Örgüt Nedir? Neden Vardır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Advertisements

PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
STRATEJİK PAZARLAMA 1.Hafta Pazarlama Nedir
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
YÖNETİM Toplum içinde yaşayan insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. İhtiyaçları karşılayacak olan mal ve hizmetlerin.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
1 KURUMLARARASI ÖRGÜTLENMEDE YENİ EĞİLİMLER.. Etkileyen ve etkilenenlerin hepsini ve de onları bir hiyerarşi içine sokmadan bir araya getirebilecek bir.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
MESLEKİ ETİK Çevre Etiği Prof.Dr. Fatih M. Botsalı MK MK
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Örgüt Külütü, İklimi ve Sağlığı
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
HAS 5030 İş ve Sağlık İlişkisi
Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
Pazarlama ve Temel Kavramlar
İş Analizi ve İş Dizaynı
Mesleki Rehberlik.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri. BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri.
OKUL. Okul genel anlamda “toplumun ve bireylerin eğitim gereksiniminin planlı, programlı ve istendik bir biçimde karşılanabilmesi için kurulmuş formal.
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Bilim nedir? Hazırlayan= Mihriban Harmancı
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMI ve GELİŞİMİ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Eğitim Yönetiminde Kuram ve Uygulamalar
EĞİTİM YÖNETİMİNDE KURAM VE UYGULAMA Sosyal Bir Sistem Olarak Okul
ÖRGÜTSEL DEĞİŞİME SİSTEM YAKLAŞIMI
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT
YAYGIN EĞİTİM.
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik Yrd.Doç.Dr.Ege Akgün
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Küresel Kamusal Mallar
GRUP İLETİŞİMİ.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
TEST 1.
Sunum transkripti:

Örgüt Nedir? Neden Vardır? Sadegül Akbaba Altun Başkent Üniversitesi

Örgüt Yönetimin aracı örgüttür (Başaran, 2000).

Örgütler neden vardır? İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için vardır . Örgütler bizim sosyal, politik, ekonomik ve kişisel amaçlarımızı geçekleştirmede öncelikli enstürmanlardır ve çağdaş toplumun önemli aktörleridir.

Örgüt mü önce? Yönetim mi? Tek gerçek, insanların ortak amaçların gerçekleştirilmesi için bir araya gelerek güçbirliği yapmasıdır. İnsanlar tek tek amaçlarını gerçekleştirmeleri zordur. İşbirliğine ve lidere ihtiyaçları var.

Örgütler Nasıl Ortaya Çıkar? Sorunların tek başına çözülememesi, işlerin süreklilik gerektirmesi, dayanışma ihtiyacı örgütü gerekli kılmıştır. Bu zorunluluklar insanların bir toplum olarak örgütlenmesini, sonrada toplumda farklı işlevleri olan örgütlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yüzden örgütlenme doğal, doğal olduğu kadar da evrenseldir.

Örgüt mü? Yönetim mi? Örgütlenme ve yönetim iç içe geçen; insanların eylemleri ile geçekleşen olgulardır. Örgütlenme de yönetim de insanların bulgularıdır. Örgütlenmeden yönetim, yönetmeden örgüt olamaz. Örgüt, insanların ortak amaç için el ele verdiklerinde aralarında oluşan etkileşim ve ilişkilerin ortaya çıkardığı bir dokudur. Yönetim ise bu dokuyu bozmadan amaca etkili olarak yönlendirmedir. Böylece örgüt yönetimin bir aracıdır.

Örgütü tanımlarsak… Örgüt, toplumsal gereksinimlerin bir kesimini karşılamak üzere önceden belirlenmiş amaçları gerçekleştirecek işleri yapmak için güçlerini gönüllü ve düzenli olarak eşgüdümleyen insanlardan oluşan toplumsal açık bir sitemdir. Örgütün ömrü, girişim, yerleşme ve gelişim olmak üzere üç evreden oluşur. Kendini sürekli yenileyen örgütün ömrü, yüzyıllarca sürebilir.

Örgütlerin sınıflandırılması Örgütler mal, hizmet, güvenlik, meslek ve aracı örgütler olarak sınıflanabilir. Çevreye uyarlanmaları bakımından mekanik ve organik olarak ikiye ayrılır.

Örgüt sınıflaması Özel sektörde örgütler Kamu sektöründe örgütler

Özel sektörde örgütler Özel sektör bizim yaşamımızı daha keyifli kılmak için sonsuz çeşitlilikte ürün, süreç ve Pazar üretirler.

Kamu sektöründe örgütler Kamu örgütleri bizi yabancı saldırılardan korur; Bizi suçlulardan ve suçlardan, güvenli olmayan tüketim ürünlerinden ve sağlıklı olmayan su ve havadan korur, Bizim hava alanlarımızı ve otoyollarımızı yaparlar, Çocuklarımızı eğitirler Toplumda bizim yaşam kalitemizi geliştirmek için birçok hizmet sunalar

Kamu Örgütleri Hükümetler tarafından kurulan herhangi bir örgüttür.

Bireysel amaçlar Kişisel amaçların gelişimi; anlamlı bir iş, güvenli gelir, meslekte gelişme, tanınma ve gelişim; örgütsel ortamda gerçekleşir.

Örgütün Kişiliği Örgütün kişilik özellikleri; Yasallık Amaçlılık Toplumsallık Biçimsellik Karmaşıklık, Açıklık Özyeterlik Tutuculuk Düzgün işlemek ve büyüme isteği Kendini korumak

Örgütlerin Karanlık Tarafları İnsanlık için kötü ve karanlık olan şeylerde örgütler tarafından üretilmektedir. Yasadışı ve tehlikeli ilaçlar, uyuşturucu, yaygın bakı ve insan haklarının ihlali, zehirli kimyasal atıklar ve diğer örgütsel çıktılar.

Bürokratik Örgütlerde Cevap verme yeteneği, sorumluluk alma Temsil etme Bütün düzeylerde hükümete hesap verme

Bürokratik Örgütlere Eleştiriler Medya, çıkar grupları bürokratik örgütlerin kamu kaynaklarını boşa harcadığını ve kamu sektörünün etkisiz kıldığını vurgulamaktadırlar.

Örgütlerin katkıları Bireylerin ve toplumların yaşamaları, başarıları ve mutlulukları için çalışırlar. Örgütlerin ortak olan nokta çalışanlarını ve örgütü yönetmektir. Bütün kamu politikaları da örgüt üzerinden yürütülür. Modern kamu örgütlerinde finasman kaynaklarının azlığı, kısıtlı olması kamu hizmetlerinin nitelikli olmasını, niteliğinin geliştirilmesini engellemektedir.

Örgütler Aynı mıdır? Örgütlerin ortak noktaları: İki veya daha fazla insanın bir amacı gerçekleştirmek için çalışması, Ortak amaçların olması Etkinliklerin koordine edilmesi Belli yapılarının olması

Örgütün Yapısını Oluşturan Öğeler Örgütsel amaçlar Görevler İşakımı Yetke akımı

Örgüt Kuramı Kuram gerçek yaşamın kavramlaştırılmasıdır… kavramlar arasındaki ilişkilerin, birbiriyle ilişkili bir dizi kavramların, tanımların ve önermelerin soyutlaştırılmasıdır. Kuramın amacı, incelediğimiz davranış ünitesinin - örgüt olur, birey olur, nesne olur- anlaşılması ve açıklanmasıdır (Carroll ve Tosi, 1977)

Örgüt Kuramı Örgüt kuramı örgütün anatomisi (yapısı) ve fizyolojisi (ilişkiler ve işlevi, örgütün anahtar bileşenleri olan örgütü oluşturan bireyler ve gruplarla ilgilenir. Örgüt kuramı, örgütün yapısı, amaçları, teknolojisi ve çevresine odaklanır.

Örgüte ilişkin Kuramlar Klasik veya bilimsel örgütler İnsanlar arası ilişkiler Örgütsel davranış……

Kaynak Başaran, İ.E. (2000). Yönetim. Umut Yayım Dağıtım.Ankara.