1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
DİYARBAKIR 2008.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
Şiddet İçerikli Oyun Bağımlılığı ve Tanıma Belleği İlişkisi: Olay-İlişkili Beyin Potansiyeli Bulguları Can Soylu, Dicle Çapan, Nur İnci, M. Sevi Koç, Tuğçe.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Bilginin Organizasyonu
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD UNİLATERAL TOTAL SALPENJEKTOMİ ÖNCESİ VERİLEN C VİTAMİNİ VE E VİTAMİNİNİN OVER VE HİPOKAMPUSTAKİ ÖĞRENME VE BELLEK GEN EKSPRESYONLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ: RAT DENEYİ Şehmus Pala1, Remzi Atılgan1, Ebru Önalan Etem2, Melike Başpınar1, Emre Yalçın1 1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD 2: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik AD

GİRİŞ Total salpenjektomi işleminin overe zarar verdiğini gösteren çalışmalar vardır. Bu işlemde ovaryan hasarın nedeninin iskemi reperfüzyon nedeniyle ortaya çıktığı gösterilmiştir. C ve E vitaminleri güçlü antioksidanlardır. GRIN, NAP-1, GAP-43 aksonal dejenerasyon ve aynı zamanda öğrenme ve bellek ile ilgili genlerdir. Muskarinik-1 reseptörler ise hem ovaryan folikül gelişiminde hem de bellek fonksiyonlarında önemli rol oynarlar.

Amaç Unilateral total salpenjektomi ve salpenjektomi öncesi verilen C ve E vitaminlerinin over ve hipokampus dokusunda öğrenme ve bellek genleri ile muskarinik-1 reseptörleri üzerine etkilerinin araştırılması.

Gereç ve Yöntem-1 28 adet wistar albino cinsi dişi 12 haftalık rat rastgele dört gruba ayrıldı. G1 (n=7): Batın açılıp kapatılan ve 1 ay sonra bilateral ooferektomi yapılan ve hipokampusları alınan grup. G2 (n=7): Unilateral total salpenjektomi yapılıp 1 ay sonra bilateral ooferektomi yapılan ve hipokampusları alınan grup. G3 (n=7): Unilateral total salpenjektomi yapmadan 15 dk önce C viytamini verip 1 ay sonra bilateral ooferektomi yapılan ve hipokampusları alınan grup. G4 (n=7): Unilateral total salpenjektomi yapmadan 15 dk önce E vitamini verip 1 ay sonra bilateral ooferektomi yapılan ve hipokampusları alınan grup.

Gereç ve Yöntem-2 Alınan over ve hipokampus dokuları -80 C de saklandı. GRIN, NAP-1, GAP-43 ve Chrm-1 gen ekspresyonları değerlendirildi. Gerekli primerler kullanılarak gen ekspresyon çalışmaları, Real-Time polymerase chain reactions (RT-PCR) ile tüm gruplarda GRIN, NAP-1, GAP-43 ve M1-type muscarinic receptor gen ekspresyonu çalışıldı.

Bulgular-1 Over dokusunda; GRIN, NAP-1, GAP-43 gen ekspresyonları over dokusunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştı. Chrm1 gen ekspresyonu ise G2,G3 ve G4’ te anlamlı olarak G1’ e göre azalmıştı. GAP-43 gen ekspresyonu G4’ te G2 ve G3’ e göre de anlamlı olarak artmıştı.

Bulgular-2 Hipokampusta; GRIN: G2,G3 ve G4’ te G1’ e göre anlamlı olarak artmıştı. NAP-1: G2,G3 ve G4’ te G1’ e göre anlamlı olarak azalmış idi. GAP-43: G2, G3 ve G4’ te G1’ e göre anlamlı olarak artmış idi. G4’ te ise G2 ve G3’ e göre de anlamlı olarak artmış idi. Chrm1: G1, G2 ve G4 arasında anlamlı fark yok iken, G3’ te ise G1’e göre anlamlı olarak azalma tespit edildi.

Tablo 1: Tüm gruplardaki over dokularında ilgili gen expresyonları GRIN1 NAP1 GAP43 Chrm1 GRIN (Standart sapma) G1 1 0,1 0,24 0,29 G2 8,62 17,75 65 0,001 0,35 0,7 0,00004 G3 9,89 12 66,6 0,44 0,85 0,00005 G4 13,92 6,99 197 0,0033 0,28 0,99 0,27 0,0008

Tablo 2: Tüm gruplardaki hipokampus dokusundaki ilgili gen expresyonları GRIN1 NAP1 GAP43 Chrm1 (Standart sapma) Gap43 G1 1 0,21 0,5 0,45 0,3 G2 20,7 0,35 72 0,0085 0,49 0,03 9,9 0,00001 G3 187,4 0,27 79 0,0487 8,9 0,09 7,6 0,00008 G4 156,1 0,11 188 0,831 9 0,05 8,99 0,23

Figür 1: Kontrole gör e anlamlı artışlar ♯ ve anlamlı azalmalar § ile ifade edildi. (C=G1, TS=G2, TSC=G3, TSE=G4 ).

Figür 2: Kontrole gör e anlamlı artışlar ♯ ve anlamlı azalmalar § ile ifade edildi. (C=G1, TS=G2, TSC=G3, TSE=G4 ).

Tartışma-1 Total salpenjektomi işlemi ovaryan doku sinir sisteminde ve hipokampal nöronlarda harabiyete neden olabilir. Sinirsel onarımdan sorumlu gen ekspresyonlarının artışı bu teoriyi destekler niteliktedir. Ovaryan folikül gelişiminde önemli rol oynayan Chrm1 ekspresyonundaki azalma ise salpenjektominin foliküler gelişimi de olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.

Tartışma-2 Antioksidan vitaminlerden olan C ve E vitamini ise bu sinirsel hasarın onarılmasında önemli rol oynayabilir. Özellikle E vitamini C vitaminine göre daha etkili gibi görünmektedir. Uyguladığımız C vitamini ise bu dozda hipokampal Chrm1 gen ekspresyonunda azalmaya neden olarak bilişsel fonksiyonlarda değişikliklere neden olabilir.