1) Baskı hataları nelerdir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZGÜ HAZIRLAMA.
Advertisements

DUYU ORGANLARI
ARAZİ TESVİYESİ.
BİR BASKI İŞLEMİNİN ADIMLARI
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM
Restaurant Yönetim Sistemi
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Baş boyun kanserlerinde radyoterapi
H1 RÖGAR KOKU GİDERİCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU TARU LTD ŞTİ - OCAK 2012.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Çalışma sırasında kırılma
ÖZGÜR Motor & Generatör ÖZGÜR Motor & Generatör * Demirçelik * Çimento * Enerji * Ağaç * Plastik * Kimya * Sulama, arıtma * Petro.
Röfle-meç ve balyaj işlemlerinde araç-gereçlerin kullanımında dikkate dilecek kurallar a-İşlem öncesi -Müşteriye plastik veya su geçirmez önlük giydirmeye(
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
GÖZ.
Adı : Hasan ÖZDEMİR Numara : Danışman : Prof. Dr
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
Liquid Crystal Display Emin CELİLOĞLU - IT Eğitmeni.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
1. ASTAR BOYA VE MACUNLAMA
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
GÖKHÖYÜK TARIM MESLEK LİSESİ
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI III.HAFTA DERS SUNUMU HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
ROTASYON ŞABLON HAZIRLAMA
KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
Bulut çeşıtlerı.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
KURUMSAL KİMLİK.
ROTASYON ŞABLON HAZIRLAMA
BASKI YAPMA TUĞBA DÜZAL.
NUMUNE BASKI Şablonla Baskı Yaparak Kontrol Etme 1.2. Baskıda Kalıp Sırası 1.3. Kalıptan Kaynaklanan Baskı Hataları 1.4. Desen Kayması.
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
RENK AYRIMI.
SÜPREM ÖRGÜ Ç..LBLBÇ HİLAL BAHAR
ISI VE NEM TRANSFERİ AÇISINDAN KONFORLU T-SHİRT TASARIMI
ANA ÖRGÜLER.
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Halı ile ilgili genel kavramlar
Örme Mamul Ön Terbiyesi- Tüp Kesme
HAZIRLAYAN BURCU TÜLÜCÜ
BLUZ DİKİMİ.
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA
HAZIRLAYAN: Tuğba Düzal
REAKTİF BOYAR MADDELERLE BASKI YAPMA
ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Öğretim teknolojileri ve öğretim materyal tasarımı
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ.
VATKA Elbise, ceket, palto gibi giysilerin omuz kısmını desteklemek, istenen biçimi,formu vermek amacıyla kullanılır. Giysiye dikilerek monte edilir. Pamuklu,
ARAZİ TESVİYESİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
TELA ve ÇEŞİTLERİ.
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
Problem Çözme Yaklaşımları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1) Baskı hataları nelerdir?

BASKI HATALARI 1.Kalıp Hataları a)Düz şablon kalıp hatalar b)Rotasyon kalıp hatalar c)Ortak hatalar 2 .Desen Kayması 3.Düzeltilmesi Mümkün Hatalar   4.Düzeltilmesi Mümkün Olmayan Hatalar

2)Baskı hatalarını nasıl giderebiliriz

YAPILAN BASKIDAKi HATALARI BELiRLEME VE GiDERME 1.Kalıp Hataları Kalıp hatalarının belirlenmesi ve giderilme yöntemleri: a)Düz şablon kalıp hatalar b)Rotasyon kalıp hatalar c)Ortak hatalar

a.Düz şablon Kalıpta HATA : 1. Gaze bezi gerginliğinin yeterli olmaması   HATANIN BELiRLENMESi : a. Motifler, lokal olarak birbirine geçer. b. Motiflerin sınır komşuları birbirine yürüme yapar. c. Motiflerin bazı yerleri net bazı yerleri flu olur. d. Kontürsel alanlarda çiftleme olur.  GiDERiLME YÖNTEMi : Gaze bezi tekrar gerilerek istenen gerginlikte olması sağlanır

Gaze bezi şablona gerilirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: - Gaze bezinin atkı ve çözgü yönü birbirine paralel şekilde çerçeveye yerleştirilmelidir. - Gaze bezi büyüklüğü çerçeve boyutundan daha geniş olmalıdır. - Gaze bezi atkı ve çözgü yönünde eşit oranda gerilmelidir.  

- Gazenin gerginlik değeri mutlaka ölçülerek istenen gerginlikte olup olmadığı kontrol edilmelidir. - Gazeyi şablona yapıştırmada kullanılan yapıştırıcı, mekanik ve kimyasal etkilere dayanıklı olmalıdır. - Yapıştırıcı gaze bezine sürülürken dikkatli davranılmalı, şablonun içine doğru oluşabilecek taşmalar önlenmelidir. - Yapıştırıcı iyice kurumadan şablon germe masasından çıkarılmamalıdır.

HATA : 2. Doğru numarada gaze bezi gerilmemiş olması   HATANIN BELiRLENMESi : a. Yüksek meçh kullanılmışsa ve lap bir motif çekilmişse motif, baskıda keleş çıkar ve çabuk tıkanır. b. Çok seyrek bir meçh seçilmişse ve bu şablona tramlı bir iş çekilmişse baskıda tramlar birbirine kaynamış ve formları bozuk olarak çıkar. GiDERiLME YÖNTEMi : Gaze bezi numarası kontrol edilir. Yanlış gaze sökülerek doğru olan numara çerçeveye gerilir.

Uygulanacak Desenin Özelliğine Göre Gaze Seçimi Genel olarak: İnce kontürler için 72-90 arası numaralı gaze bezleri, - Lap desenler için 55-72 arası numaralı gaze bezleri, - Tramlı figürler için 72-120 arası numaralı gaze bezleri kullanılmaktadır NOT:Gaze (İpek Elek Bezi) numarası, cm deki atkı ve çözgü iplik sayısıdır. İnçteki (2.54 cm) iplik sayısı da Mesh olarak ifade edilir.

Sarı gaze bezi (daha iyi baskı yapılır) lap baskı (TRAM Bir resmin ya da rengin, baskı makinelerinde basılabilmesi için noktalara ayrılması gerekir. Bu noktalara tram denir. Tram, çok tonlu materyallerdeki görüntüyü irili ufaklı noktalara ayırır.)

 İpek Elek Bezlerinin Standart Monofilament Polyester İpek Elek Bezlerine Göre Avantajlarını Desen yürümesinin azalması (Daha yüksek gerginlik seviyelerinin kalıp merkezindeki esnemeyi azaltması nedeniyle) Daha iyi baskı kalıbı ayarı (Kalıp merkezindeki esnemenin azalması, rakle basıncının azalması, ipek yürümesinin ve desen yürümesinin azalması nedeniyle) Daha iyi baskı kalitesi (Daha az germe ile daha yüksek gerginlik, rakle ile baskı materyeli arasında daha iyi boya akışı ve daha net görüntü nedeniyle)

HATA : 3. Lak kalınlığının şablonun her yerinde aynı olmaması   HATANIN BELiRLENMESi: Lokal birbirine benzer motiflerin kalıp üzerindeki dağılımda farklı kalınlıktaki bölgelere gelmesinden, kumaş üzerinde ince ve yayılmış görüntü elde edilir. GiDERiLME YÖNTEMi : şablondan lak sökülerek tekrar çekilir .

HATA 4. Desen oturmaması HATANIN BELiRLENMESi: Konvansiyonel pozlandırmalarda filmlerin aynı aks yerine bağlanmaması ve ters yüz çekilmesi GiDERiLME YÖNTEMi : Her bir kalıp, çekilen film ile karşılaştırılıp sorun giderilir

Dijital Baskı Rotasyon Baskı

2.Rotasyon Kalıpta   HATA 1. şablonun düzgün yuvarlanmaması HATANIN BELiRLENMESi: Baskı sırasında desenin şablon raportu içinde motiflerinin 32 cm’de bir oturup oturmaması . GiDERiLME YÖNTEMi: Bu şablon çok renkli desenlerde kullanılamaz. Ancak tek renk desende değerlendirilebilir.

HATA 2. şablon üzerinde kırık olması   HATANIN BELiRLENMESi: Kırıklardan geçen boya, desen üzerinde izler yapar. Yırtık büyüdükçe boya kaçağı artar ve izler yoğunlaşır. GiDERiLME YÖNTEMi: Yırtığın motiflere olan uzaklığı 3-4 cm ise ve yırtıktan önceki motif de bu kısma gelmiyorsa elek bezi ile yamanarak baskıya devam edilir. Ama motife denk geliyorsa tekrar şablon çekilir.

HATA 3. şablon üzerinde kris olması (diğer adıyla klips, şablonun herhangi bir bölgesinde kırığa benzer ancak aynı hatayı vermeyen katlanma)   HATANIN BELiRLENMESi: Kris, basılacak olan motifin üzerinde ise homojen boya geçişini engeller. Motif olmayan bölgede ise kendinden önce basan şablonda, o bölgeye lap motif isabet ediyorsa motifte ezmeler yapar. GiDERiLME YÖNTEMi: şablon, yuvarlak bir boru üzerine oturtulup metal bir malzeme yardımıyla fiziksel baskı ile düzeltilir. Bu işlem sonrası düzelme olmazsa şablon tekrar çekilir.

HATA 4. Lak kalınlığının şablonun her yerinde aynı olmaması HATANIN BELiRLENMESi: Sadece şablonun başlangıç ve bitiş kısmında kalınlık yaşanabilir bu da kanat farkına neden olur. GiDERiLME YÖNTEMi: şablon tekrar çekilir

60 mesh 105 mesh 125 mesh

HATA 5. şablon başlıklarının düzgün takılmaması  HATANIN BELiRLENMESi: şablonları baskı makinesine taktığımızda şablonlar homojen dönmez ya da şablon merkezini bulmaz  GiDERiLME YÖNTEMi : Başlık sökülüp başlık yapıştırma işlemi tekrarlanır .

HATA 6. şablon üzerinde jel oluşması   HATANIN BELiRLENMESi: şablon, yıkama sonrasında kendi halinde kuruması beklenmeden direkt kurutma dolabına atılırsa desenin bulunduğu açık gibi görünen yerlerde, akma sırasında ani kurutma nedeniyle bikromat perdesi oluşur. Bu jelleşme boya geçişmiktarını etkiler. Bu durumda, baskı esnasında o motiflerden ya hiç boya çıkmaz ya da az miktarda boya geçer. b. Pozlandırma yeterli değilse jel oluşur. GiDERiLME YÖNTEMi: Bazı asit grupları ile şablon yıkanarak durulanır. Jellik sadece lokal bir alanda ise tazyikli tabanca ile o bölge açılır. Kalıptaki bazı bölgelerin tıkanması (Jelde oluşmasından kaynaklanabilir.),

3.Ortak Hatalar HATA 1: Kalıbın bazı kısımlarının açılmaması   HATA 1: Kalıbın bazı kısımlarının açılmaması HATANIN BELiRLENMESi: a. Desenin bazı bölgeleri basılamaz ya da az boya geçer. b. Tramlı desenlerde tramlı yerler çıkmaz. GiDERiLME YÖNTEMi: şablonun açılmayan kısımları tazyikli su ile yıkanır. Eğer açılmadıysa şablon çekilme işlemi tekrar yapılır.

HATA 2: Kumaşın kurutmada sürtmesi   HATANIN BELiRLENMESi: Kumaş üzerinde gelişigüzel lekeler görülür. Problem özellikle kumaşın tersinde yaşanır. GiDERiLME YÖNTEMi: Ortamın temizliğine dikkat edilerek ustanın daha dikkatli olması sağlanır

HATA 3: şablonda açılması istenmeyen kısımların açılması   HATANIN BELiRLENMESi: şablon üzerinde desenin bulunmadığı kısımlardan boyalı patın geçmesi GiDERiLME YÖNTEMi: şablon rötuş lakı kullanılarak problemli kısımlar kapatılır. Tamir edilemeyen bir dökülme yaşanıyorsa şablon tekrar çekilir .

Rötuş Desende pozlandırma ve açma işlemleri sonrasında yapılan kontrollerde, motif olmayan ve boya geçecek yerlerin fırça ile kapatılmasıdır. Numune kalıplarında yaşanan bu tür problemler fırça ile düzeltilir.  

Düzeltilmesi Mümkün Hatalar   Yukarıda anlatılan problemler, tespit yöntemleri ve alınacak önlemler doğrultusunda yaşanan tüm problemler numune baskı aşamasındayken düzeltilebilir. Amaç her zaman bu problemlerin numune aşamasında iken çözülüp üretim sürecinin hatasız olarak gerçekleştirilmesidir. Numune aşamasındaki tüm hatalar şablondan gelen hatalardır.

Düzeltilmesi Mümkün Olmayan Hatalar   Yukarıda işlem süreci sırasında yaşanan problemler ve çözüm yollarından bahsettik. Ancak bu düzeltilebilen hatalar yanında, baskı sürecinden kaynaklanmayan kumaşın baskıya girmeden önce gördüğü işlemlerden kaynaklanan hatalar vardır. Bu hatalar baskı işlem sürecinde düzeltilemez. Ancak baskı işlemi tamamlandıktan sonra ortaya çıkar.

Bu hatalar şunlardır: Baskı altı hazırlanan düz boya zeminlerinden gelen hatalardır (rengin tutmaması, optikliğin farklı kullanılması vb.).   Kumaşta eşit ya da yetersiz hidrofilite olmaması nedeniyle baskı yapılan kumaşta boya alımının olmaması ya da az olması şeklinde kendini gösterir. Yayılma, baskılı yerlerde yayılma, yüzey düzgünsüzlükleri ve kontür netsizlikleri şeklinde kendini gösterir. Nedeni tuzlardan arınmamış ya da az arınmış tuzların, sentetik kumaşlarda baskı patının yayılmasıyla oluşmasıdır. Elektrolite hassas olmayan (tuza) pat kullanımı ile önlenebilir.

Ölü elyaf nedeni ile kumaşta bazı bölgeler boya almaz.   Dokuma ya da örme dairesinden gelen iplik düzgünsüzlükleri ve yüzey oluşum hataları baskı görüntüsünün değişmesine neden olur. Baskı sonrası kumaş kurutulur, fikse edilir ve pigment baskılar dışındakiler yıkanır. Bu işlemlerde yetersiz kurutma, buhar damlaması, dalgalı zemin düşük haslıklar gibi hataların oluşmasına neden olabilir. Su izleri, su lekeleri, boyalı ve baskılı kumaşlara buharlama işlemi sırasında damlayan su damlacıklarının sebep olduğu hatalardır. Damla lekeleri, buharın çok nemli veya temperatürün çok düşük olmasından kaynaklanabilir. Isıtmaya devam edilmeli ve buharlayıcının metal duvarları sıcak olmalıdır.

UYGULAMA ÇALIŞMASI 1.Yapılan baskıyı kontrol ederek hatayı tespit ediniz .   Doğru olan Hatalı olan Desen kayması hatasının neden oluştuğunu modülden öğrendiğiniz bilgiler doğrultusunda tespit ediniz. Hatayı gidererek baskı işlemini tekrar gerçekleştiriniz. Yeni baskıyı kontrol ederek hatanın giderildiğinden emin olunuz.

Hatayı gidererek baskı işlemini tekrar gerçekleştiriniz. 2.Yapılan baskıyı kontrol ederek hatayı tespit ediniz .   Hatalı olan Doğru olan Desende açılması istenmeyen kısımların açılması hatasının neden oluştuğunu modülden öğrendiğiniz bilgiler doğrultusunda tespit ediniz. Hatayı gidererek baskı işlemini tekrar gerçekleştiriniz. Yeni baskıyı kontrol ederek hatanın giderildiğinden emin olunuz.

3.Yapılan baskıyı kontrol ederek hatayı tespit ediniz .   Hatalı olan Doğru olan Kalıp tıkanması ya da jel hatasının neden oluştuğunu modülden öğrendiğiniz bilgiler doğrultusunda tespit ediniz. Hatayı gidererek baskı işlemini tekrar gerçekleştiriniz. Yeni baskıyı kontrol ederek hatanın giderildiğinden emin olunuz.

Aşağıdaki cümlelerin sonunda boş bırakılan yerlere, cümlelerde verilen bilgiler doğru ise D, yanlış ise Y yazınız    1. ( ) Numune okeyi verilen desenin basılacağı makine parkuruna uygun tekrar numunesi alınarak bir önceki numuneler ile karşılaştırılır. Varsa sapmalar değerlendirilir, uygun ise üretime geçilir. 2. ( ) Rotasyon kalıpta jel, şablonun yıkama sonrası kendi hâlinde kuruması beklenerek kurutulurken süzülme sırasında desen bulunan kısımların ince bir tabaka hâlinde kapanmasıdır. Bunun önlenmesi için kurutma dolabında işlem gerçekleştirilmelidir. 3. ( ) Desen kayması, desen silindirlerinin ya da şablonların raport ayarlarının kaymasından kaynaklanan ve desenin tam oturmamasından oluşan hatadır. 4. ( ) Baskı sırasında desenin şablon raportu içinde motiflerinin 32 cm’de bir oturup oturmaması şablonun düzgün yuvarlatılmamış olduğunu gösterir. . 5. ( ) Numune aşamasındaki tüm hatalar desenden gelen hatalardır.

ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI 1.yapılan çalışmanın adı nedir?   2 .Tespit ettiğiniz hatayı giderebildiniz mi? 3.Yaptığınız çalışmada ilginizi çeken nedir?

KAYNAKÇA KiBAR Ziya, Desen-Gravür ve şablon Teknolojisi, Tübitak, Bursa, 2000. GÜL Emine, Baskı Teknolojisi, Milli Eğitim Yayınları, Ankara, 2002. http://ek.com/ipek-elek-bez http://www.candasip http://docplayer.biz.tr/ http://freshideasford http://esign.blogspot.com.tr