Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ

2 KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ
1-Ajur tekniği 2-Savat tekniği 3-Telkari tekniği 4-Kabartma tekniği 5-Kakma tekniği 6-Kalem tekniği 7-Granülasyon (Güverse) tekniği 8-Mineleme tekniği

3 Ajur Tekniği Ajur Tekniği: Altın veya gümüş levhaların üzerine yapılan motiflerin kıl testere yardımıyla gereksiz yerlerin boşaltılarak motifli modeli oluşturma tekniğidir. Levha hazırlanır, motif levhaya aktarılır ve motif kıl testere yardımıyla boşaltılır. Motif oluştuktan sonra, metalin yüzey ve motif görüntüsündeki sorunlar eğe yardımıyla düzeltilir.

4 Ajur Tekniği Uygulama

5 Ajur Tekniği Aşamaları
1-Levhanın hazırlanması 2-Desenin levhaya aktarılması (Motif için gerekli ise delik açılacak alanları matkap ucu ile delmek. 3-Desen boşaltmak 4-Metalin yüzey kalitesini arttırmak

6 Savat Tekniği Aşamaları
1-Savat malzemesi hazırlanır. 2-Desen oyularak savat ile doldurulur, tesviye ve cila işlemleri yapılır.

7 Telkari Tekniği Aşamaları
Çerçeve(Çatı) ve dolgu teli hazırlanır. Çerçeve teli(Çatı) kullanılarak dış formu hazırlanır. Çatı teli ile hazırlanan formun boşlukları dolgu teli ile doldurulur. Toz kaynak ile kaynağı yapılan model,asite atılır. Asitde temizlenen ürün tel fırça yardımıyla deterjanlı suda parlatılır ve bitirilir.

8 Kabartma Tekniği Aşamaları
1-Kabartma macununu hazırlanır. 2-Modeli astar üzerine aktarılır. 3-Modeli temizlenir, parlatılır.

9 Kakma Tekniği Aşamaları
Kullanılacak metalleri hazırlanır ve deseni yüzeye çizilir. Desen oyulduktan sonra yüzeye kakma yapılır, model temizlenir ve parlatılır.

10 Kalem Atma Tekniği Aşamaları
1-Elde kalem atma ve makinede kalem atma yapılır. 2-Elde kalem atma farklı uçları bulunan çelik kalemlerle metalin yüzeyinden çapak kaldırılarak yapılır.

11 Güverse Tekniği Aşamaları
1-Çeşitli şekillerde hazırlanmış altın veya gümüş tanecikler tasarıma göre şalümo alevi ile hazırlanır. 2-Tasarıma göre oluşturulan güverseler, metalin yüzeyine kaynak yapılır. 3-Ürünü tamamlandıktan sonra cilalanır.

12 Kaynakçalar Fotoğraf:Aliye KURNAZ


"KUYUMCULUKTA SÜSLEME TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları