3.Grup yemekler Meyveler Salatalar Kompostolar Tatlılar(sütlü/hamur/meyveli/helvalar) Diğer(cacık/yoğurt/piyaz vb.)

YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA AŞAMALARI 1.ADIM(Menü İskeleti Oluşturma) “2.Grup yemeklerin sistemli yerleşimi” 2.ADIM(Menü İskeleti Oluşturma) “1.Grup yemeklerin sistemli yerleşimi” 3.ADIM(Menü İskeleti Oluşturma) “3.Grup yemeklerin sistemli yerleşimi” 4.ADIM:İsimlendirilmiş Yemeklerin yerleştirilmesi

Yemeklerle verilecek günlük EKMEK miktarları Orta derecede faaliyeti olan; Erkekler 400gr Kadınlar150gr. Genç erkekler 500gr. Ağır fiziksel faaliyeti olan; Erkekler 700gr Kadınlar 400gr. Genç erkekler 800gr. Tek öğün yemek verildiğinde ekmek diğer miktarların 2/5’i kadar verilmelidir.

Menü denetim Listeleri (Check-List) kullanılabilir. MENÜ DENETİMİ Menü denetim Listeleri (Check-List) kullanılabilir.

Uygulama Öncesi Menü kuruluşun amaç ve ilkelerine uygun mu? Araç-gereç yönünden iş yükü dağılımı dengelendi mi? Menüde sık tekrarlardan kaçınılmış mı? Personel yönünden iş yükü dağılımı dengeli mi? Düşük ve yüksek maliyetli yemeklerin dağılımı dengeli mi? Yemeklerin hazırlanma ve pişirilme yöntemleri dikkate alındı mı? Mevsimsel faktörler dikkate alındı mı?

Uygulama Öncesi Yemek servis yöntemleri göz önünde bulunduruldu mu? Grubun besin gereksinimlerini karşılıyor mu? Grubun beslenme alışkanlıklarına uygun mu? Yemeklerin renk kombinasyonları uygun mu? Yemeklerde yapı ve kıvam yönünden çeşitlilik sağlandı mi? Yemeklerde tat yönünden çeşitlilik sağlandı mi? Menü her yönüyle kaliteli hoşa gider ve uygulanabilir mi? Diğer……..

Uygulama Sonrası / Tüketici memnuniyeti / Menü Performans Ölçümü Sübjektif / İnformal yöntemle Tüketici/müşteri görüşleri Gözlem Objektif / Formal yöntemle Kazan ve tabak artıklarının tartılması Anket yöntemi