SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

İyi Beslenmek İçin İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri içeren gıdaları tercih edin Doğru kaynakları yenebilir hale getirirken besin içeriğine zarar.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
Limitsiz Yerli İçecekleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENME REHBERİ 1.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
ÖĞÜNLER VE ÖĞÜNLERİN ÖNEMİ
EKİPMAN SEÇİMİ Gıda endüstrisinde ürün kalitesini arttırmak ve gıdalarla insanlara bulaşabilecek mikroorganizmaları engellemek amacıyla daha az enerji.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
TBS’de DEPOLAMA.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
CATERİNG HİZMETLERİNDE EKİPMANLAR
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Menü Planlama.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİYERAŞİK YAPIYA GÖRE MUTFAK ÇALIŞANLARININ İŞ VE GÖREV TANIMLARI
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
Sunum transkripti:

SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak mutfak ısısı +25 - +32 °C olmalıdır

Sorumlular Kısım şefleri-Chefs de partie Sos şefi-Chef saucier Sebze ve çorba şefi-Chef entremétier Balık şefi-Chef poissonier Kebapçı ve ızgaracı şefi-Chef rôtisseur

Yapılan işler Her türlü sıcak soslar, soslu ve sulu yemekler Çeşitli garnitürler, çorbalar, makarnalar, pilavlar, vb Balık yemekleri Kebaplar ve ızgaralar Haşlama, kızartma ve diğer hazırlama ve pişirme işleri

Donanım Kuzine (kapalı, plaka-döküm ve açık ateş ocaklı) Izgara, salamander, benmari Büyük devrilir tava Silindirik veya dikdörtgen kaynatma tenceresi Fırınlar (ihtiyaca göre birkaç tane) Buharlı fırın, mikro-dalga fırın Tabak ısıtıcısı Soğuk-sıcak su tertibatlı evyeler Çalışma tezgahları, raflar, dolaplar Soğutucu tezgah ve dolaplar

ERZAK DEPOSU Malzemelerin saklandığı yer. Malzemelerin kolay teslim alınması için, depo girişinin dışa yakın olması veya dışa açılan bir kapısının bulunması gerekir. Malzeme talebi için, mutfakla bağlantısı kolay olmalıdır. Sorumlu: Depo şefi.

Yapılan işler Malzemeler kontrol edildikten sonra teslim alınır. Hijyen kurallarına uygun olarak düzenli şekilde uygun depolarda kuralına uygun depolanır. Depo sorumlusu teslim alınan malzemeleri kaydeder.

Stok fişlerini doldurur. Depo da bulunan malların devamlı envanterini çıkartır. Malzeme talep formu karşılığı erzak verir. Deponun bakımını/ temizliğini yapar. Donanım Bir erzak deposunun donanımı, kuruluşun önemine ve saklanacak malzemelere göre yapılır.  

Yalnız kuru maddeler saklanacaksa Izgaralı paslanmaz metal raflar Bir kantar Bir terazi Masa, sandalye ve evrak saklama dolabı Yük taşımak için el arabası Metal merdiven Hava dolaşımını sağlamak için havalandırma tertibatı yapmak gerekir.

Dayanıksız yiyecek maddeleri de saklanacaksa Soğuk hava tertibatı gerekir. Et/ balık/ sebze-meyve/ süt-yumurta-peynir-şarküteri ve donmuş gıdalar için soğuk ünite­ler gereklidir. Soğuk oda veya dolapların bü­yüklüğü saklanacak yiyecek maddelerin mik­tarına göre değişebilir.

SOĞUK MUTFAK Tam bir hazırlık ve saklama alanıdır. Sıcak mutfağa yakın ama ayrı bir kısımdır. Isısı serince olmalıdır (+18°C civarında). Bazı mutfaklarda, kasaphane buranın içinde veya yakınında olabilir. Bu kısımda dekorasyon ve titiz işler yapıldığı için, çalışma tezgahları fazla olur. Sorumlu: Soğuk şefi. Chef garde-manger (Şef gardmanje).

Yapılan işler Genelde, dayanıksız yiyecek maddeleri buradaki soğuk depolarda saklanır. Balıklar temizlenip hazırlanır ve diğer kısımlara buradan dağıtılır. Zeytinyağlılar, mezeler ve diğer ordövr hazırlıkları burada yapılır. Soğuk soslar (mayonez, salata sosu, tartar, vb) hazırlanır.

Soğuk büfelere dekorlu yemekler bu kısımda hazırlanır. Kokteyl toplantıları için, kanepeler, sandviçler burada hazırlanır. Her türlü özel soğuk yiyecekler (Fümeler, vb), Dekor unsurları burada (yağdan, buzdan, sebzeden vb) yapılır. Her gün yiyecek malzemelerinin envanteri çıkarılıp mutfak şefine iletilir.

Donanım, araç-gereç Paslanmaz çelikten çalışma tezgahları Soğuk-sıcak su akan iki evyeli tezgah Çeşitli paslanmaz metal raflı etajerler Tepsi taşıma arabaları (ihtiyaca göre) Mikser Dilimleme makinesi

Gereksinime bağlı diğer araç-gereçler Blender Terazi Vakum makinesi Depolama üniteleri Yiyecek gruplarına göre ayrı soğuk odalar, Derin dondurucu ünite veya dolap - Balık saklama dolabı (Depo tipi soğuk dolap Tezgah tipi soğuk dolap) Gereksinime bağlı diğer araç-gereçler

KASAPHANE Genelde bu kısım soğuk mutfağın içinde veya ona yakın bir yerde olur. Burası et saklama ve hazırlık yeridir. Isı, +10°C civarında olmalıdır. Sorumlu: Kasap, Boucher (Buse)

Yapılan işler Et hazırlığı: Parçalama, kemikleri çıkarma cinslerine göre ayırma, porsiyonlama, vb Kümes hayvanlarını hazırlama: Temizleme parçalama, porsiyonlama Servis zamanı, ızgaracıya ve sıcak kısımlara et dağıtma

Donanım Soğuk oda veya ünite Et kütüğü Çalışma tezgahı Et kıyma makinesi Motorlu et-kemik testeresi Soğuk-sıcak su düzeni bulunan evyeli tezgah

KASAPHANE

Etler soğuk dolaplarda bekletilmektedir.

SEBZE HAZIRLIK YERİ Burası sebzelere ait bir kısımdır. onların temizlikleri de bu kısımda yapılır. Sorumlu: Sebzeci. Légumier (Legümiye).

Yapılan İşler Soğan, patates burada soyulup temizlenir. Diğer bütün sebzeler burada ayıklanır, yıkanır, temizlenir ve doğranır. Salata malzemeleri temizlenir, yıkanır ve süzülür. Meyve ve sebzeler sebze yerinde temizlendikten sonra ancak diğer kısımlara götürülmelidir.

Donanım Yalnız soğuk su akan iki evyeli tezgah Çalışma tezgahı Patates soyma makinesi Sebze doğrama makinesi (isteğe bağlı) Sebze meyve için soğuk oda (+6 ile +8°C arası ısıda) Patates ve soğan için iki ayrı muhafaza sandığı Yeterli derecede raflar

PASTANE Pastane mutfağın önemini tamamlayan çok önemli bir kısımdır. Zengin bir tatlı pastalar sunulur. Büyük otellerde, pastane birkaç kısımdan oluşur: Genel çalışma kısmı ve dondurma-çikolata kısmı. Pastanede ısı + 18 ile +20°C arası olmalıdır. Sorumlu: Şef pastacı-Chef pâtissier (Şef patisiye).

Yapılan işler Pastalar, kekler, pudingler.vb Tatlı ve pasta sosları (supangle, meyve sosları, vb) Tatlı ve tuzlu hamurlar (turta, milföy, poğaça, çörek,vb) Çikolata, şekerleme ve dondurma

Türk tatlıları (baklava, tulumba, revani, muhallebi vb) Tatlı ve tuzlu bisküviler, kurabiyeler Banketlere ve açık büfelere dekorlu tatlı ve pastalar Sabah kahvaltıları için, kruvasan, poğaça, simit vb. yapılır

Donanım Fırınlar Ocak (bazı maddeleri pişirmede kullanılan küçük ocak) Mikser ve blender Hamur yoğurma makinesi Hamur açıcı makine Krem şanti makinesi Dondurma makinesi

Pastörizasyon makinesi (İhtiyaca göre) Terazi Çalışma tezgahları (en azından bir tanesinin üzeri mermerli olmalıdır) Sıcak-soğuk su bulunan evyeli tezgah Izgara raflı etajerler Çeşitli takım dolapları Fırın tepsi arabaları

Soğuk oda veya ünite Soğutucu mermerli tezgah Derin dondurucu (donmuş malzemeleri saklamak için -25°C soğutma özellikli olmalı) Derin dondurucu (dondurma servisi için -10 ile -15°C arası)