ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
Advertisements

HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLAR.
Çevremizdeki Canlılar
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BİTKİ VE HAYVANLARDA, BÜYÜME VE GELİŞME
TOPRAĞIN OLUŞUMU. Kayaçların ufalanmasıyla oluşan kum yıllar içinde toprağa dönüşür.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar omurgalı ve omurgasız olmak üzere sınıflandırılır. Vücutlarında kemik yada kıkırdaktan yapılmış bir omurga bulunan.
Türkiye Futbol Federasyonu
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
FOSİLLER (Özel Dicle Fırat Koleji)
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM ,TANIYALIM 1.CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
Besin Zincirinde Enerji Akışı.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
LETHAL GENLER.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
İNSANHAKLARI YURTTAŞLIK VE DEMOKRASİ
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Gübreler ve Gübreleme:
………….İLKOKULU Fen Bilimleri Sınavı Canlı Varlıklar Ad-Soyad : No :
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
Dişi organ Dişi organa pistil de denir.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
ISI VE SICAKLIK.
PATATES.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Sunum transkripti:

ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ BEYZA KAHVECİOĞLU CENGİZHAN BAŞAK TUFAN DANACI ZEHRA İBRAHİMOĞLU 4/B ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ

TEMA:CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM DERS:FEN VE TEKNOLOJİ TEMA:CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM KONULAR:CANLILARDA BÜYÜME VE GELİŞME CANLILARDA ÜREME CANLILARDA BOŞALTIM YAPMA

İÇİNDEKİLER 1- Canlılarda Büyüme ve Gelişme 2- Canlılarda Üreme 3- Canlılarda Boşaltım Yapma 4- Sorular 5- Cevaplar 6- İlginç Bilgiler

CANLILARDA BÜYÜME VE GELİŞME

HAYVANLARDA BÜYÜME VE GELİŞME Bütün hayvan yavruları doğduklarında yetişkinlerinden küçük olurlar. Zamanla büyür ve yetişkin hâle gelirler. Yumurtadan çıkan civciv zamanla büyüyerek tavuk olur.

BİTKİLERDE BÜYÜME VE GELİŞME Meyve tohumları toprakta filizlendikten sonra fidan olur. Fidanlar yıllar sonra bir meyve ağacı olur. Çiçek ve sebze tohumları toprakta yeşererek büyür yeni bitkiler oluştururlar.

CANLILARDA ÜREME

HAYVANLARDA ÜREME At, inek, tavşan, köpek, fok gibi hayvanlar doğurarak çoğalırlar. Kuş, balık, kaplumbağa, yılan gibi hayvanlarda yumurtlayarak çoğalırlar.

BİTKİLERDE ÜREME Tohumlarıyla çoğalırlar. Elma, armut gibi meyvelerin çekirdekleri tohumlarıdır. Tohum uygun şartlarda çimlenerek yeni bitkiler meydana getirir.

CANLILARDA BOŞALTIM YAPMA

HAYVANLARDA BOŞALTIM YAPMA İnek, at, köpek, kedi gibi hayvanlar böbrekleriyle boşaltım yaparlar. Boşaltımla vücutta yaşamsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddeler vücut dışına atılır.

BİTKİLERDE BOŞALTIM YAPMA Boşaltım organları yapraklarıdır. Bazı zararlı atıklar yapraklarda birikir. Yapraklar dökülünce bunlar atılmış olur. Bazı bitkiler de topraktan aldıkları fazla suyu yapraklarıyla dışarı atar.

SORULAR Aşağıdaki hayvanlardan hangisinin üreme şekli diğerlerinden farklıdır? a. kuş b. yılan c. kurbağa d. Kedi 2. Aşağıdaki resimlerden hangisinde büyüme görülür? a. b. c. d.

3. Canlıların kendine benzeyen yavrular meydana getirmesine …… denir 3.Canlıların kendine benzeyen yavrular meydana getirmesine …… denir. Cümlesindeki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? a.büyüme b.oksijen c.boşaltım d.üreme 4.Büyüme ne demektir?

5-Bir saksı bitkisinin bir yaprağına naylon torba geçirilerek bağlanıyor. Bir süre sonra torbanın iç süre sonra torbanın iç yüzeyinde su damlacıkları yüzeyinde su damlacıkları oluştuğu gözlemleniyor. Bu olay bitkilerin hangi canlılık özelliğinin bir sonucudur? a. beslenme b. boşaltım c. solunum d. üreme

6-Bir canlının kendi yaşamını sürdürmesi için zorunlu olmayan canlılık özelliği aşağıdakilerden hangisidir? a. beslenme b. solunum c. üreme d. boşaltım

CEVAPLAR 1- d 2- a 3- d 4- Bütün hayvan yavruları doğduklarında yetişkinlerinden küçük olurlar. Zamanla büyür ve yetişkin hâle gelirler. 5- b 6- c

İLGİNÇ BİLGİLER Kuşlar, besin bulabilmek ve üremek için sıcak bölgelere göç eder. Yumurtlama zamanlarında bir dişi balığın, birkaç saat içinde denize binlerce yumurta bırakır. Bir canlının neslinin tükenmemesi için üremesi gerekiyordur.

HOŞÇA KALIN Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz. Bizi anlaydıysanız iki kişi bize sunudan anladıklarını anlatabilir mi?