KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Advertisements

ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
YAZIM KURALLARI.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
DİYARBAKIR 2008.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
TAMLAMALAR.
Güneş ışıklarının yalnız gövdemi değil içimi ısıttığını, hislerimin galeyana geldiğini, birkaç saniye içinde yetişmezsem taşacak bir çaydanlığın içimde.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
Çin ile ilgili resimler Çin ile ilgili yazılar Çin ile ilgili karikatürler.
4 oğul 4 mevsim... SLAYTCAFE.COM
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
DESTE DÜZİNE KAVRAMI.
Problem Çözelim.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
EŞYALAR KONUŞUYOR Ceren, o gün okuldan eve gelince çantasını bir kenara atıp,giysilerini bile çıkarmadan yatağa uzanmıştı.Ama çok geçmeden uyuyakaldı.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
EKLER VE KELİME YAPISI.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
Masanın.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler HAZIRLAYAN: SELİN YALÇIN 2.SINIF ŞUBE REHBERLİK ÖĞRETMENİ

Bu dersimizde sizlerle sıfatları öğreneceğiz.Hazır mısınız? Sıfat(önad)

Yazıdaki bazı sözcükler kırmızı ile yazılmış.NİÇİN? İlkbahar Mevsimi İlkbaharda,doğa derin uykusundan uyanır.Bitkilerde ve hayvan- larda bir canlılık görülür.Ağaçlar yeşil yapraklarla donanmaya baş-lar.Meyve ağaçları da pembe,kırmızı ve beyaz çiçeklerini açarlar. Tarla ve çayırlarda küçük hayvanlar görülür. Karınca,kertenkele, kurbağa,kelebek ve birçok böcek ortalığa çıkarlar.Leylek, turna ve kırlangıçlar geri dönerler. İnsanlar soğuk kış günlerinde giydikleri kalın ve yünlü giyecek-lerini çıkarırlar.Daha incelerini giyerler. Yazıdaki bazı sözcükler kırmızı ile yazılmış.NİÇİN? Okuma parçasındaki koyu olarak yazılmış sözcükler,varlıkların rengini,biçimini ve durumunu ayrıca sayısını şöyle böyle belirtmektedir.

Çok ilginç!Peki neden bu sözcükleri kullanıyoruz? Varlıklar,farklı özelliklere sahiptir.Varlıkları belirtirken, onların özeliklerini bildiren sözcükler de kullanırız. Sevimli kedi çitten atladı. Kırmızı çiçek kokuyor. Yarım elma aldım. Üç silgi kaybolmuş. Herbirimize beşer kalem alındı. Ilık süt içerim. Eski ayakkabımı attık. Örnekleri inceleyin arkadaşlar.Çünkü böylece varlıkları, benzerlerinden ayırt ederiz.

Neymiş bu sözcüklerin adı? Aşağıdaki örneklerdeki varlıkların hangi özelliklerinin belirtildiğine dikkat et. Neymiş bu sözcüklerin adı? Nasıl araba? Nasıl ev? Eski Pembe Hızlı Güzel Komik Küçük Yeni Bahçeli Sarı

Kırmızı elbisem üstümdeymiş! Varlıkların rengini,biçimini,durumunu bildiren;varlıkları yer, sayı ve soru bakımından tam olarak ya da söyle böyle belirten sözcüklere sıfat(önad) denir.Varlıkların özelliklerini belirten sıfatlar,isimlerden önce yer alır. Vazoyu ben kırmadım ! Durum belirten sıfatlar Odamdaki eski dolabı onardık. Masanın üstünde kırık vazo duruyordu. Güzel kız bahçede koşuyordu. Kırmızı elbisem üstümdeymiş! Renk belirten sıfatlar Kırmızı elbisem nerede? Masmavi deniz dalgalanıyordu. Beyaz martının kanadı kırıldı.

Biçim Belirten Sıfatlar Şişman adam gülüyordu. Uzun adam basket attı. Yuvarlak masa mutfağa konuldu. Sayı Belirten Sıfatlar İki papağan çok konuşuyorlar.(kaç?) Bakkaldan üçer yumurta paylaştık.(Kaçar?) Yarım daireyi eline al.(kaç eş parça?)

Sıra Belirten Sıfatlar Üçüncü yarışmacı benim arkadaşım. Varlıklara ‘’Kaç?Kaçar?Kaçıncı?Ne kadar?’’soruları sorularak varlıkların sayılarını,sıralarını,kaçar kaçar bölüşüldüğünü belirten sözcükler bulunur. Yer Belirten Sıfatlar Bu ev çok büyük. Şu tavşan saklanıyor.

Sayıyı Şöyle Böyle Belirten Sıfatlar Varlıkları soru yoluyla belirten sıfatlardır. Soru Sıfatları Hangi yol daha güvenli? Nasıl elbise almak isterdiniz? Kaç çiçek topladın? Ne renk aldın? Ne kadar top attın? Sayıyı Şöyle Böyle Belirten Sıfatlar Bu mevsim birçok kuş göç ediyor. Bazı çocuklar okulda hastalanmış. Tüm resimler güzel.

Haydi alıştırma yapalım! Aşağıdaki adların önüne uygun sıfatlar söyleyiniz. Biçim Durum Renk Sayı Sıra Ad Uzun güzel yeşil üç birinci ağaç çiçek okul öğrenci martı araba Aşağıdaki sıfatların varlığın hangi özelliğini belirttiğini söyleyiniz. rengini durumunu biçimini sayısını sırasını yerini yeşil balon İkinci sınıf Yuvarlak sehpa Eski çanta Beş kalem Bu kitap

Sanırım sıfatlar konumuzu çok iyi anladınız arkadaşlar,değil mi? AFERİN SİZLERE..KOCAMAN BİR ALKIŞI HAKETTİNİZ. HOŞÇAKALIN!